Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Japán miniatûr liftet tesztel az ûrben

Vincze Viktor Attila

2018.10.02. 22:28

Ha sikerül a japánok kísérlete, akkor a megvalósíthatóság közelébe kerülhet egy olyan ûrlift megépítésének az ötlete, ami eddig csak science fictionnek számított.

Néhány napja már úton van a Nemzetközi Ûrállomás felé két apró műhold, amelyek az űrlift-technológia teszteléséhez nyújtanak majd segítséget.

A Japán Ûrrepülés Kutató Ügynökség ugyanis szeptember 22-én indította el a Tanegashima szigetről a STARS-Me (Space-tethered Autonomous Robotic Satellite, azaz a Mini Ûrfelvonó Műhold) nevű kísérlet műholdjait hordozó rakétát.

A japán Shizuoka Egyetem mérnökei által épített STARS-Me két 10 centiméteres, kocka alakú műholdegységből áll, amelyeket egy 10 méter hosszú kábel köt össze. 

A STARS-Me nevezetű kísérlet végrehajtása során a két miniműhold közötti kábelre csatlakozva egy 3 centiméter széles és 6 centiméter magas liftkocsi mozog majd az űrben a saját motorja által hajtva.

A korábbi STARS-kísérletek csak a műholdak kábellel való összekötésének a tesztelésére vonatkoztak. A STARS-Me nevű kísérlet azonban már a liftkocsinak az űrben lebegő kábelen való mozgásának a kipróbálását is szolgálja.

A japán Obayashi cég tájékoztatása szerint – ha minden a tervek szerint alakul – a 2050-es évekre megépülhet a 100 tonnás teherszállítására alkalmas űrlift, amelynek az űrben levő műhold állomását egy 96 000 km-es hosszúságú, szén nanocsövekből készült kábel köti majd össze a 400 méter átmérőjű és 12 500 tonnás ellensúlyú lebegő földi állomással.

Ha sikerülne megépíteni az űrliftet, akkor az forradalmasíthatná az űrkutatást, mivel jelenleg rendkívül drága és csúcstechnikát megkövetelő módon lehet csak a Földről az űrbe szállítani teherszállítmányokat és emberi utasokat is. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére