Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért nincs igaza az oltáselleneseknek?

Fodor-Horváth Zsófia

2020.12.06. 13:07

Ha lesz vakcina, én kérni fogom.

Tízéves koromban közel egy hónapot töltöttem a gyerekintenzíven, nem sokkal az után, hogy megkaptam egy – ma már csecsemőkorban kötelező – oltást. Az esetem eléggé egyedinek számított már akkor is. Hiába volt régen, a mai napig emlékszem, mennyire rosszul voltam, féltem, nagyon megviselt a dolog. Mégsem lett belőlem oltásellenes. Félek a tűtől, napokig fáj az oltás helye, néha még lázas is leszek utána, és biztos vagyok benne, hogy megéri a gyógyszergyártóknak az oltásgyártás, de nekem meg az éri meg, hogy egészséges vagyok. Szinte az összes ajánlott oltást beadattam már magamnak, „tűpárnát” csináltam magamból, de valahogy azt érzem, hogy megéri, főleg, amikor látom azt, hogy sorra dőlnek ki körülöttem a velem egykorúak is az influenzától. A generációm szinte minden második tagja HPV-s, amit azzal bagatellizálnak, hogy „ugyan már, mindenkinek van HPV-je”. Hát nem, aki beoltatja magát ellene, annak nincs, és az oltottak körében a méhnyakrák – és sajnálom uraim, de a végbél, garat vagy ne adj’ isten péniszrák – kockázata is mérföldekkel alacsonyabb.

Aki oltásellenes, vagy csak kicsit is szkeptikus, most nézzen körül. Egy, sokaknál csak „durva influenzát” okozó, de másokra halálos vírus miatt élünk úgy, ahogy. Amíg nincs covid-vakcina, addig az is megszenvedi a betegséget és annak hosszú távú következményeit, aki el sem kapta. Korlátozással kell élnünk, világszerte bedől a gazdaság, rengetegen veszítik el a munkájukat, szeretteiket és ez így lesz még sokáig, ha nem adatják be maguknak elegen a vakcinát.

Forrás: Imgur

Az oltásellenesek kedvenc érve valahogy így hangzik: ha mindenki más beoltatja magát, akkor nekik nem kell. Ez több szempontból is ostobaság. Először is: aki oltásellenes, nemcsak magát veszélyezteti, de a gyerekét is. Szerencsére itthon, ha egy szülő nem adatja be a gyerekének a kötelező oltásokat, gyermekvédelmi eljárás indulhat ellene. Vannak, akik így is megpróbálják kijátszani a rendszert, ezzel kitéve a gyerekeiket olyan, akár halálos betegségeknek, amiket egy szurival megúszhatnának. De az, aki nem oltatja be magát – vagy esetleg gyerekét – másnak is kockázatot okoz. Több oltás életkorhoz kötött, de az is előfordulhat, hogy valakinek, valamilyen érzékenysége vagy állapota miatt nem lehet beadni egy oltást. Őket úgy lehet megóvni, ha a körülöttük élők vannak beoltva. Influenzaoltást például csak hat hónapos kortól lehet adni, egy annál fiatalabb babát pedig veszélynek tesz ki az a szülő, aki nemtörődömségből nem oltatja be magát – neki csak pár nap taknyosság a betegség, a kisbabának, akinek először találkozik a szervezete a kórokozóval viszont sokkal súlyosabb lefolyású lehet.

Ugyanez a helyzet a koronavírussal is. Szerencsére, és reméljük minél előbb, lesz vakcina. Az oltásellenesek és a szkeptikusok viszont nem akarják beadatni maguknak és gyerekeiknek. Ahogy az influenza, úgy a koronavírus esetében is igaz, hogy elég nagy a veszélyeztettek száma, akiket gyakorlatilag lehetetlen – és miért is kellene – elszigetelni a nem veszélyeztetettektől. Így egyértelmű, hogy nagyon fontos lenne beadatni a lehető legtöbb embernek az oltást, a valódi nyájimmunitás csak így alakulhat ki.

Forrás: Buzzfeed.com

Az oltásokkal szemben gyakori tévhit, hogy „megbetegítik” az amúgy egészséges szervezetet. Ez nem igaz, a védőoltás önmagában nem okoz betegséget, mert nincs benne aktívan fertőző kórokozó. Amikor a legyengített vírussal találkozik a szervezet, „ismerkednek”, így amikor az ereje teljében levő kórokozó támadna, már ott lesz a kész válasza az immunrendszernek és legyőzi azt. Amikor az immunrendszer „bedurran” az oltás hatására, az persze jár pár testi tünettel: levertség, láz, fejfájás kísérheti, de ez maximum egy-két napig tart és magától gyógyul. Szinte hihetetlen, de még mindig gyakori tévhit az oltásokkal kapcsolatban, hogy azok autizmust okoznak. Bár számtalan valódi, ellenőrizhető, nagy mintán készült kutatás cáfolja ezt, úgy tűnik, a hülyeség még a koronavírusnál is gyorsabban terjed. Az autizmus egy idegrendszeri fejlődési zavar, az okok egy része genetikához köthető. Egy spektrumzavarról van szó, tehát változatos formái ismertek és nem lehet általános vagy mindenkire illő jellemzők alapján leírni az autizmus tüneteit. Az autizmus oltástól semmilyen körülmények között nem tud kialakulni. A Gödény-hívők körében terjed, hogy az oltásokkal valójában mikrochipeket akarnak belénk ültetni és úgy irányítani. Nehéz megérteni, hogy egy elméletileg egészségügyi végzettségű szakember miért terjeszt ekkora szemenszedett, nevetséges hazugságot. Még, ha ez a nyilvánvaló baromság igaz is lenne, semmi szükség nem lenne rá, az adataink már így is a „háttérhatalmak” kezében vannak: ezért dob fel olyan termékekről hirdetéseket a Facebook, amikről korábban csak beszélgettünk másokkal.

Az oltásellenesek „érveit” naphosszat lehetne cáfolni és bár elsőre még nevethetünk is rajtuk, feleslegesnek tűnhet azt bizonygatni, miért van szükség az oltásokra, sajnos muszáj beszélni róla: a koronavírus mellett például jelenleg is kanyarójárvány van Európában. Abban az Európában, ahol már évtizedek óta elérhető a kanyaró elleni vakcina.

A döntés, hogy ezt a mostani, korlátozott világot akarjuk élni vagy vissza akarjuk kapni a régit, ott van mindenki kezében. De a régi életünket, a szabadságot visszakapni, a koronavírust elűzni csak egyféleképpen lehet: a hamarosan elkészülő védőoltással.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére