Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jó tanács libsiknek: csökkentsék a marihuánafogyasztást!

Fodor-Horváth Zsófia

2020.04.11. 07:14

Nem tesz jót koronavírus idején sem.

Rossz hír ez most a romkocsmák világához szokott nihilistáknak: szakértők szerint nem a legjobb ötlet füvezni koronavírus idején (sem).

Még az alkalmankénti marihuánafogyasztás is emelheti a koronavírusfertőzés okozta szövődmények kockázatát – mondja egy amerikai tüdőgyógyász.

„Amikor valaki elszív egy füves cigarettát, az a tüdejében kis gyulladásokat okoz, hasonlóképpen, mint egy sima dohányos cigaretta” – mondja Dr. Albert Rizzo, amerikai tüdőgyógyász. „Ha erre a meglévő gyulladásra még rájön egy fertőzés is, az bizony komplikációkat fog okozni”.

Persze vannak, akik rögtön védekeznének, hogy ők csak egyszer-egyszer füveznek, az úgysem árthat, de nekik nincs igazuk.

Egy másik tüdőgyógyász, Dr. Mitchel Glass szerint a marihuánafogyasztás a tünetek diagnosztizálását is nehezebbé teszi.

„A hosszabb ideje tartó, esetleg mindennapos marihuánafogyasztás károsítja a tüdőt, krónikus bronchitist, hörghurutot okozva” – mondja Glass.

A dohányosok, füvesek, krónikus tüdőbetegek, asztmások pedig magas rizikónak vannak kitéve, ha megfertőződnek koronavírussal: az ő esetükben könnyen elképzelhető, hogy a kezelés nem úszható meg lélegeztetőgépre kapcsolás nélkül sem.

Persze a „sima cigit” szívók is veszélyeztetik saját egészségüket, de a spangli most nagyobb veszélyt jelenthet, ugyanis máshogy ég el, mint a dohányos cigaretta. Csak képzeljünk el egy meggyújtott cigit, amit otthagynak a hamutálon: egész gyorsan leég, nem hagyva maga után más, csak hamut.

„A marihuána sokkal alacsonyabb hőmérsékleten ég el, mint egy hagyományos cigi, emiatt a használója kisebb el nem égett növényi darabot is elszív a cigiből” – mondja Glass. „Ez pedig irritálja a tüdőt, hasonlóképpen, mint a tölgy vagy a nyírfa pollene azoknál, akik allergiások rá. Az érzékennyé vált légutak miatt pedig kialakulhat erős köhögés, ami pedig az egyik tünete lenne a covid-fertőzésnek. Ez pedig értelemszerűen megnehezíti majd a diagnózist, késleltetheti a kezelést.”

A koronavírus miatti szorongás csökkentésére tehát határozottan ellenjavalt a marihuána fogyasztása. A bezártsággal együtt pedig még a függőség kialakulása szempontjából is rizikós, „csak egy kis fű” ugyanis nem létezik, a legveszélyesebb drog ugyanis pont ez: a „csak”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére