Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarország csatlakozott a Mesterséges Intelligencia Nyilatkozathoz

888.hu

2018.04.10. 23:38

Magyarország csatlakozott az uniós Mesterséges Intelligencia Nyilatkozathoz, a Digital Day rendezvényen április 10-én több uniós ország képviselõivel együtt Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke írta alá Brüsszelben Magyarország csatlakozását az EU mesterséges intelligencia együttmûködéséhez.

Az NKFIH keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint a tagországok koordináltan lépnek fel a mesterséges intelligencia kutatása, alkalmazása, jogi szabályozása érdekében.

A nyilatkozathoz kapcsolódva a visegrádi tagországok külön állásfoglalást is közzétettek, hangsúlyozva, hogy a területet érintő fejlesztéseket, együttműködéseket célzottan ösztönzik a jövőben.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és innovációs Hivatal már 2018 januárjában közzétette a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatásokat támogató, egymilliárd forintos keretösszegű tematikus felhívást, amely céljaiban és időzítésében is jól illeszkedik a kezdeményezéshez - írták.

A mesterséges intelligencia kutatása több olyan tudományterületen, így a matematika, a robottechnológia, valamint a gépi tanulás szakterületén igényel nemzetközileg versenyképes tudást és kutatói hátteret, amelyeken több magyar kutatói műhely a nemzetközi élvonalba sorolható - mondta Pálinkás József a közlemény szerint. Hozzátette: a Nemzeti Kiválósági Program tematikus alprogramja és a most aláírt kezdeményezés új perspektívákat nyitnak a kutatási témában erős kutatócsoportok és a kapcsolódó ipari-kutatóhelyi együttműködések számára megnyíló célzott uniós pályázatokban is.

A brüsszeli tanácskozáson a mesterséges intelligencia technológiai, jogi, etikai kérdései és társadalmi hatásai is nagy hangsúlyt kaptak, kiemelve az oktatás jelentőségét. A Digital Day rendezvényen aláírt másik, úgynevezett Innovációs Radar kezdeményezés az uniós kutatás-fejlesztési és innovációs közösség tagjai kutatási eredményeinek elemzését, európai hasznosításának ösztönzését célozza - ismertette az NKFIH elnöke.

A tájékoztatás szerint a nyilatkozat aláírói vállalják, hogy nemzeti programok keretében támogatják a mesterséges intelligencia területén a kutatást és a technológiák bevezetését; hozzájárulnak a nyílt adatok hozzáférhetőségének javításához, amelyek a mesterséges intelligencia hatékony működéséhez szükségesek; támogatják az európai mesterséges intelligencia szövetség létrehozását, és ösztönzik a tagállami szereplők bekapcsolódását.

Az NKFIH közölte: a mesterséges intelligencia kutatására az Európai Bizottság már most évi 200 millió eurót fordít a Horizont 2020 innovációs keretprogram részeként. A Bizottság 2018 áprilisában várhatóan bejelenti átfogó mesterséges intelligencia stratégiáját, melyben javaslatot tesznek majd a 2020 utáni keretprogramban a témára fordítandó költségvetésre is. A mesterséges intelligencia területén jelenleg is nyitott egy közvetlenül Brüsszelben megpályázható, célzott pályázati felhívás 2018. áprilisi határidővel, 20 millió euró forrással.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére