Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudtad-e, hogy: Számos olyan egyiptomi felfedezés van, amit a magyaroknak köszönhetünk?

888.hu

2020.02.26. 13:25

Több mint 100 éve folynak már magyar ásatások Egyiptomban, és jó néhány kulturális kincs van, amit a magyar tudósok nélkül nem ismerne a történettudomány.

Egyiptom történelme évszázadok óta izgatja az embereket. A magyarokat is. Jó néhányan közölünk tevékenyen részt is vettek a felfedezésében.

A gamhudi koporsók – Back Fülöp, 1907

Az első magyar ásatásra egészen 1907-ig kellett várni. Egy Kairóban élő üzletember, Back Fülöp kezdeményezte és finanszírozta. Saruna mellett óbirodalmi sírokat tárt fel, Gamhudnál pedig egy Ptolemaiosz-kori temetőt. Aztán a leleteket a kairói, budapesti, bécsi és krakkói múzeumok között osztotta szét. A gyönyörűen díszített gamhudi koporsók egy része ma a Szépművészeti Múzeumban tekinthető meg.

A Képek völgye – Almásy László, 1933

Az „angol beteg”, az arisztokrata Almásy László nemcsak sportrepülő és autóversenyző, hanem lelkes felfedező is volt. 1933-ban, a Universal filmtársaság pénzéből a Gilf Kebír fennsíkon végzett expedíciót, amikor egy völgy sziklabarlangjaiban ősi, a neolitikumból származó állat- és emberábrázolásokra bukkant. A Képek völgyének nevezte el a területet, ahol egyes barlangokban struccokat, gazellákat és zsiráfokat, máshol úszó embereket festettek vörössel a falra.

Abdalláh Nirki temploma – Castiglione László, 1964

Az Asszuáni-gát felépítése során 5000 négyzetkilométeres mesterséges tó jött létre Núbiában, ami a történelem egyik legnagyobb leletmentő akcióját tette szükségessé az elárasztott területen. A munkában magyarok is részt vettek méghozzá a neves történészprofesszor, Castiglione László vezetésével. Abdalláh Nirki közelében egy VII-VIII. századi keresztény templomot tártak fel. Núbiában egy bizánci szerzetes honosította meg a kereszténységet, ezért az itt talált festmények is bizánci jegyeket mutatnak. A leletanyag nagy része a Szépművészeti Múzeumba került.

Dzsehutimesz sírja – Kákosy László, 1983

Az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetésével 1983 óta folyik magyar ásatás a thébai nekropoliszban. A munkálatok Kákosy László vezetésével indultak el II. Ramszesz hivatalnoka, Dzsehutimesz sírjában. Ő Ámon templomának vezetőjeként Egyiptom egyik leggazdagabb embere volt, pályafutása a magyar ásatások eredményeképp vált ismertté. Két családi szobor is készült róla: az egyiket, amelyen a feleségével és a fiával látható, magyar régészek találták meg.

Penré sírja – Bács Tamás, 2011

Az ELTE ásatásainak keretében egy korábban ismeretlen núbiai alkirály, Penré végső nyughelyét is azonosították a thébai nekropoliszban Bács Tamás vezetésével. Egyiptom az Újbirodalom elején hódította meg Núbiát, és mivel erről az időszakról csak vázlatos képünk van, nagy jelentőségű egy új alkirály sírjának felfedezése. Penré végső nyughelyét többször kirabolták, ennek ellenére igen magas kvalitású kanópuszedényeket is találtak a magyar kutatók (ezekben tartották az elhunyt belső szerveit). A leletek a kairói múzeumba kerültek.

 

Ha többet szeretnél tudni a magyar felfedezők egyiptomi kalandjairól, kövesd a History 2-t.

OLVASTAD MÁR?

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Mozgalmas nap volt a mai: Magyarország az éves jövedelmének ötödét a fordítja a koronavírus elleni harcra, sőt Karácsony Gergely és a főbb városok polgármestereinek bevonásával tárgyalt a minszterelnök a jövőbeli intézkedésekről. Mindeközben kötelező ellenőrzést rendelt el az országos tisztifőorvos az idősotthonoknál.

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

A forint árfolyama szerdán ismét gyengült, noha a Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentései nyomán a romló tendencia azonnal megfordult, s a magyar fizetőeszköz látványosan két százalékot erősödött.

Holnap jelentik be a vírus elleni védekezés további lépéseit

Csütörtökön, a szakértőkkel való egyeztetés után jelenti be a további intézkedéseket a miniszterelnök.

Veszélyhelyzetben, és utána is még 15 napig érvényesek lesznek a lejárt okmányok

Veszélyhelyzetben, és utána is még 15 napig érvényesek lesznek a lejárt okmányok

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzetben is, annak megszűnését követő 15 napig érvényesek – közölte a rendőrség.

Negyven fertőzött is lehet a Charles De Gaulle repülőgép-hordozón

Negyven fertőzött is lehet a Charles De Gaulle repülőgép-hordozón

A tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a Charles De Gaulle nevű francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a koronavírus enyhébb tüneteit mutatja – közölte szerdán a francia hadügyminisztérium, egy héttel azután, hogy a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozó-hajón tört ki a koronavírus-járvány.

Megint összeomlott egy híd Olaszországban

Megint összeomlott egy híd Olaszországban

Összeomlott egy 400 méteres híd Aulla közelében Észak-Olaszországban ma délelőtt.

Oroszországban egy nap alatt majdnem 1200-zal nőtt a fertőzöttek száma

Oroszországban egy nap alatt majdnem 1200-zal nőtt a fertőzöttek száma

Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8672-re nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a hivatalos adatok szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére