Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb „csodaszer”: anyatejes fagyival a koronavírus ellen

Fodor-Horváth Zsófia

2020.12.01. 17:25

A holland tesztelők szerint a körteízű a legjobb.

Hogy az anyatej igazi gyógyszer, azt eddig is tudtuk: az összetétele folyamatosan, még az egyes napszakokban is változik, mindig a baba igényeihez igazodva. Tele van vitaminokkal és a baba bélflóráját kialakító baktériumokkal, a vírusokat, baktériumokat legyőző laktoferrinnel, valamint antitestekkel. Ez utóbbi összetevő miatt kezdték el vizsgálni az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai az anyatejet mint potenciális gyógyszert a koronavírus ellen.

Hans van Goudoever, a kórház igazgatója elmondta, már több ezer szoptatós, koronavíruson átesett anyuka adott le anyatejet a kórháznak. Még a pasztörizációs folyamatok során sem tűnnek el az antitestek az anyatejből, ami azért fontos, mert a donoranyatejet csak így lehet fogyasztásra felhasználni. Már több ilyen anyatejes jégkrém készült, a tesztelők szerint a körteízű volt a legfinomabb.

Az anyatejet és annak összetevőit más formában is hasznosítják már az egészségügyben és a gyógyászatban, a piacon most is elérhetők colostrumból, vagyis a zsírban, vitaminokban még gazdagabb, sűrű előtejből készült készítmények. Az anyatejből kinyert laktoferrin is elérhető különböző formában, ez már nem tartalmaz hormonokat, növekedési faktorokat.

Az anyatej értékességét senki nem vitatja, az azonban már felvethet etikai kérdéseket, hogy kinek érdemes odaadni a donortejet. Rengeteg olyan újszülött van, akinek az édesanyja valamilyen oknál fogva nem tud szoptatni, ők is megkaphatnák a leadott anyatejet. Az anyatej, főleg a sűrű colostrum, nagyon fontos az újszülöttek számára, ez stabilizálja a vércukorszintjüket, és a colostrum a bilirubin ürítésében is szerepet játszik, ami fontos a besárgulás elkerülése miatt. Hogy a felnőttek számára mennyire alkalmas az anyatej fogyasztása, arról megoszlanak az orvosi vélemények, mivel bizonyos esetekben allergiát okozhat, pasztörizálatlan formában történő fogyasztása pedig kifejezetten káros is lehet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére