Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Új módszerrel kezeltek egy daganatost a Semmelweis Egyetemen, az eredmények biztatóak

888.hu

2019.01.17. 12:38

Egy 72 éves férfin végezték el hazánkban elõször az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát, mely a hagyományos onkológiai kezelésre nem reagáló, sebészileg el nem távolítható, áttétes májdaganatokban szenvedõknek adhat új reményt - közölte a Semmelweis Egyetem. A terápia jelenleg kizárólag az egyetemen elérhetõ Magyarországon. A speciális kezelésen átesett beteg jól van, másnap már hazaengedték.

A hazánkban most először végeztek intervenciós radiológiai daganatterápiát egy 72 éves, jó állapotú páciensnél. A májban áttétes daganat keletkezett, amelyet az új eljárással próbáltak meg kezelni. És egyelőre úgy tűnik, hogy a dolog bevált.

Az eljárás lényege a következő: a kar felől katéterrel, a máj tápláló erein keresztül, a tumor vérellátásába mikroszkopikus méretű sugárforrások tízezreit juttatják be. Ezek az apró sugárzó részecskék a daganat ereiben elakadva rendkívül nagy dózisú, de csak a tumorban hatást kifejtő, belső sugárterápiás kezelést jelentenek. A beteget így sem a kezelés alatt, sem az azt követő rövid megfigyelés idején nem kell elkülöníteni családjától, otthonától – írta az egyetem honlapján.

Dr. Bánsághi Zoltán, a Radiológiai Klinika igazgatóhelyettese, a nukleáris medicina és képalkotó szakemberből, intervenciós radiológusból, valamint klinikai onkológusból álló munkacsoport vezetője elmondta, a kezelés fájdalommentes, körülbelül 40 perces érfestésként élhető meg, melyet követően – betegbiztonsági okokból – mindössze 24 órás megfigyelés szükséges, utána a beteg hazamehet.

Magyarországon az elmúlt négy évtizedben mind a máj elsődleges, mind a más szervből kiinduló, de a májba már áttétet adó daganatok száma növekedett. Összességében éves előfordulásuk 8-9 ezer közé tehető, és körülbelül hatezer esetben a daganatos máj sebészileg operálhatatlan, az esetek felében pedig sikeres műtétet követően is számítani lehet a daganat kiújulására a májon belül.

A radioembolizációs daganatterápia eredményei a nem operálható esetekben is biztatóak, sőt számos adat arra utal, hogy az eljárással, a műtéti ellátásra nem alkalmas esetek egy részénél mód van a daganat kisebbítésére és a daganatmentes májterület térfogatának növelésére, ami műthetővé teheti a pácienst. A decemberben kezelt, 72 éves férfi jól van, a kezelést követően két hétig még gyenge és fáradékony volt, de a január elején végzett

PET CT-vizsgálat alapján a korábban 10 cm-nél nagyobb, hagyományos kezelésre nem reagáló daganat térfogatának több mint 50 százaléka már biztosan elpusztult.

Dr. Bérczi Viktor, a Radiológiai Klinika igazgatója elmondta, mindvégig támogatta, hogy a radioembolizációt mint új tumorterápiát Magyarországon is be lehessen vezetni. Az első hazai beavatkozást mintegy kétéves előkészítő munka előzte meg, az úttörő eljárást egyelőre kizárólag a Semmelweis Egyetemen végezhetik. Jelenleg zajlik a következő beavatkozás tervezése, és a szükséges elővizsgálatok után, várhatóan január végén megtörténhet a második hazai kezelés.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére