Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb magyar fejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen

888.hu

2021.10.20. 07:30

Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszereket fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy 811 millió forintos uniós támogatást elnyert projektben – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 

A közlemény szerint az infokommunikációs technológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe az IoT (Internet of Things – a dolgok internete), amelynek

lényege, hogy a mindennapokban használt eszközök elérhetők az interneten keresztül, és akár önállóan is képesek kommunikálni egymással.

Az IoT egyik legfontosabb alkalmazási területe az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszerek fejlesztése, amelyeket speciális jellegük miatt IoLT-nek (Internet of Living Things – az Élő Dolgok Internete) neveznek.

Az apró, okos informatikai eszközök lehetővé teszik, hogy

emberi beavatkozás nélkül figyeljenek meg folyamatokat, és szükség szerint aktív szereplői lehetnek az élő környezetnek.

A projektben többek között valós fiziológiai és növénybiológiai alkalmazásokkal igazolták a platform felhasználási lehetőségeit. A kutatók az emberi aktivitás vizsgálatára olyan okoskarpereceket alakítottak ki, amelyek viselőjük mozgásának komplex elemzésére alkalmasak. Az így gyűjtött nagy mennyiségű mérési adat feldolgozása új kutatási lehetőségeket teremt többek között a pszichiátriában.

Használható például a népbetegségnek számító kedélybetegségek állapotváltozásainak előrejelzésére, lehetővé téve a korai beavatkozást, a súlyos állapotrosszabbodás megelőzését. A szakemberek a növények fejlődésének követésére alacsony költségű okoscserepet, a mikroorganizmusok megfigyelésére és a sejtek vizsgálatára IoT-mikroszkópokat fejlesztettek ki. A mesterséges intelligenciát felhasználva pedig olyan képanalitikai módszereket dolgoztak ki, amelyek az eddigieknél pontosabb elemzést tesznek lehetővé például a gyógyszertesztek során.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij: Oroszországnak vissza kell vonulnia a háború előtti vonalakig a tárgyalások megkezdéséhez

Szakértők szerint ez olyan feltétel, amelybe Moszkva aligha fog belemenni a közeljövőben tekintettel arra, hogy jelenleg Ukrajna keleti régióira összpontosítja erőit.

Miközben a baloldalon belharcok dúlnak, Orbán újabb gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be

Miközben a baloldalon belharcok dúlnak, Orbán újabb gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be

Zelenszkijnek pedig nem tetszik, hogy hogy Magyarország elutasítja az olajembargót.

Oroszmentesítés az ukrán könyvtárakban

Franz Kafka, Heinrich Mann és Stefan Zweig talán még ma este átmegy Alekszandr Puskin és Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij mennyei dácsájába és közösen egy palack vodkába fojtják bánatukat. A fenti, német anyanyelvű írók műveit majd’ kilencven éve már máglyára vetették, az orosz óriások munkái csak most kerülnek sorra.

Indianában felülírták a kormányzó vétóját, mégsem lesznek „gendersportolók”

Az Egyesült Államokban Indiana állam törvényhozói kedden megszavazták Eric Holcomb kormányzó vétójogának hatályon kívül helyezését, és olyan törvényt léptetnek életbe, amely megtiltja a magukat nőnek nevező férfi sportolóknak a női sportokban való részvételt.

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!

„A kormány úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit. Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be„ – jelentette be Orbán Viktor, közösségi oldalán megosztott videójában.

GFG blog 2.: A vétóról

GFG blog 2.: A vétóról

Újraindul a GFG blog. Mindig kell egy gondolat és egy gondolat kell.

Összebalhézott a DK és a Momentum, de közben Orbánt kritizálják

Összebalhézott a DK és a Momentum, de közben Orbánt kritizálják

Nagy a riadalom a baloldalon, mit fog csinálni a kormány a háború miatti vészhelyzeti felhatalmazással, miközben a Fővárosi Közgyűlésben arra nem voltak képesek, hogy határozatképességet biztosítsanak a mai ülésre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére