Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar újítás hozhat hatékonyabb rákkezelést

Forisek Ádám

2017.09.18. 23:38

Az állatkísérletek már sikeresnek bizonyultak, az új terápia az emlõrákos betegek életkilátásait javítaná.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a kísérleteket motiváló probléma az, hogy a daganatok gyakran ellenállóvá válnak a gyógyszerekkel szemben, és a kezelés ellenére tovább növekednek.

Szakács Gergely, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatója olyan terápiát javasol a problémára, amely elejét veheti a rezisztencia kialakulásának, így meghosszabbíthatja a daganatos betegek életét – olvasható az MTA összegzésében.

A dolog lényege a következő:

A kutatók a sejtek úgynevezett gyógyszerpumpáit próbálják "becsapni." A gyógyszerpumpák olyan molekulák, amelyek sok egészséges sejtben is működnek, és eltávolítják a szervezetből a káros anyagokat, mérgeket. A ráksejtek ezeket arra használják, hogy kipumpálják magukból az elpusztításukra küldött gyógyszermolekulákat, így egy idő után ellenállóvá válnak a kezeléssel szemben.

A kutatók most egy olyan szert vizsgáltak, amelyet gyakran használnak emlőrák esetében. Ez a szer, a doxorubicin, kezdetben hatékony, később azonban a gyógyszerpumpák miatt érzéketlenné válnak rá a ráksejtek. A kísérlet során két újítást próbáltak ki:

  1. a szernek egy módosított formáját alkalmazták,
  2. nem lombikban, hanem élő szervezetben (egerekben) vizsgálták a módosított szer hatásait.
A kísérleti egerek háromszor hosszabb ideig éltek azokhoz az egerekhez képest, amelyek a szer hagyományos formáját kapták.

A módosított szert kapott egerekben nem, vagy csak sokkal lassabban alakult ki az ellenállás.

A kísérletek igen biztató eredményeket hoztak, Szakács Gergely szerint ha a rákkezelés során nem a tumorsejtek már kialakult ellenállásának gátlására összpontosítunk, hanem a megelőzésre, akkor igen pozitív előrelépés lehet ez az emlőrákkal kezelt nők életkilátásaiban. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére