Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már a gyerekeket is aggasztja, mennyire mobilfüggõk

Bokor Gábor

2018.08.23. 17:35

A legfrissebb kutatási eredmények bebizonyították, hogy ugyanolyan függõséget okoz az okostelefon, mint a legdurvább kábítószerek.

Sokan vegzálják azzal a gyereküket, egyéb ismerőseiket, hogy mennyire rá vannak kattanva az okoseszközeikre. Engem még azzal maceráltak kiskoromban, hogy túl sokat ülök a tévé előtt, változnak az idők. Valljuk be, van ebben valami és el kell ismernem, én is túl sokat nyomogatom (khm, tapogatom, érintgetem inkább) a telefonomat. 

A Pew Research legújabb kutatása szerint már nemcsak az idősebb generációi tagjai tartják aggasztónak, mennyi időt töltenek a tizenévesek telefonjuk nyomkodásával, hanem a fiatalok saját maguk is. A kutatók bebizonyították, hogy a megkérdezett 13-17 éves korosztálynak több mint fele tartja úgy, hogy feleslegesen sokat instázik, facebookozik, twitterezik. 

A válaszadók 41 százaléka szerint a jelenség mögött a közösségi média áll, hiszen túl sok időt töltenek a különböző oldalakon. 

Egy átlagos tinédzser napi kilenc (!) órát tölt azzal, hogy a kijelzőt bámulja, a 8-12 éveseknél ez a szám hat óra, míg a 8 éves korig terjedő korosztálynál csak ötven perc. 

Bár ez nem drog, de majdnem. Nagyon hasonló hatást okoz"

– fogalmazott Robert Lustig, a University of Southern California professzora. 

Tristan Harris, a Google korábbi alkalmazottja szerint a nagyvállalatok gyakran olyan dizájnt alkalmaznak, amelyek kifejezetten megragadják a fiatalok figyelmét. Véleménye szerint bár az adatok aggasztóak, még nincsenek azon a szinten, hogy függőségről beszéljünk. 

A Google és az Apple időközben bejelentette, hogy további szükséges lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a szülők jobban oda tudjanak figyelni arra, hogy a gyerek mennyit, mikor és hogyan használja az okoseszközöket. 

A Pew kutatása szerint az okoseszközt használó fiatalok 44 százalékának az az első dolga az ébredés után, hogy megnézzék, milyen üzeneteik és értesítéseik érkeztek. A kutatásban 743 amerikai gyereket vontak be, amely bebizonyította, hogy a lányok sokkal inkább közösségimédia-függők, mint a fiúk, azonban utóbbiak sokkal több időt töltenek a számítógép előtt videojátékokkal játszva.

A szülők alig több mint fele szabályozza csak, hogy gyerekük mennyi időt tölthet a modern eszközöket használva. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére