Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Para: lakóház nagyságú aszteroida közeledik a Föld felé

Horváth József György

2017.10.03. 23:38

A 2012 TC4 katalógusjelû ûrszikla nagyjából 30 méter átmérõjû és rendkívül közel, a Föld-Hold távolság nyolcadára halad el mellettünk. Az objektumot még 2012 októberében fedezték fel, akkor azonban a mostani elhaladáshoz képest kétszer olyan távol volt bolygónktól.

Az objektum október 12-én, alig 44 000 kilométerre lesz tőlünk. Becsapódni nem fog, így katasztrófaveszély sem fenyeget, az azonban mindenesetre elgondolkodtató tény, hogy az aszteroida felfedezésekor távolabbi elhaladást kalkuláltak a tudósok, amihez képest most nagyon közel fog elhaladni a Föld mellett.

A közelség egyik előnye, hogy a NASA kipróbálhatja új bolygóvédelmi rendszerének obszervatóriumait. A kutatóeszközök célja, hogy még időben felfedezzék és megvizsgálják azokat az égitesteket, amelyek potenciális veszélyt jelentenek bolygónkra. "A tudósok mindig nagyra értékelik, ha tudják, hogy jön egy közeli, ám biztonságos távolságra elhaladó kisbolygó, mivel felkészülhetnek az adatgyűjtésre, és arra, hogy minél többet megtudjanak az égitestről" – mondta dr. Michael Kelly, a NASA kutatója. A tudós szerint a mostani elhaladás kiváló alkalom arra, hogy a világméretű észlelő- és követőrendszert leteszteljék és kipróbálják, nemzetközi együttműködéssel kivédhető-e egy lehetséges becsapódás.

Az Európai Ûrügynökség (ESA) munkatársai korábban az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT teleszkópjával követték nyomon a 14 kilométer per másodperces sebességgel haladó 2012 TC4-et. A kutatók a júliusi és augusztusi megfigyelések alapján számították ki, hogy a kisbolygó mindössze 44 000 kilométerre lesz tőlünk. A legmagasabban – úgynevezett geostacionárius pályán – keringő műholdak 36 000 kilométerre vannak a földfelszíntől, így az objektum épphogy elkerüli ezeket az űreszközöket.

A 2012 TC4 legközelebb 2019. december 29-én kerül „földközelbe", ekkor azonban jóval messzebb, 34 millió kilométerre lesz bolygónktól.

(ORIGO)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére