Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Három grafikon, hogy megnyugodj: ha messzinek is tűnik, látszik már a járvány vége

Békési Marcell

2020.03.11. 20:30

Magyarországon még csak most kezdődik igazán a pánikhangulat, Európában pedig tetőzik a járvány, de nincs ez mindenhol így. Legyőzhető és visszaszorítható a fertőzés vakcina nélkül is. Látványos grafikonok a a távol-keleti rendszerű karantén hatékonyságáról.

1. Rendkívül hatékonynak bizonyult a Vuhanban elrendelt karantén, órákon belül lelassította a fertőzés terjedését

Egyértelműen látszik, hogy azonnal, konkrétan órákon belül megfordította a járvány trendjét a Vuhan körül felállított karantén.

Napi új fertőzések száma Vuhanban, és „kórtörténet”.

Mit lehet róla leolvasni?

Szürkével jelzik a napi új fertőzöttek számát, ami egy jól látható ívet jár be: egészen január 24-ig egyre több ember fertőződött meg, ezután viszont majdnem amilyen gyorsan felfejlődött a járvány, olyan gyorsan visszaszorult: egyre kevesebben fertőződtek meg naponta.

Míg január 24-én még 2700 felett járt ezt a szám, a mai nap már csak 30 körüli új fertőzöttet találtak.

Az olasz karantén hatékonyságáról egyelőre még nincsenek adatok, hiszen a vírus lappangása miatt az új fertőzöttek diagnosztizálásának trendje 4-5 napos csúszással látszik csak,

de azt is hozzá kell tenni, hogy olyan karantén Európában egyelőre sehol sincs, amit a kínaiak Vuhanban bevezettek.
Legalábbis a karanténintézkedések Kínában kezdettől fogva tiltották az indokolatlan tömegközlekedést, szabályozták a boltba járást, stb. Olaszországban egyelőre még csak követelik ezt az emberek, tényleges intézkedések még nem történtek.

Vuhan, tegnap. Kezd visszaállni az élet a normális kerékvágásba a kínai nagyvárosban.

2. Az eddigi adatok szerint nem terjed gyorsabban a járvány Európában, mint Kínában terjedt annak kezdetekor

Ezen a grafikonon az látszik, hogy hogyan teljesítenek a koronavírus elleni küzdelemben az egyes országok az első naptól kezdve.

Jól látható, hogy egy nagyon picivel – talán a kisebb népsűrűség, nagyobb lakossági fegyelmezettség miatt –, egy hajszálnyival, de egyelőre Európa jobban teljesít.

Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy kicsit csalóka az ábra, hiszen Kínában jóval több koronavírus-tesztet elvégeztek adott számú lakosságra vetítve, mint Olaszországban, tehát hatékonyabban voltak képesek az enyhébb tüneteket is diagnosztizálni. Ez megnyújthatja a grafikon csíkjait, de a tendencián nem változtat.

Egy vuhani kórházi dolgozó üzeni nekünk, hogy kitartást.

3. A magyar egészségügy nem áll annyira rosszul, mint ahogy azt a közvélemény gondolja

A grafikonon az látszik, hogy 100 ezer lakosra mennyi ágy jut az intenzív osztályon.

Intenzív ágyak száma / 100 ezer fő.

Ez is természetesen olyan adat, ami papíron szépnek tűnik, és tudjuk, hogy a puding próbája az evés, de mindenesetre szerencsére ez a többi állam adatáról is elmondható.

Reméljük, nem kerül rá sor, hogy jelentősen a maximális kapacitásán felül kelljen igénybe venni a kórházi ágyakat, és kiderüljön, hogy ami papíron is létezik, az vajon valóságban is fellelhető-e.

Az mindenesetre megnyugtató, hogy ha csak a helyek fele használható, még akkor is van annyi kórházi ágyunk adott főre vetítve, mint például Finnországnak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Egy ország szurkol Szoboszlaiék újabb sikeréért

Újabb bravúrra készül az elmúlt években ténylegesen hihetetlen és sikeres történetet író magyar labdarúgó-válogatott. Hétfőn este a Puskás Arénában csak egy aprócska pontot kell szerezni Olaszország ellen ahhoz, hogy a csapat bejusson a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe. Persze az sem lenne nagy baj, ha az angolok és a németek után az olaszok skalpját is megszereznénk.

Fidesz-győzelem a miskolci időközi választáson

Időközi választást tartottak vasárnap Miskolc 3-as számú egyéni önkormányzati választókerületében. A választáson óriási fölénnyel, a szavazatok 56,24%-nak megszerzésével a Fidesz-KDNP jelöltje, Barta Gábor nyert.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére