Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyugdíjas magyar zseni segít legyőzni a vírust egy kis nógrádi faluból

888.hu

2021.01.19. 13:15

Egy alig 1200 lelkes nógrádi faluban, Szirákon kísérletezett ki és gyárt olyan fehérjefelismerő antitestet egy nyugdíjas tudós, amilyet a világ legjelentősebb vakcinagyártói is alkalmaznak – közölte a Blikk.

 

Dr. Lukács Noémi (71) a Covid-vakcina gyártásában élen járó Pfizer és BioNTech vállalatoknak is szállít, de egyedülálló termékét csaknem félszáz ország gyártói építik be oltásaik hatóanyagába. A biológus egyetemi tanár nyugdíjas éveiben hazatelepült szülőfalujába, Szirákra, és földszintes szülőházának egy részében világszínvonalú laboratóriumot alakított ki. Ott működik a cége. (Még a Reuters is beszámolt a magyar tudós sikeréről.)

A professzor asszony munkája a koronavírus-járvány idején jelentősen felértékelődött. Sziráki laboratóriuma a legjobb műszerekkel van felszerelve, családi vállalkozásban öten dolgoznak a családi házban kialakított részlegben. Ő maga a sürgős külföldi megrendelések miatt még karácsonykor is kénytelen volt köpenyt ölteni és dolgozni – írta a Blikk.

Miért Szirákon van a labor?

„Szirákot tekintem az otthonomnak – mutatott rá a professzor asszony –, és nyugdíjazásom után fontos volt nekem, hogy visszaadjak valamit a közösségnek,

példát szeretnék mutatni, hogy ne menjen el innen mindenki, aki felsőfokú végzettséget szerez.

Egyébként pedig Newton fejére is szülőfalujában esett az a híres alma, aki nem hiszi, Woolsthorpe-ban járjon utána” – mondta a Metropolnak.

A Blikk interjút készített a professzorral:

„A SciCons nevű cégünk elődjét 1999-ben alapították, eredetileg egészen más céllal hozták létre, első bevételeik például fordításból származtak – mesélt a kezdetekről a tudós.

Ma kizárólag dupla szálú RNS-t felismerő fehérjemolekulákat, azaz antitesteket, más néven ellenanyagokat gyártunk, amelyeket legfőképpen a víruskutatás terén alkalmaznak”

– árulta el Lukács Noémi, akinek családja segít a cégben.

„A lányom, Symmons Johanna cégvezető érdeme a bátorítás, hogy ne habozzunk, vegyük meg, ami szükséges a laborhoz, »a pénzt majd megkeressük rá«. A történet végét ismerik: megkereste. Laboratóriumunk kicsi, de jól felszerelt, műszereink modernek, büszkék lehetünk a gépparkunkra” – tette hozzá Noémi, akinek még volt férje és az a két lánya, akik nem dolgoznak a cégnél, is szükség szerint besegítenek.

Felmerül a kérdés, vajon hogy lehet, hogy nem csábította még el egyetlen külföldi multi sem őt?

Ki akar a mai világban egy 71 éves vénasszonyt elcsábítani?”

– válaszolta mosolyogva a lapnak.

„Komolyra fordítva a szót, az újságok főcímeiben megjelenő cégekkel évek óta jó kapcsolatban vagyunk. Csábítás nincs, de jó partneri viszony van.”

Lukács Noémi egyébként azt is elárulta a Blikknek, hogy

nagyon bízik az oltásokban, a vakcinálást általánosan is az emberiség egyik legcsodálatosabb vívmányának tartja.

Megbízik a kutatókban és a szakemberekben is.

„Nem hiszem, hogy ha ismertek káros mellékhatások, akkor a vakcina-előállításon és -engedélyezésen világszerte dolgozó sok kutató közül senki se állna ezzel a nyilvánosság elé.

Én is be fogom oltatni magam. Bántana, ha tőlem kapná el valaki a fertőzést.”

Speciális területen kutatnak

Termékeiket annak vizsgálatára alkalmazzák, hogy milyen sejtekben, szövetekben szaporodik a vírus, vagy hogy bizonyos gyógyszerek, kezelések gátolják-e a szaporodását. Egy másik felhasználási terület az mRNS típusú vakcinák gyártásával függ össze. Termékeikkel arról lehet megbizonyosodni, hogy sikerült-e eltávolítani a vakcinából ezt a nemkívánatos szennyeződést egy-egy tisztítási folyamat során, azaz biztonságos-e az oltóanyag.

Az elkészült termékeket fagyasztva szárítják, és a keletkező, tejporhoz hasonlító fehér port szállítják kis ampullákban. Felhasználás előtt vízben feloldják azokat – írta a lap.

(Fotó: Metropol)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ez történt ma

Ez történt ma

A mai legjobb írásaink egy cikkben.

Külhoni magyarok elleni hergelés – újra előkerült a balos csodafegyver

Külhoni magyarok elleni hergelés – újra előkerült a balos csodafegyver

Milliárdok, propaganda, Vajdaság, média, migráció és még sorolhatnám. Újabb óriási leleplezést mutat be a hazai balliberális sajtó szerb partnerszervezetüknek köszönhetően. Miféle hálózat?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére