Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Túl jól jártak a kisemberek, a Wall Street ezt nem hagyhatta

888.hu

2021.02.03. 17:20

Minden, amit tudni érdemes a GameStop-bombáról, amely felrobbantotta az internetet.

 

Bár az átlagemberek hétköznapjaiban ritkán játszik szerepet a tőzsde úgy általánosságban, legalábbis nem közvetlen a kapcsolat, a napokban sokak otthonába beférkőzött a téma a GameStop-botrány által.

A szereplők:

  • a Wall Street (azon belül is a Wall Street Hedge Funds, a fedezeti alap),
  • a GameStop,
  • egy Reddit-csoport: a Wall Street Bets
  • és a Robinhood nevű alkalmazás.

A Wall Street működése korántsem egyszerű, nem véletlenül nem brókerkedik mindenki, azonban az alapvető működési elveket józan paraszti ésszel is át lehet látni:

  1. a brókerek kölcsönvesznek részvényeket, amelyek értéke várhatóan csökkenni fog,
  2. eladják azokat,
  3. az értékük csökkenése után visszavásárolják azokat,
  4. majd visszaadják annak, akitől kölcsönvették,
  5. és persze a lényeg: a különbözetet megtartják maguknak.

Ez általában működik is, így keresnek dollármilliókat. Azonban most beleköptek a levesükbe.


Az aktuális események néhány pontba szedve a következők:

  • a GameStop részvényei 10 dollárt értek, várhatóan 6 dollárra csökkent volna az értékük (ez 40%-os profitot jelentett volna a Wall Streetnek),
  • a Reddit-csoport tagjai megneszelték, hogy több olyan fedezeti alap is van a Wall Streeten, amelynél van a GameStop részvényeiből, azokat pedig úgy adják-veszik, mint a cukrot,
  • megszervezték, hogy rengeteg GameStop-részvényt vásároljanak fel,
  • ettől a részvények ára nem csökkent, hanem megugrott (kereslet-kínálat, mindenki ismeri a folymatot), nem is akárhogy: ezután egy részvény ára 483 dolláros magasságba röppent.

Emiatt a Wall Street fedezeti alapjai 40%-os nyereség helyett 4830%-os veszteséggel vásárolták vissza a részvényeket. Ez sok milliárd dolláros bukást jelent.

Ne feledjük: csak kölcsönben volt náluk a köteg részvény, annak pedig, akitől kölcsönvették, vissza kell téríteni az eredeti árat, függetlenül attól, hogy az adott fedezeti alap tudott-e pénzt csinálni az adásvételből, vagy sem.

A Wall Street fedezeti alapjainak („jótékonysági szervezeteknek”, hívják őket) ez egyáltalán nem tetszett. Nem tetszett nekik, hogy valaki más manipulálta a piacot, mert általában ők szokták.

Jön is a kettős mérce: a Wall Street úgy manipulál, ahogy csak tetszik neki, de a leleményes közemberek csoportja súlyos büntetést érdemel ugyanezért...

Itt jön a képbe a Robinhood.

A Robinhood egy telefonos alkalmazás, amelynek segítségével a közemberek is hozzáférhetnek a tőzsdéhez, vásárolhatnak és eladhatnak részvényeket, hogy keressenek egy kis extra pénzt.

Valamiért a Robinhood véletlenül pont a GameStop-részvények vásárlását blokkolta az alkalmazásban: ha nem lehet megvenni, akkor úgymond nincs rá kereslet, ha nincs rá kereslet, akkor csökken az értéke, és esik az ára.

A Wall Street „jótékony szervezetei” nagyon jól jártak ezzel. Ja, és mellesleg ugyanezek a jóemberek a 12 milliárdos Robinhood legnagyobb befektetői. Milyen meglepő!

A Wall Streeten zajló eseményekben pedig az egyik leginkább érdekelt entitás nem más, mint a big tech. Ismét meglepődünk.

A Robinhood a big tech nélkül nem is létezne. Mindenki össze tudja rakni a képet.

A működési elv tehát a következő: adj és vegyél kis részvényeket, de csak addig, amíg azon mi nyerünk, ha pedig nem tetszik, amit csináltok, közemberek, akkor egészen egyszerűen megszüntetjük a lehetőségét.

Ismerős, nem?

Mindezek után többen perelik a Robinhoodot, mert korlátozta a kereskedelmet, erre válaszul a Wall Street Bets csoportot letiltották a Redditről gyűlöletbeszédért.

Micsoda egybeesés, hogy egy tech-cég letilt közembereket egy üzenetekre és kommunikációra kitalált oldalról, pont akkor, amikor a Wall Street Bets csoport galibát okozott a piacon.

Még azt is hozzátették, hogy nem azért tiltották le őket, mert bármi anyagi háttere lett volna a dolognak, vagy köze lenne a GameStophoz, nem ám, tényleg csak csúnyán beszéltek, ez érthető, nem?

Ahhoz aztán hinni kell az összeesküvés-elméletekben, hogy az ember elhiggye, azért szüntettek meg egy csoportot, mert a pénztárcájuk megsínylette a GameStop-bombát. Pont most mondták, hogy nem azért! Elmondták, akkor úgy van.

Később a Wall Street Betset gálánsan visszaengedték az online térbe.


Egy egyszerű példa, csak a tisztánlátás kedvéért:

  • a Wall Street legyen egy focicsapat, amelyik mindig nyer,
  • aztán jön egy kis ismeretlen csapat, amely nyerésre áll,
  • a Wall Street időt kér,
  • megváltoztatja a szabályokat úgy, hogy a másik csapat nem érhet hozzá a labdához,

és minő meglepetés: a Wall Street nyeri a játszmát.

A Wall Street erről persze azt gondolja, hogy ez a fair módja annak, hogy megóvják a foci szent szabályait.

Ez tehát a GameStop-bomba nemes története.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére