Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tokaji furminttal a koronavírus ellen?

888.hu

2020.05.04. 10:15

Igazi magyar fejlesztésen dolgoznak a koronavírus ellen Debrecenben: a tokaji furmint szőlő héjából készülő lágypasztilla elpusztítja a torokban a koronavírust!

Hamarosan piacra kerülhet egy olyan lágypasztilla, amellyel kezelni lehet a koronavírust, és meg lehet akadályozni, hogy lejusson a tüdőbe, megelőzve azt a súlyos tüdőgyulladást, ami a legtöbb beteg halálát okozza – írja a ripost.hu.

A Debreceni Egyetem a lapnak megerősítette, a Mádi Bor Akadémia kutatóegység segítségével dolgoznak ezen: egy már forgalomban lévő vírusellenes lágypasztillát fejlesztenek tovább növényi alapú gyógyszerré, és hamarosan egy, a koronavírus elleni védekezésben specifikusabb készítmény jelenhet meg a piacon.

Az egyetem saját fejlesztése a teljesen természetes anyagokra épülő lágypasztilla, amiben – a Mádi Bor Akadémia kutatásai nyomán – a furmint szőlő héjában talált flavonoidokat alkalmazzuk, azok ugyanis néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust. Ez a szopogatós pasztilla egy filmet képez a felső légúti nyálkahártyán, amibe beleragad a vírus, amely így nem tud mélyebbre hatolni a szervezetben

– magyarázta Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora.

Hasonlóan működik a már forgalomban lévő, de még nem koronavírusra továbbfejlesztett lágypasztilla is: a leírása szerint a száj- és a garatnyálkahártyán történő fizikai akadályképzéssel segíti a légúti fertőzést okozó vírusok és baktériumok elleni védelmet. Hatóanyagai védőpajzsként fedik be a száj- és a garatnyálkahártya felszínét, megnehezítve a légúti vírusok és baktériumok bejutását a szervezetbe.

A tokaji furmint szőlő héjában lévő flavonoidokról azt kell tudni, hogy a C-vitamin felfedezője, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert fedezte fel őket is 1930-ban. Eleinte vitaminnak hitték, egy ideig P-vitaminnak is nevezték, de aztán rájöttek, hogy fogyasztásuk nem nélkülözhetetlen a szervezetnek, így nem lehet vitaminná minősíteni.

Nem vicc, hogy a bor kismértékben gyógyszer – és ez a most igazi gyógyszerré váló flavonoidoknak is köszönhető. A szőlőben lévő flavonoidok főleg a bogyóhéjban és a magban találhatóak. Ezek a vegyületek az antioxidáns hatásuknál fogva gátolják az öregedést, de már korábban leírták, hogy védelmet nyújtanak az influenza ellen is.

A Debreceni Egyetemen jelenleg több, a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó ígéretes kutatás is folyamatban van. Ezek egyike a klorokin antimaláriás szer hatékony terápiás alkalmazásának pontos meghatározása, a másik pedig az oltóanyag-fejlesztés, amely az antibakteriális fejlesztési célterület mellett jelenleg nagyobb erőkkel dolgozik az antivirális fejlesztési irányon.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére