Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Véget érhet a világ legnagyobb utasszállító repülõjének gyártása

Nagy Gábor

2017.12.28. 20:28

Felkészült az Airbus a világ legnagyobb utasszállító gépe, az A380-as gyártásának leállítására.

A toulouse-i gyártó már elkészítette azokat a leállás részleteinek terveit. A végső döntést akkor hozzák meg, ha a dubaji székhelyű Emirates nem rendel újabb A380-asokat.

Pedig korábban úgy volt, hogy az őszi Dubaji Légi Szalonon az arab légitársaság újabb A380-asokra adott le rendelést, ám ezt most cáfolták. Igaz, a tárgyalások most is folynak.

Állítólag a cég azért nem rendelt többet, mert nem látta biztosítottnak, hogy az Airbus legalább tíz évig fenntartja a gyártást.

Az Emirates egyébként a legnagyobb üzemeltetője a típusnak, a századik A380-ast most vették át nemrég, és még további 42 biztosan érkezik a vállalathoz.

Az immár 10 éve gyártott A380-as gyártását az Airbus jövőre havonta egy, 2019-től pedig évente 8 darabra csökkenti – ha addig nem lesz új megrendelés. Legutóbb a japán All Nippon Airwaysnek adott el három A380-ast a gyártó 2016 januárjában.

A gyártósorok biztos fenntartása érdekében legalább 30 új gép gyártására kellene leszerződnie az Airbusnak.

Amennyiben a vállalat úgy dönt, hogy leállítja a gyártást, azt fokozatosan teszi majd meg. November végével száz gép várt még gyártásra. Az elmúlt tíz évben 317 gépre adtak le rendelést a légitársaságok, ebből 217-et szállítottak le a tizenegyedik hónap végéig.

A 72,7 méter hosszú, 24 méter magas és 79,7 méter szárnyfesztávolságú gép a valaha volt legnagyobb utasszállító repülőgép, amit gyártottak. Nagyobb az ikonikus, a repülést az 1970-es években forradalmasító Boeing 747-es Jumbo Jetnél is. A 276 tonnás, négyhajtóműves A380-800-as 15 200 kilométeres hatótávolságú. Bár az Airbus tervbe vette a nagyobb, 900-as és az áruszállító verziót elkészítését is, ezek kifejlesztéséről érdeklődés hiányában lemondott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére