Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi teszi hatékonyabb vírusgyilkossá a szappant, mint bármelyik millió dolláros gyógyszert?

Békési Marcell

2020.03.25. 16:00

Még egymillió dollárért sem kapsz gyógyszert a koronavírus ellen, de a nagyi szappanja képes elemi részeire bontani a vírust. Hogyan?
Még egymillió dollárért sem kapsz gyógyszert a koronavírus ellen, de a nagyi szappanja képes meggyilkolni a vírust

– fogalmaz Paul Thodarson kémiaprofesszor a The Guardian cikkében, melyből a Máltai Szeretetszolgálat készített egy magyar nyelvű összefoglalót.

De hogyan lehetséges ez? Miért éppen a szappan a leghatásosabb védekezés a koronavírus terjedése ellen?

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy nemcsak a szappan ennyire hatásos, hanem bármelyik másik zsíroldószer is – például az alkohol –, a választ pedig a vírusok sajátos felépítésében találhatjuk meg.

A vírus tulajdonképpen nem egy élőlény, hiszen mozgásra, szaporodásra képtelen, életfunkciókat nem mutat. A vírus nem más, mint egy parancssor, ami sejtek belső működését tudja módosítani, egyetlen életcélja pedig az, hogy sokszorosítsa magát.

Pontosabban, mivel önmagában képtelen szaporodásra, miután egy sejthez hozzátapad a vírus, belefecskendezi ezt a programsort, így programozva át annak belső működését. A gazdasejt ettől kezdve a fehérjetermelés helyett vírusokat fog termelni, méghozzá a gazdatest kontójára.

Tulajdonképpen a sejt vírusgyárrá silányul, majd miután erőforrásai kimerültek, elhal.

De addigra sajnos egy egész generációnyi fiatal vírust legyártott, melyek aztán a szomszédos sejteket támadják meg, és így tovább.

A szerencsénk az, hogy a vírus viszont egy igen egyszerű képződmény, emiatt szétszedni sem bonyolult, hiszen nincsenek olyan védőmechanizmusai, mint például egy baktériumnak.

A vírus szerkezete egyszerűen maga az apró kód, amit a sejtekbe ültet be, valamint az ezt körülölelő, védő zsírréteg.

A zsírréteg feladata, hogy egyben tartsa magát a vírust, tulajdonképpen olyan, mint a bogaraknak a kitinpáncél.

A szappan pedig, mikor kezet mosunk, egész egyszerűen csak ezt a nagyon vékony zsírréteget oldja szét a vírus körül, ami miatt

a vírus belső része szó szerint szétesik, szétoszlik a térben.

Az egyetlen fontos dolog, hogy legalább 20 másodpercig hagyjuk rajta a kezünkön a szappant – és azt lehetőleg a kézfejünk minden részére juttassuk el –, hiszen ennyi idő kell hozzá, hogy a zsíroldás megtörténjen.

Avagy a professzor megfogalmazásában:

A szappanok olyan kettős természetű, zsírszerű, úgynevezett amfifil molekulákat tartalmaznak – közülük némely nagyon hasonló a vírus membránjában, lipidburkában lévő zsírmolekulákhoz –, melyek képesek lebontani a vírust körbeölelő védőburkot. Olyan erősen tudja ezt megtenni, ahogy a kézről is a látható koszt le tudja mosni. Így a szappan nemcsak lemossa a vírust a kézről, de a szerkezetét megbontva hatástalanítja is azt.
Ha szeretnéd ezt kicsit szakszerűbben is elolvasni, látogass el a fent említett honlapra! És moss alaposan kezet!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szlovákiában újra emelkedik a fertőzöttek száma

Emelkedő tendenciát mutat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben Szlovákiában, ahol szerdán viszonylag magas, 53 volt a SARS-CoV-2 vírusfertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma – derült ki a szlovák nemzeti egészségügyi információs központ (NCZI) honlapján csütörtökön közzétett adatokból.

Deutsch: elfogadhatatlan az uniós költségvetés és a helyreállítási alap javaslata

Deutsch: elfogadhatatlan az uniós költségvetés és a helyreállítási alap javaslata

Jelenlegi formájában Magyarország számára elfogadhatatlan úgy az Európai Unió 2021 után érvényes, hétéves, 1100 milliárd eurós költségvetésre, mind a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó, 750 milliárd eurós helyreállítási alapra vonatkozó európai bizottsági javaslata – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő csütörtökön Brüsszelben, az EP plenáris ülésének szünetében.

Szerbiában, bár mégsem vezetnek be kijárási tilalmat, folytatódnak a tüntetések

Szerbiában, bár mégsem vezetnek be kijárási tilalmat, folytatódnak a tüntetések

Nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát – jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök csütörtökön a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ülését követően.

Cseh Katalin belevörösödött az álhírgyártásba

Cseh Katalin belevörösödött az álhírgyártásba

A Momentum EP-képviselője ismét egy ötéves kislány módjára nyafogott Brüsszelben. Facebook-videójában magából kikelve, szinte az ideg-összeroppanás szélére sodródva sivítozta el unalmas monológját a magyar jogállamiságról, miközben mondandóját csak a szokásos csúsztatások támasztották alá.

Freund Tamás: az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben

Freund Tamás: az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben

A kormányzati szervekkel módszeresen kell fejleszteni a kapcsolatokat, az új alapokon létrejövő együttműködés hatalmas lehetőség és felelősség, méltó az alapító Széchenyi István és a legkiválóbb magyar tudósegyéniségek örökségéhez – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia frissen megválasztott elnöke.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére