Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közel hétezer darabos éremkincsre bukkantak a régészek Pest megyében

888 / MTI

2021.01.11. 13:42

Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében – közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum.

A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai az Újlengyel középkori lelőhelyén végzett régészeti kutatások során bukkantak rá a késő középkorból való kincsekre – olvasható az intézmény tájékoztatójában.

A leletegyüttes legkorábbi verete Lucius Verus (uralkodott: 161–169) ezüstdenariusa, de egy tucat aquileiai denárra, valamint I. Mátyás (ur.: 1458–1490), II. Ulászló (ur.: 1490–1516) és II. Lajos (ur.: 1516–1526) korabeli denárokra és obulusokra is bukkantak a szakemberek. A felszedéskor az edényben egy szövet alatt négy I. Mátyás korabeli aranyforint is lapult. De előkerült egy vatikáni denár is, amely II. Pius (pápa: 1458–1464) pénzkibocsátásából származik, és igen ritka éremnek számít Magyarországon – emeli ki a tájékoztató.

Az érmék korabeli összértéke körülbelül 74 aranyforinttal lehetett azonos, amelyért akkoriban hét lovat, ma pedig egy luxusautót lehetne vásárolni.

A kincset az akkori emberek a településükön, valószínűleg egy támadásnál rejthették el a Pestet Nagykőrössel összekötő út mentén.
A kétnapos mentőfeltárást Nagy Balázs, a múzeum numizmatája vezette, a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek segítségével. A kutatást az alapozta meg, hogy 2019-ben már előkerült innen egy csaknem 150 darabból álló, 1455-ben záródó éremlelet. A decemberi régészeti bejáráson fémkeresővel további érmék után kutattak, a most előkerült kincsleletet az eredeti helytől egy kicsit távolabb találták meg.

A felszíni pénzek sűrűsödési irányát figyelembe véve a szakemberek egy 1x1 méteres aknát nyitottak meg, ebből került elő az az edény, amelynek a hasát szántás közben a pénzekkel együtt kitépte az eke. A mélyszántás éppen kettétörte az érméket tartalmazó edényt, és egy adott irányban húzta el azokat, így követni lehetett a kupacokban heverő pénzeket.

Mint írják, Magyarországon a mohácsi csatát követő török pusztításhoz kapcsolódó, ilyen nagyságú kincsleletek ritkán kerülnek elő. Pest megyében a késő középkorból ez a legnagyobb értékű éremkincs, amely eddig előkerült, így komoly kutatási eredménynek számít.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Facebook: Zuckerberg-kísérlet az álhírek ellen

Facebook: Zuckerberg-kísérlet az álhírek ellen

Nem ajánl többé politikai szervezeteket felhasználóinak a Facebook – jelentette be szerdán Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója és vezetője.

Határozatlan időre meghosszabbította Trump fiókjának tiltását a YouTube

A volt elnök fiókját először január 13-án függesztette fel a Google tulajdonában lévő vállalat, majd a múlt héten először, szerdán pedig újra bejelentették a tiltás meghosszabbítását.

Hivatali visszaélés és szabálytalanságok övezik Hiesz Györgyöt

Hivatali visszaélés és szabálytalanságok övezik Hiesz Györgyöt

Hiesz György a közlekedési szabályokat sem tartja be.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére