Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jön a MiG-41, amivel a sztratoszférában harcolnának az oroszok

Vincze Viktor Attila

2017.08.29. 13:28

A sztratoszféra legalsóbb rétegeiben, akár 30 kilométeres magasságban és a hangsebesség 4-5-szörösével repülni képes, új elfogó vadászgép, a MiG-41 néhány éven belüli hadrendbe állítását jelentette be Oroszország. A jelenlegi MiG-31-et felváltó új gépcsalád a tervek szerint a nagy sebességre való tekintettel részben, illetve akár teljesen automatizált üzemmódban is képes lesz majd a feladatok végrehajtására.

Az elmúlt években beindult fegyverkezési verseny az utóbbi hónapokban felgyorsulni látszik. A "régi, szép" hidegháborús idők logikájának megfelelően, ha valamelyik katonai nagyhatalom bejelent valamilyen hadászati beruházást vagy fejlesztést, akkor szinte azonnal várható egy másik nagyhatalom részéről is egy szintén jelentős léptékű beszerzés, illetve fejlesztés hírének a közzététele. 

Nagy valószínűséggel Donald Trump elnöknek az amerikai interkontinentális ballisztikus rakéták és az atomtöltetű cirkáló rakéták fejlesztéséről szóló bejelentésétől egyáltalán nem független az, hogy Oroszország számos részletet nyilvánosságra hozott a MiG-31-es típust felváltó MiG-41-es elfogó vadászgépének fejlesztéséről. 

A jelenleg is hadrendben levő, közel 250 darab orosz MiG-31 elfogó vadászgép háromszoros hangsebességgel és 20 kilométer fölötti magasságokban képes repülni. A MiG-31 Foxhound a maga idejében rendkívüli gépnek számított, de a típus mára megérett a cserére az orosz katonai tervezők szerint, mivel ezt az 1970-es évek elején fejlesztették ki.

A technikai paraméterek vonatkozásában a MiG-31 az utód számára meglehetősen magasra tette a mércét. A MiG-31 Mach 3-as sebességre képes felgyorsítani azt a 40 tonnás géptestet, amely egy 23 milliméteres gépágyú mellett hat különböző levegő-levegő rakéta hordozására is alkalmas. A gép maximális hasznos terhelhetősége pedig 9 tonna.

A legújabb, továbbfejlesztett MiG-31BM változatnak 320 kilométeres hatótávolsága van, és 280 kilométerig képes rakétáival a nagy távolságban levő célpontok megsemmisítésére.

A MiG-31es gépek – a jelenlegi harcászati alkalmazásukban – négygépes kötelékben bevetve 1200 kilométeres légtérszakasz ellenőrzésére alkalmasak.

A Foxhound feladata alapvetően a nagy magasságban repülő ellenséges gépek, a ballisztikus és cirkáló rakéták, valamint az alacsony, Föld körüli pályán keringő műholdak megsemmisítése.

A MiG főigazgatója, Ilya Tarasenko az orosz sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a tervek szerint az orosz MiG-41-es elfogó vadászrepülőgépeknek (korábbi elnevezésükön a PAK DP gépeknek) a hadrendbe állítása a 2020-as évek közepére várható.

A MiG-41-ről nem sok konkrétumot lehet egyenlőre tudni, mivel a legfontosabb információk a technológiai megoldásokról és paraméterekről még titkosak.  

A jelenlegi tervezési adatok alapján a MiG-41 egy olyan hiperszonikus elfogó vadászgép, amely legalább a hangsebesség 4,5-szeresével lesz képes repülni úgy, hogy hiperszonikus rakétákat hordoz majd.

Elvárás az új géppel kapcsolatban, hogy a sarkköri repülőtéri körülmények között is üzemeltethető legyen. 

A MiG vezérigazgatója korábban az orosz Zvezda TV-csatornának nyilatkozva arról is beszélt, hogy a légi jármű egyedülállónak tervezett harci képességei közé tartozik majd a csökkentett radarprofil, valamint az űrközeli, magas légköri feladatok elvégzésére való alkalmasság is.

A MiG-41 az előzetes várakozások szerint a MiG 31-nél komolyabb kapacitásokkal fog rendelkezni majd a kisebb műholdaknak a földközeli pályára való elindítására.

Az orosz sajtóban az új MiG fejlesztésével kapcsolatban megszólaló Anatolij Kvocsur volt szovjet berepülő pilóta szerint az új gép hasznos lehet olyan polgári célú alkalmazásra is, mint a már a Föld légkörébe belépő űrszemét megsemmisítése.

 

A MiG-41 fő feladata az ellenséges felderítő repülőgépek és az ellenséges bombázók felszámolása mellett a nagy magasságban célként megjelenő szubszonikus vagy hiperszonikus cirkáló rakéták és a hagyományos ballisztikus rakéták felkutatása és megsemmisítése lesz. 

A kiszivárgott tervezési célok szerint az új orosz, nagy magasságban harcolni képes hiperszonikus elfogóvadászgép alaptípusa magas szinten automatizált lesz, illetve elkészül a gépnek egy emberi pilóta nélkül, távirányítással repülni képes változata is, mivel a nagy sebesség melletti manőverezés rendkívül nehéz és veszélyes lehet az emberi pilóták számára.

A hangsebesség többszörösével való repüléskor a komoly gondot az jelenti, hogy az emberi szervezet és agy reakcióideje lassabb, mint amire szükség lehetne a nagy sebesség miatt. Illetve az is súlyos probléma, hogy a szervezetet a nagy sebesség mellett fellépő G erejű nehézségierő-változás annyira megviseli, hogy az akár azonnali, teljes vagy ideiglenes eszméletvesztést okoznak a hús-vér ember pilótáknál.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére