Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha ezeket a gyógyszereket szedi, súlyosabb koronavírus-tünetei lehetnek

Fodor-Horváth Zsófia

2020.03.31. 13:51

Azt az eddigi adatok alapján is tudjuk, hogy a krónikus betegségben szenvedők komolyabb veszélynek vannak kitéve a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. A Magyarországon nyilvánosságra hozott adatok alapján is elmondható, hogy szinte kivétel nélkül minden elhunytnak volt egy krónikus betegsége, amely veszélyt jelentett az életére. Ezek között gyakori volt a szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség vagy magas vérnyomás. A New Orleans-i LSU Közegészségügyi Iskola kutatója, James Diaz vizsgálja az ilyen kardiovaszkuláris betegségek, a cukorbetegség és a koronavírus kapcsolatát, olvasható az EurekAlerten: szerinte a koronavírus azért is okoz súlyosabb tüneteket az ilyen betegségben szenvedő embereknél, mert a szedett gyógyszereik rontanak az állapotukon. Diaz a Journal of Travel Medicine tudományos szaklapban publikálta elméletét.

Diaz leírása szerint az új típusú koronavírus, a „rokonaihoz” hasonlóan fertőz: az alsó légutakban található (ACE2) receptorokhoz kapcsolódik, amin keresztül eljut a tüdőig. Ennek a következménye az olyan súlyos tüdőgyulladás – főleg a veszélyeztetettek esetében –, ami aztán légzési nehézségekhez, akár halálhoz is vezethet.

Bizonyos gyógyszereket, amik célja a vérnyomáscsökkentés (angiotenzinreceptor-blokkolók és angiotenzin-konvertáló enzimgátlók), a magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegek vagy szívinfarktuson átesettek rendszeresen szednek, hogy az egészségügyi állapotukat fenntartsák. Az ilyen gyógyszerek szedése mellett megnő azoknak a receptoroknak (ACE2) a száma a szervezetben, amikhez viszont az új típusú koronavírus kötődni tud. Diaz szerint ez az összefüggés lehet annak az oka, hogy miután a fent említett krónikus betegségekben szenvedők megfertőződtek a vírussal, tüneteik erősebbek lesznek, légzési elégtelenségük pedig akár halálhoz is vezet.

Nem Diaz az első, aki hasonló következtetésekre jutott: egy kínai kutatásban 1099 koronavírussal kezelt beteget figyeltek meg, és kiderült, hogy a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a cukorbetegség és a krónikus vesebetegség súlyosabb tüneteket eredményezett. Ezek a betegek is szintén a fent említett gyógyszereket szedték. Diaz elmélete szerint a gyerekek azért ússzák meg enyhébb tünetekkel a Covid-19 fertőzést, mert nekik kevesebb olyan típusú receptoruk (ACE2) van, amihez a vírus kötődni tud. Mivel Diaz elmélete még nem bizonyított, ezért cikkében kiemeli, hogy emiatt senki ne hagyja abba gyógyszereinek szedését, hiszen az komoly gondot okozhat az alapbetegség esetén.

Nem Diaz az első kutató, aki szerint nem közvetlenül a Covid-19 vírus az, ami a súlyos megbetegedést, légúti problémákat okozza: a SZTE immunológus professzora, Dr. Duda Ernő is azt említette, hogy nem a vírus öl, hanem az általa elindított abnormális immunreakció.

Virológus professzor: „Ha tényleg mindenki otthon maradna két hétig, akkor a járvány abban a pillanatban megszűnne„

888: Sokat változott a helyzet az elmúlt hetekben: egész Olaszországot lezárták, a halálozási arány is ott a legmagasabb, összesítve elkeserítő a helyzet. Hogyan alakulhatott ki ez éppen ott? Dr. Duda Ernő: Azt hiszem, ez a mediterrán hozzáállással a magyarázható. Sajnos attól félek, hogy ez itthon, ránk is jellemző.

Ami biztos az új elméletekkel kapcsolatban: Még időre van szükség ahhoz, hogy a tapasztalatokat összesítsék a kutatók és biztos következtetéseket vonjanak le belőlük.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére