Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország tett egy lépést a kiberbiztonság felé

888.hu

2017.04.25. 12:52

Már többször írtunk a kiberbiztonság fontosságáról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kiberbiztonsági akadémiát hoznak létre.

Krasznay Csaba programigazgató az akadémia hétfői nyitórendezvényén arról beszélt, indokolt, hogy minél többet, minél mélyebben beszéljünk a kiberbiztonságról, amihez tudományos, kutatási háttérre van szükség. Mint mondta, a téma fontosságát mutatja, hogy napi szinten jelennek meg sajtóhírek hekkertámadásokról. Mostanában például éppen arról, hogy a dán védelmi minisztérium szerint orosz hekkerek törték fel a rendszerüket.

Krasznay szerint Magyarországon is probléma az informatikai, kiberbiztonsági ismeret- és szakemberhiány. A most megalakult kiberbiztonsági akadémia feladata, hogy az NKE egyes karainak, kutatóintézeteinek, műhelyeinek már meglévő erőforrásait összehangolja, a kiberbiztonsági kutatásokat, szakembereket támogassa. Mindehhez képzési programokat kezdeményeznek, szerveznek, és kiberbiztonsági gyakorlatokat is terveznek. Szeretnék az informatikai infrastruktúrát is fejleszteni, ehhez speciális labort kialakítani.

Az NKE négy karán már jelentős múltja van a kiberbiztonságot érintő képzéseknek:
  • Az államtudományi és közigazgatási karon évek óta tanítják a közszolgákat az informatikai biztonságról.
  • A nemzetközi és európai tanulmányok karon elsősorban a kiberbiztonság nemzetközi jogi kérdéseivel foglalkoznak.
  • A hadtudományi és honvédtisztképző karon a kiberhadviselés, illetve a katonai információs rendszerek kibervédelme, míg a rendészettudományi karon a kiberbűnözés és a bűnmegelőzés internetes lehetőségei kapnak kiemelt szerepet a képzésben.

A teljes magyar társadalmat képezni kell – tette hozzá –, hogy minél többen tudják, mire érdemes odafigyelni a kibertérben, és széles körben elterjedjen a biztonságos internet- és informatikafelhasználás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére