Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gondok lehetnek az időjárás-előrejelzésekkel a koronavírus miatt

888.hu

2020.03.26. 10:15

Eddig se tudtuk, most meg még inkább nem fogjuk tudni, hogy milyen idő lesz.

A koronavírus-járvány miatt világszerte számos légitársaság csökkentette járatai gyakoriságát vagy teljesen leállította azokat, a repülőforgalom csökkenése pedig az időjárás-előrejelzésekre is hatással van – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Drasztikusan csökkent ugyanis azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is, amelyek fontos információforrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modellek számára.

Az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzésekbe beépülő, repülőgépekről származó (úgynevezett AMDAR-) mérések számát. A legutóbbi napok adatai alapján az európai felszállások nagyjából 70 százalékos csökkenésével körülbelül 40 százalékára esett vissza az AMDAR-mérések száma. A csökkenés mértéke napról napra fokozódik és előreláthatóan a nyárig folytatódik.

Az időjárás-előrejelzések megbízhatósága rendkívül érzékeny a kiindulási feltételek pontosságára, ezért a meteorológiában nagy hangsúlyt fektetnek a kezdeti állapot minél pontosabb leírására. A szárazföldi felszín közelében fontos információval szolgálnak a felszíni meteorológiai állomások adatai, ám a magasabb légrétegek viszonyairól már a ballonos rádiószondák, a repülőgépeken elhelyezett mérőműszerek és a távérzékelési eszközök (például a műholdak) adnak képet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rövid távú előrejelzéseit a Kárpát-medencét lefedő AROME-modellre alapozza, ami számára a modelltartományon kívül zajló folyamatokat a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) előrejelzései írják le. A középtávú prognózisok esetében döntően az ECMWF eredményeire támaszkodnak.

Így az OMSZ előrejelzéseinek megbízhatóságát is nagymértékben befolyásolja a repülőgépes mérések számának csökkenése.

Az elhúzódó járványhelyzet miatt egyéb mérési információk esetében is visszaesésre számítanak a meteorológusok. Néhány hetes időtávlatban várhatóan csökkenni fog például a hajókról felengedett rádiószondák száma, hosszabb távon pedig a készletek kimerülése és a karbantartás elhúzódása okozhat átmeneti leállásokat (például) a radarhálózatban.

OLVASTAD MÁR?

Operatív törzs: ha nem tartjuk be az utasításokat, Budapest gócponttá válhat

Operatív törzs: ha nem tartjuk be az utasításokat, Budapest gócponttá válhat

Az eddigi fertőzéses esetek 40 százaléka Budapestre, a Pest megyei agglomerációval együtt 60 százaléka a fővárosi régióra koncentrálódik, ezért rendkívül fontos, hogy a sűrűn lakott régióban mindenki fokozottan tartsa be a járvány terjedését akadályozó korlátozásokat – figyelmeztettek a szakemberek az operatív törzs napi tájékoztatóján.

Íme az Orbán-terv részletei: 75 ezren kapnak diplomát, hitelprogramok és adókönnyítések segítik a vállalkozásokat, felfüggesztik az idegenforgalmi adót

Az Orbán-kormány hétfőn bejelentett gazdasági mentőcsomagjának részleteiről tájékoztatott ma Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Már Ukrajnában is berobbant a járvány: emelkedik a halálos áldozatok száma

Ukrajnában keddre egy nap alatt hét új esettel 45-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 143-mal 1462-re nőtt – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

Századvég: a magyarok négyötöde kiáll a kormány gazdaságmentő elképzelései mellett

A magyarok jelentős többsége nem ért egyet azzal az ellenzéki hangulatkeltéssel, hogy a kormánynak ingyenpénzt kellene osztogatnia a koronavírus-járvány nyomán kialakuló gazdasági recesszió idején, helyette a kormány munkahelyvédő és -teremtő politikáját támogatják.

Nemcsak a korona veszélyes az emberiségre: cápatámadásban halt meg egy ausztrál férfi

Nemcsak a korona veszélyes az emberiségre: cápatámadásban halt meg egy ausztrál férfi

Az ausztrál hatóságok közlése szerint az eset a Nagy-korallzátonynál történt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére