Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Túl jól jártak a kisemberek, a Wall Street ezt nem hagyhatta

888.hu

2021.02.03. 17:20

Minden, amit tudni érdemes a GameStop-bombáról, amely felrobbantotta az internetet.

 

Bár az átlagemberek hétköznapjaiban ritkán játszik szerepet a tőzsde úgy általánosságban, legalábbis nem közvetlen a kapcsolat, a napokban sokak otthonába beférkőzött a téma a GameStop-botrány által.

A szereplők:

 • a Wall Street (azon belül is a Wall Street Hedge Funds, a fedezeti alap),
 • a GameStop,
 • egy Reddit-csoport: a Wall Street Bets
 • és a Robinhood nevű alkalmazás.

A Wall Street működése korántsem egyszerű, nem véletlenül nem brókerkedik mindenki, azonban az alapvető működési elveket józan paraszti ésszel is át lehet látni:

 1. a brókerek kölcsönvesznek részvényeket, amelyek értéke várhatóan csökkenni fog,
 2. eladják azokat,
 3. az értékük csökkenése után visszavásárolják azokat,
 4. majd visszaadják annak, akitől kölcsönvették,
 5. és persze a lényeg: a különbözetet megtartják maguknak.

Ez általában működik is, így keresnek dollármilliókat. Azonban most beleköptek a levesükbe.


Az aktuális események néhány pontba szedve a következők:

 • a GameStop részvényei 10 dollárt értek, várhatóan 6 dollárra csökkent volna az értékük (ez 40%-os profitot jelentett volna a Wall Streetnek),
 • a Reddit-csoport tagjai megneszelték, hogy több olyan fedezeti alap is van a Wall Streeten, amelynél van a GameStop részvényeiből, azokat pedig úgy adják-veszik, mint a cukrot,
 • megszervezték, hogy rengeteg GameStop-részvényt vásároljanak fel,
 • ettől a részvények ára nem csökkent, hanem megugrott (kereslet-kínálat, mindenki ismeri a folymatot), nem is akárhogy: ezután egy részvény ára 483 dolláros magasságba röppent.

Emiatt a Wall Street fedezeti alapjai 40%-os nyereség helyett 4830%-os veszteséggel vásárolták vissza a részvényeket. Ez sok milliárd dolláros bukást jelent.

Ne feledjük: csak kölcsönben volt náluk a köteg részvény, annak pedig, akitől kölcsönvették, vissza kell téríteni az eredeti árat, függetlenül attól, hogy az adott fedezeti alap tudott-e pénzt csinálni az adásvételből, vagy sem.

A Wall Street fedezeti alapjainak („jótékonysági szervezeteknek”, hívják őket) ez egyáltalán nem tetszett. Nem tetszett nekik, hogy valaki más manipulálta a piacot, mert általában ők szokták.

Jön is a kettős mérce: a Wall Street úgy manipulál, ahogy csak tetszik neki, de a leleményes közemberek csoportja súlyos büntetést érdemel ugyanezért...

Itt jön a képbe a Robinhood.

A Robinhood egy telefonos alkalmazás, amelynek segítségével a közemberek is hozzáférhetnek a tőzsdéhez, vásárolhatnak és eladhatnak részvényeket, hogy keressenek egy kis extra pénzt.

Valamiért a Robinhood véletlenül pont a GameStop-részvények vásárlását blokkolta az alkalmazásban: ha nem lehet megvenni, akkor úgymond nincs rá kereslet, ha nincs rá kereslet, akkor csökken az értéke, és esik az ára.

A Wall Street „jótékony szervezetei” nagyon jól jártak ezzel. Ja, és mellesleg ugyanezek a jóemberek a 12 milliárdos Robinhood legnagyobb befektetői. Milyen meglepő!

A Wall Streeten zajló eseményekben pedig az egyik leginkább érdekelt entitás nem más, mint a big tech. Ismét meglepődünk.

A Robinhood a big tech nélkül nem is létezne. Mindenki össze tudja rakni a képet.

A működési elv tehát a következő: adj és vegyél kis részvényeket, de csak addig, amíg azon mi nyerünk, ha pedig nem tetszik, amit csináltok, közemberek, akkor egészen egyszerűen megszüntetjük a lehetőségét.

Ismerős, nem?

Mindezek után többen perelik a Robinhoodot, mert korlátozta a kereskedelmet, erre válaszul a Wall Street Bets csoportot letiltották a Redditről gyűlöletbeszédért.

Micsoda egybeesés, hogy egy tech-cég letilt közembereket egy üzenetekre és kommunikációra kitalált oldalról, pont akkor, amikor a Wall Street Bets csoport galibát okozott a piacon.

Még azt is hozzátették, hogy nem azért tiltották le őket, mert bármi anyagi háttere lett volna a dolognak, vagy köze lenne a GameStophoz, nem ám, tényleg csak csúnyán beszéltek, ez érthető, nem?

Ahhoz aztán hinni kell az összeesküvés-elméletekben, hogy az ember elhiggye, azért szüntettek meg egy csoportot, mert a pénztárcájuk megsínylette a GameStop-bombát. Pont most mondták, hogy nem azért! Elmondták, akkor úgy van.

Később a Wall Street Betset gálánsan visszaengedték az online térbe.


Egy egyszerű példa, csak a tisztánlátás kedvéért:

 • a Wall Street legyen egy focicsapat, amelyik mindig nyer,
 • aztán jön egy kis ismeretlen csapat, amely nyerésre áll,
 • a Wall Street időt kér,
 • megváltoztatja a szabályokat úgy, hogy a másik csapat nem érhet hozzá a labdához,

és minő meglepetés: a Wall Street nyeri a játszmát.

A Wall Street erről persze azt gondolja, hogy ez a fair módja annak, hogy megóvják a foci szent szabályait.

Ez tehát a GameStop-bomba nemes története.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Emberek halálával hergel a 444 az oltások ellen

Emberek halálával hergel a 444 az oltások ellen

441 ember halt Magyarországon azután, hogy beoltották – olvasható a 444.hu címlapján előkelő helyen szereplő cikk címében.

Magukat nőnek érző férfiak női rabokat erőszakolnak, óvszerosztásba kezdtek

Magukat nőnek érző férfiak női rabokat erőszakolnak, óvszerosztásba kezdtek

Egy idén hatályba lépő törvény szerint azok a fogvatartott férfiak, akik nőnek érzik magukat kérhetik női börtönökbe való áthelyezésüket. Erre már több példa is akadt, ám az áthelyezett férfiak közül sokan erőszakoskodni kezdtek a női foglyokkal. Válaszul a szexuális bántalmazásokra az intézetekben óvszereket, fogamzásgátló szereket és abortusz tablettákat kezdtek el biztosítani a fogvatartottaknak – írja a V4NA pénteken.

Ötpontos LMBTQ-programmal állt elő a Momentum

Ötpontos LMBTQ-programmal állt elő a Momentum

Engedélyezné az azonos nemű párok házasságát és örökbefogadási jogát, támogatná a nemátalakítást, ráadásul a szexuális propagandát is beengedné az iskolákba a Momentum Mozgalom ötpontos LMBTQ-programja. Fekete-Győr András hangsúlyozta: pártja ilyen Magyarországot fog építeni a 2022-es kormányváltás után – erről a Magyar Nemzet írt.

Orbán Viktor: Magyarország ma egy nyitott ország

Orbán Viktor: Magyarország ma egy nyitott ország

Ilyenkor mindenki hazagondol. Én is arra gondoltam, hogyha Magyarország rendezné ezt az olimpiát, akkor semmi akadálya nem lenne annak, hogy ez normális körülmények között és nyitottan valósuljon meg – mondta Orbán Viktor legfrissebb Facebook-videójában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére