Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem veszélyes az 5G

MTI, 888.hu

2021.03.30. 12:40

Nagyobb sebességének köszönhetően jelentősen csökken az adatátvitelhez szükséges idő, ami csökkenti a felhasználók elektromágneses hullámoknak való kitettségét – állapította meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 5G-vel foglalkozó ad hoc munkabizottsága.

 

A bizottság tagjai prof. dr. Kosztolányi György sk. vezetésével áttekintették az 5G-s technológia bevezetésével összefüggő kérdéseket, nemzetközi gyakorlatokat, szabályozásokat, tudományos és kutatási eredményeket, továbbá a közvéleményt foglalkoztató kérdéseket is.

Az ötödik generációs (5G) mobiltelefon-rendszer – hasonlóan a korábbi mobiltelefon-, illetve az ún. vezeték nélküli telekommunikációs technológiákhoz (pl. 2G, 3G, 4G, wifi) –, működéséhez elektromágneses hullámokat használ.

Az 5G-szolgáltatás az adat-, illetve beszédforgalom, valamint a területi ellátottság optimalizálásával

nagyságrendekkel gyorsabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé jelentősen több felhasználó egyidejű kiszolgálása mellett.

A bevezetendő 5G-szolgáltatás részben a korábban már használt rádiófrekvenciás (RF) sávokon történik, illetve nemzetközi egyezmények alapján új frekvenciasávokat is kijelöltek. A professzor szerint hazánkban elsőként a 3,6 GHz-es, majd a 26 GHz-es frekvenciasávokon indul.

Modellezések és mérések alapján megállapítható, hogy

az 5G-technológia alkalmazásával a lakosság napi átlagos személyi RF-expozíciója várhatóan nem növekedik.

A nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően jelentősen csökken az adatátvitelhez szükséges idő, ami csökkenti a felhasználók elektromágneses hullámoknak való kitettségét. A mobiltelefonok és más készülékek alacsonyabb teljesítménnyel működnek, a felhasználás módja is változik, ami tovább csökkenti a készülékekből eredő emberi expozíció mértékét.

Az 5G-technológiában alkalmazott nyalábformáló és ún. MIMO (Multiple Input Multiple Output) technológia alkalmazásával a környezeti RF-expozíció jellege ugyan megváltozik, de az átlagos környezeti elektromágneses expozíció, amely jelenleg nagyságrendekkel az egészségügyi határérték alatt van, várhatóan nem emelkedik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint

az elektromágneses tér a nemzetközi testületek által megállapított határértékek alatt nem hordoz számottevő egészségügyi kockázatokat.

Jelenleg nem állnak rendelkezésre tudományos bizonyítékok vagy ellenérvek az elektromágneses tereket rendeltetésszerű módon alkalmazó technológiák (2G, 3G, 4G) egészségkárosító hatásairól, ezért további kutatások szükségesek a témában.

Az MTI szerint

többletforrást szükséges biztosítani az 5G-re vonatkozó egészségügyi határértékek rendszeres mérésére és monitorozására.

Javasolják továbbá egy önálló és átfogó, középtávú hazai kutatási program kidolgozását a tudományosan releváns, illetve a népességet leginkább érintő és foglalkoztató kérdések vizsgálatára. Nem olyan régen a koronavírus és az 5G összefüggésében a WHO és az EU is tisztázó információt kényszerült közzétenni a honlapjain a téves információk terjedése miatt.

Prof. dr. Kosztolányi György szerint

az egészségügyi hatásokkal kapcsolatos téves információk kezelése a következő években állandó feladat lesz,

amibe a tudományos világ e témákkal foglalkozó képviselőit is be kell vonni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A német CDU/CSU ismét kormányalakításra készül

A német CDU/CSU ismét kormányalakításra készül

A németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményétől függetlenül ismét kormányalakításra készül a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) a pártszövetség kancellárjelöltjének vasárnap este tett bejelentése szerint.

Németország választ, Fletó Debrecenben őrjöng

Németország választ, Fletó Debrecenben őrjöng

Németországban vasárnap tartották a parlamenti választásokat. Bár végleges eredmények valószínűleg csak hétfőn lesznek, már vannak exit-pollok. Debrecenben tartott újságfórumot Gyurcsány Ferenc, ahol elszakadt egy kissé a cérna a DK vezérnél. Magyar hatóanyag is hatásos lehet a koronavírus ellen.

Megvannak a német választások első eredményei

Megvannak a német választások első eredményei

Közzétette a ZDF az első exit-poll eredményeket. A szocdem-kommunista-zöld koalíció valószínűleg nem jön össze, mert az eddigi eredmények szerint nem lesz többségük.

Orbán Viktor: Minden új templom bástya a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben

A magyarok csak keresztényként maradhatnak meg és minden egyes új templom bástyát jelent a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a pesterzsébeti református Összetartozás-templom felszentelésén.

Debrecen: Gyurcsánynál elszakadt a cérna

Debrecen: Gyurcsánynál elszakadt a cérna

Miközben Gyurcsány debreceni rendezvényéről fülig érő szájjal örvendezett Facebook-oldalán, aközben arról elfelejtett beszámolni, hogy az eseményen azért a cérnája is méltóztatott elszakadni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére