Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Munkahelyváltási hullámot hozhat a home office

888.hu

2021.03.24. 18:30

A koronavírus miatt a távolságtartásról hozott intézkedések a munka világában is nehézségeket okozhatnak egyes szektorokban, hiszen sokan kellemetlenül élik meg a home office-t. Erről is beszélgettek Hidvégi Krisztinával, a Lounge Group médiaigazgatójával és Herczeg István coachtrénerrel, a PRO Controlling Kft. ügyvezetőjével a 90.9 Jazzy rádió Márkamonitor című műsorának L20 nevű marketingkommunikációs blokkjában.

 

Paradox helyzet állhat elő a hazai munkaerőpiacon, hiszen bizonyos területeken egyre többen keresnek új állást. A járvány kezdetekor a HR-szakemberek még biztosan egytértettek volna abban, hogy a dolgozók inkább biztonságra törekednek a bizonytalan helyzetben, most azonban a fizikai eltávolodás a munkahelytől, illetve a munkatársi kapcsolatok lazulása ezzel ellentétes tendenciákat jelez egyes szektorokban.

Herczeg István szerint amennyiben túl sok időt tölt egy dolgozó home office-ban, akár csökkenhet is az elköteleződése a munkahelye iránt.

A rendszeres emberi kapcsolatok megszakadása, az irodai lét fizikai közelségének felcserélése a home office virtuális terére a munkaadó iránti kötődés lazulásához vezethet, a fizikai távolságtartás ráadásul beidegződéssé, természetessé válhat”

– tette hozzá.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy vannak pozitív hatások is, hiszen sokan gondolhatják úgy, hogy a cég döntése megóvja őket a koronavírus okozta megbetegedésektől. Negatív hatás lehet a munkahelytől való elidegenedés is, továbbá a munkavégzés automatikussá válása. Így amennyiben találnak egy olyan munkahelyet, amely ebben a nehéz időszakban nem áll át home office-ra, akkor az vonzóvá válhat számukra.

Munkaadói oldalról egy „bejáratott” kolléga elvesztése és pótlása azonban jelentős költségekkel járhat, ráadásul járványidőszakban nemcsak a keresés, hanem a potenciális jelöltek interjúztatása, betanítása is nehézséget okozhat.

Így tehát felmerül a kérdés:

a járványhelyzet egyik legfőbb kihívása a munkatársak lojalitásának fenntartása, visszaépítése?

Herczeg István szerint a válasz egyértelmű igen.

A visszaépítés folyamatában kulcsfontosságú jelentősége lehet annak, hogy a vezetők transzparenssé tegyék az újrarendezéssel kapcsolatos céljaikat, elképzeléseiket, illetve az egyes célok megfogalmazásába akár a munkatársakat is bevonják”

– fejtette ki.

Herczeg István coach-tréner, a PRO Controlling Kft. ügyvezetője

 

Az emberek ugyanis hamarabb azonosulnak azokkal a döntésekkel, amelyek meghozatalában maguk is részt vettek. Az azonosulásnak itt – ahogy általában is – kardinális jelentősége van, s nem lehet megelégedni a puszta elfogadással (kompromisszummal)

– hangsúlyozta a HR-szakember. Hozzátette: a korlátozó intézkedések enyhítése, a nyitás utáni együttműködés hatásfokát az fogja meghatározni, hogy a munkatársak milyen mértékben azonosulnak a szervezeti célokkal.

Amilyen mértékben önfeladásként élik meg e célok elfogadását, olyan mértékben vesznek vissza az együttműködési szándékukból – mondta Herczeg István.

Hidvégi Krisztina ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy csak bátorítani tudja a cégvezetőket, hogy egy válsághelyzetben vagy egy változás során gondolkodjanak azon, miként tudnák jobban megismerni a munkatársak szemléletét és hozzáállását.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére