Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Továbbra is sok a rejtély a Robert Kennedy-gyilkossággal kapcsolatban

Bokor Gábor

2018.05.29. 14:59

Ötven évvel azután, hogy Sirhan Sirhan, a palesztin gyilkos lelõtte Bobby Kennedyt, ifj. Robert Kennedy, a meggyilkolt szenátor és igazságügyi miniszter fia elmondta, szerinte más húzta meg a ravaszt.

Ifjabb Robert F. Kennedy, a meggyilkolt miniszter és szenátor, Bobby Kennedy fia az utóbbi hónapokat annak szentelte, hogy kiderítse, hogyan halt meg az apja 1968-ban. A hivatalos verzió szerint Robert Kennedyt ötven évvel ezelőtt a palesztin bevándorló, Sirhan Bishara Sirhan ölte meg a Los Angeles-i Ambassador Hotel konyhájában.

A gyanús körülmények között meghalt politikus fia szerint nemcsak Sirhan az egyedüli elkövető, hanem más is ott lehetett azon a nyári estén, mikor több lövéssel végeztek Bobby Kennedyvel. A rendőrség csak Sirhan Sirhant tartóztatta le, aki bár elismerte a gyilkosságot, azonban azt állította, nem emlékszik a részletekre.

Három órát beszéltem Sirhannal és meg kell mondjam, szerintem nem, vagy nem csak ő volt az elkövető. Azért találkoztam vele, mert kíváncsi voltam a részletekre és felbőszítettek a bizonyítékok, melyeknek utánanéztem"

– mondta Kennedy, aki az összes létező boncolási jegyzőkönyvet és rendőrségi jelentést átkutatta az apja gyilkossági ügyével kapcsolatban. Felkereste azokat a szemtanúkat is, akik személyesen ott voltak az Ambassador Hotelben a gyilkosság estéjén.

A boncolási jegyzőkönyv rámutatott, hogy a Kennedyvel végző lövés a szenátor hátát találta el, azonban a rendőrségi iratok szerint Sirhan a politikussal szemben állt. További furcsaság, hogy a hivatalos jelentés szerint 13 lövés dördült el azon a végzetes estén, azonban Sirhan fegyverében csak nyolc lövedék volt, a szemtanúk szerint Sirhan nem is volt a szenátor közelében.

A bíróság egyelőre megtagadta, hogy feltárják az aktákat és újraindítsák a nyomozást. A Kennedy családból senki nem szólalt meg Robert F. Kennedyn kívül. Sirhan jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban.

Bobby, a törtető

Mint ismert, Robert F. Kennedy a szintén meggyilkolt elnök, John F. Kennedy öccse volt. Kiskora óta arra nevelték, hogy ő is az Egyesült Államok vezető politikusa legyen. JFK árnyékában egyre magasabbra lépkedett fel a politikai ranglétrán, szenátor, majd igazságügyi miniszter lett belőle.

Az 1963-as John F. Kennedy ellen elkövetett merénylet után minden jel arra utalt, hogy ő lesz Richard Nixon republikánus elnökjelölt demokrata kihívója. Bátyja halála után a demokrata bázis egyértelműen őt támogatta, népszerűsége soha nem látott magasságokba emelkedett.

1968. június 4-én tartották a Los Angeles-i Ambassador Hotelban a Demokrata Párt előválasztását, amit nagy fölénnyel Bobby Kennedy nyert meg. A választás után mindenki a politikust ünnepelte, díszvacsorát tartottak és mindenki jól érezte magát. Azonban a tömegben ott volt Sirhan is.

A győztes Bobby Kennedy Paul Schradével és néhány testőrrel a szálloda konyháján ment keresztül, hogy ott is begyűjtse az elismerő kézfogásokat és köszöntéseket. A most 93 éves Schrade elmesélte, hogy közvetlen a szenátor mögött sétált és pontosan látta mi történt. Elmondása szerint Sirhan valóban rájuk lőtt, azonban nem ő lőtt rá az elnökjelöltre.

A palesztin férfi őt és négy társát találta el. Paul Schrade fejlövést kapott, azonban csodával határos módon túlélte a merényletet.

Miért nem kapták el a hatóságok a másik támadót? Gyorsan elő kellett szedni valakit, akire rákenhetik az egész ügyet, Sirhan volt az"

– mondta.

William Sullivan, az FBI igazgatójának az asszisztense akkor elmondta, nincs magyarázat arra, mit keresett a szálloda konyhájában Sirhan. Az amerikai sajtóban részletesen beszámoltak arról a gyilkosság után, hogy a palesztin merénylő elégedetlen volt Bobby Kennedy Izrael-barát politikájával, ezért döntött úgy, hogy kioltja a vezető politikus életét.

Robert Morrow a The Senator Must Die, azaz "A szenátornak meg kell halnia" című könyvében részletesen beszámolt a Bobby Kennedy gyilkosságáról. Sokat tudott róla, hiszen szerződéses kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálattal, így számos aktához hozzáférhetett.

Azt írta, hogy Robert F. Kennedy meggyilkolását a CIA megbízásából hajtották végre. A merénylet lebonyolításával az iráni SAVAK-ot bízták meg. Morrow széles körű kutatást végzett és rájött, hogy a SAVAK egyik magas rangú ügynöke, Khyber Khan csatlakozott Robert Kennedy elnökjelöltségért folytatott kampányához, és bekerült R.F.K. kaliforniai kampányközpontjába. Véleménye szerint Khan további SAVAK-ügynököket is bevont Bobby Kennedy választási csapatába, ez pedig már az összeesküvés része volt.

Feltételezése szerint a Sirhan melletti másik merénylő, akiről sok szemtanú is beszámolt, nem volt más, mint Ali Ahmand, egy pakisztáni diák. A gyilkosság estéjén Ahmand a CIA-tól kapott 22-es kaliberű fegyverből adott le lövéseket, amely egy Nikon SLR kamerának volt álcázva. A testőrök és a rendőrök csak Sirhant teperték le, Ahmand a keletkezett pánikban ki tudott menni az épületből.

Hogy megnyugtassák a közvéleményt, rövid időn belül közölte a rendőrség, hogy Sirhan ugyanolyan magányos merénylő volt, mint az a Lee Harvey Oswald, aki John F. Kennedyvel végzett.

A Robert Kennedy-gyilkosságban további gyanús körülmény még az is, hogy egyszerűen eltűntek azok a fényképek, melyeket az FBI csinált június 5-én. Több olyan kép is készülhetett, melyeken látni, hogy egy ajtókeretben golyó ütötte lyukak vannak, azaz több lövedéket lőttek ki, mint ahány golyót tartalmazott a támadó palesztin férfi fegyvertára. Bírósági utasításra az ajtókeretet megsemmisítették.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére