Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar égre magyar ufót, avagy miért kell nekünk kutatni az ûrt?

888.hu

2018.10.31. 15:00

Novembertõl Ferencz Orsolya Ildikó személyében ûrkutatási biztosa is lesz a kormánynak. Az alusisakos baloldaliak szerint ez teljesen felesleges, mert õk a világ összes pénzét a gendertudományoknak adnák, de ha alaposabban utánajárunk, rájövünk, hogy a magyarok mindig is élen jártak a világûr felderítésében.

Nos, a Magyar Közlönyből egyértelműen kiderül, hogy a miniszteri biztos nem egy magyar NASA létrehozásán fog dolgozni, csupán

  • gondoskodik az űrkutatási tárgyú szerződések, a szükséges szabályozás kidolgozásával, a szerződések előkészítésével, egyeztetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról,
  • felügyeli az űrkutatás fejlesztésére vonatkozó stratégiák, szakpolitikák összehangolását és megvalósítását,
  • valamint képviseli a kormányt a hazai és nemzetközi űrkutatási szervezetekben és fórumokon.

A most kinevezett dr. Ferencz Orsolya egyébként a téma egyik legnagyobb szakértője, korábban az ELTE Ûrkutató Csoport tudományos főmunkatársaként tevékenykedett.

Amúgy Magyarország az 1960-as évek végétől nemzetközi együttműködések keretében több űrprogramban is részt vett. 1992 óta a Magyar Ûrkutatási Iroda irányítja a kutatási tevékenységet és a nemzetközi kapcsolatokat. A nemzetközi kapcsolatok azért fontosak, mert nincs annyi pénz, hogy saját programokat indítsunk, így az Európai Unió Ûrügynökségének a keretein belül fejtünk ki tevékenységet.

A magyar űrtevékenység időszámítása Bay Zoltán Hold-radar-kísérletével kezdődött. A magyar fizikus által vezetett kutatócsoportnak 1946 februárjában sikerült a Holdról visszaverődő radarvisszhangot észlelnie, és ezzel létrehoznia a magyar radarcsillagászatot.

Az 1970-es évektől kezdve szovjet küldetések keretében egyre több magyar űreszköz eljutott a világűrbe, és végzett ott tudományos kísérleteket. A magyar űrkutatás elismertsége egyre nőtt, az egyes tématerületeken újabb és újabb kutatók kezdtek dolgozni.

1980. május 26-án került sor az első magyar űrhajós űrrepülésére. Farkas Bertalant a Szojuz-36 űrhajó juttatta fel a Szaljut-6 űrállomás fedélzetére, hogy ott a következő egy hét során a magyar űripari és tudományos közösség külön erre az alkalomra kifejlesztett űreszközeivel kísérleteket végezzen. Számos nagy sikerű magyar eszköz, amelyek közül néhányat a mai napig használnak, ennek az útnak köszönheti létrejöttét. A Szovjetunió felbomlása teljesen új helyzetet teremtett az űrkutatás területén is. Ennek megfelelően a hazai űrszektor támogatásának feladatát 1992 januárjától kezdődően az ekkor létrehozott központi hivatal, a Magyar Ûrkutatási Iroda (MÛI) látta el.

Az iroda azt követően jött létre, hogy Magyarország a régió országai közül elsőként kezdte meg az Európai Ûrügynökséggel való kapcsolatfelvételt, és 1991. április 10-én együttműködési megállapodást kötött a szervezettel.

A korábbi évtizedekben kialakított hagyományos kapcsolatok folytatása és megerősítése érdekében Magyarország 1999-ben kormányszintű űrkutatási együttműködési megállapodást kötött Oroszországgal, majd 2001-ben az Egyesült Államokkal.

Ha valaki mélyebben érdekel a magyar űrtevékenység, akkor olvassa el ezt a tanulmányt, vagy nézze meg a kormány oldalát.

Amúgy meg a Föld lapos! (a szerk.)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Csak idén több mint hétezer illegális határátkelést akadályoztak meg a boszniai hatóságok

Az idei esztendőben már több mint hétezer migránst akadályoztak meg a boszniai hatóságok abban, hogy illegálisan belépjen az országba – közölte Zoran Galic, a boszniai határőrség parancsnoka a Nezavisne Novine című napilappal.

Megbukott az érettségin egy angol diáklány, mert azt írta a vizsgán, hogy a muszlim „halal” vágás undorító

Megbukott az érettségin egy angol diáklány, mert azt írta a vizsgán, hogy a muszlim „halal” vágás undorító

A dolgozatot javító tanár szerint a lány obszcén, rasszista és iszlamofób gondolatokat vetett papírra.

Felgyújtották az FPÖ irodáját Sankt Pöltenben, az egyik elkövető migráns volt

Felgyújtották az FPÖ irodáját Sankt Pöltenben, az egyik elkövető migráns volt

Az eset még múlt hétfőn történt, de csak most hoztak nyilvánosságra részleteket róla.

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti tűzeset rászorulóinak

Ferencváros önkormányzata szükségszállást nyitott a kerület polgármesteri hivatalában azok számára, akik a Soroksári úti tűz miatt nem tudják megoldani lakhatásukat.

Szegény „menekültek”: a németek megvonnák a menekültstátuszt azoktól a migránsoktól, akik hazamennek nyaralni

Egyre több migráns megy haza nyaralni oda, ahonnan elvileg el kellett menekülnie. Akkor, hogy is van ez?

Nincs szükség az UEFA kampányaira a sportszerű szurkoláshoz

Nincs szükség az UEFA kampányaira a sportszerű szurkoláshoz

Az NB III. arra is jó példa, hogy miért nincs szükség az UEFA sok hülyeségére, főleg, hogy a szövetségnél sem veszik komolyan a kampányok üzeneteit. Pörge szurkol, sokadik rész!

Puskás-díj: Zsóri Dániel ollózós gólja bekerült a tíz legszebb találat közé

A jelöltekre szeptember elsején éjfélig lehet szavazni a FIFA oldalán.

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Több mint kétszáz NDK-beli állampolgár rohant át magyar területről Ausztriába a Sopron és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közti földúton, ahol a rendezvény idejére megnyitották a határt. Több ezer magyar és osztrák találkozott az első alkalommal megtartott nemzetközi rendezvényen: a Páneurópai Pikniken, melyet Sopron közelében rendezett meg a Páneurópai Mozgalom és a Magyar Demokrata Fórum.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére