Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Feminista tévhitek és az Uber-kísérlet

Szeneka

2019.06.21. 15:45

Tartja magát egy tévhit a feministák körében, amely szerint a nők ugyanazért a munkáért kevesebb bért kapnak. Ennek oka szerintük, hogy a férfiközpontú világban diszkrimináció áldozatai. A feltételezett társadalmi igazságtalanságot pedig külső beavatkozással kellene megszüntetni. A téma folyamatosan napirenden van, az „egyenlő munkáért egyenlő bér” szlogent a legutóbbi EP-kampányban is hallhattuk ellenzéki párt részéről.

Egy nemrégiben végzett kísérlet azonban más megvilágításba helyezi a fizetésbeli különbségeket. A nemek közötti eltérő fizetések vizsgálata volt ugyanis a célja 5 kutatónak (köztük a híres Stanford Egyetem két doktorának), amelyhez az Uber vállalatát választották.

Aki nem tudná, az Uber egy utazásmegosztó szolgáltatás, ami a taxizáshoz hasonlít, de a fuvart diszpécser helyett egy okostelefonos alkalmazás szervezi, ezáltal pedig olcsóbb árakat tud biztosítani. Az alkalmazás közvetít az utasok és sofőrök között, hogy egymásra találjanak, majd a fuvardíjat is kiszámolja.

Azért az Uberre esett a kutatók választása, mivel a platform gyakorlatilag lehetetlenné teszi a diszkriminációt annak köszönhetően, hogy a sofőrök neme bele sincs táplálva a rendszerbe. Az algoritmus a megtett fuvarért járó fizetést (a sofőrök fizetését) egyszerű és átlátható formula alapján számolja ki. Figyelembe veszi az út hosszát időben és mérföldben, és egy szorzót csúcsforgalom idejére. A fizetésről pedig nincs lehetőség tárgyalásra, egyezkedésre, kizárólag az algoritmus számításának és az elvégzett munkának a függvénye.

A kísérletben 1.8 millió Uber-sofőrt és 740 millió megtett utat vizsgáltak meg heti bontásban 2015-2017 között. A nagy mennyiségű adatból pedig a fizetésbeli különbségek tökéletesen megmagyarázhatóak.

A kutatók konkrétan az egy órára számított átlagos jövedelmet vizsgálták, többségük arra számított, hogy nem lesz különbség a férfi és női sofőrök fizetésében. Volt, aki a nők magasabb óránkénti keresetét várta, mivel ők hetente kevesebb fuvart vállalnak, olyankor viszont a jobban fizetőket választják (pl: a vasárnap délutáni fuvarokat).

A végeredmény azonban nagy meglepetést okozott, ugyanis kiderült, hogy a férfiak ugyanazt a munkát végezve, diszkrimináció nélkül is óránként 7%-kal többet keresnek átlagosan. A 7%-os különbség pedig megegyezik az átlagos munkaerőpiaci különbségekkel a férfiak és nők bére között.

Mivel diszkrimináció nem történt sem a cég, sem az utasok részéről (nem volt például olyan, hogy sofőröket a nemük miatt visszautasították volna), elkezdték vizsgálni az egyéb tényezőket.

Fotó: AFP

Elsőként azt vizsgálták, hogy mikor és milyen fuvart vállalnak a különböző nemű sofőrök. A férfiaknál gyakoribb az éjszakai kocsmajárat, illetve a jövedelmezőbb reptéri fuvarok, a nők azonban több vasárnap délutáni fuvart vállalnak, ami szintén nagyon jövedelmező. Végül arra jutottak, hogy a hely- és időpontválasztás mindössze 20%-ban magyarázza a fizetésbeli különbségeket.

Ezután a vezetői tapasztalatot nézték meg a megtett utak száma alapján. Minél több utat tesz meg ugyanis egy sofőr, annál jobban tudja, hogyan lehet az Uberrel pénzt keresni, jobban tudja, hogy általánosságban hol és mikor vállaljon fuvart, vagy melyik fuvart utasítsa vissza esetleg.

Megállapították, hogy a férfiaknál sokkal gyakoribb, hogy valaki már 2 vagy több éve dolgozik az Ubernél, a nők 76%-a hagyja el az Ubert 6 hónap után, a férfiaknál ez az arány csak 60%. Emellett pedig a férfiak hetente átlagosan másfélszer annyi fuvart vállalnak, mint női kollégáik.

A fenti két tényező okozza tehát a különbséget tapasztalat tekintetében, ami végső soron további 30%-ban magyarázza a fizetési különbségeket.

A fennmaradó 50% megmagyarázása azonban komoly fejtörést okozott. Ha nem a diszkrimináció, nem a hely- és időpontválasztás, és nem is a tapasztalat, akkor mi lehet még?

Végül észrevették, hogy a férfiak átlagosan óránként több fuvart teljesítenek.. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha gyorsabban hajtanak, és ez magyarázza a maradék 50%-ot a fizetési különbségeket illetően.

A végkövetkeztetés tehát, hogy bár a rendszer a diszkriminációt teljesen megszüntette, a nők mégis 7%-kal kevesebbet keresnek ugyanazzal a munkával. Vagy talán mégsem ugyanazzal.

A tanulmány egyik legnagyobb tanulsága ugyanis éppen az, hogy „ugyanaz” a munka nem létezik. A nők a biztonságosabb fuvarokat választották, amikor a vasárnap délutánt részesítették előnyben az éjféli járatokkal szemben. Szintén az óvatosságot választották azzal, hogy valamivel lassabban hajtanak, míg a férfiak nagyobb kockázatot vállaltak. Az pedig egyéni preferencia kérdése, hogy ki, mennyi időt tölt el az Ubernél és ezáltal mennyi tapasztalatra tesz szert. Vagyis mondhatjuk, hogy végső soron mégsem ugyanazt a munkát végezték és ezért tökéletesen indokolható a 7% fizetésbeli különbség.

Talán van egy másik tanulsága is a kísérletnek. Ez pedig az, hogy ne dőljünk be a feministáknak, akik a férfiakat és nőket két egymással szemben álló csoportnak állítják be, ellenségeskedést szítva közöttük. Szükségünk van egymásra.

A feministák szándékait ismerve pedig, a kísérlettől függetlenül is érdemes megszívlelni amit G. K. Chesterton angol író mondott 100 évvel ezelőtt:

„A feminizmus azt a zavaros elgondolást vezette be, hogy a nők szabadok, amikor a munkáltatójukat szolgálják, de rabszolgák, amikor a családjukat segítik.”

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Sallai: öt pontos passzunk nem volt

A Walesben elszenvedett kétgólos vereséget követően önkritikusan értékeltek a magyar labdarúgó-válogatott tagjai, akik így nem jutottak ki a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra, de pótselejtezőn még javíthatnak.

Ne imádkozz mikrofonba Floridában!

Ne imádkozz mikrofonba Floridában!

Az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága megfordította a korábban eljáró bíróság határozatát, amely megtiltotta két keresztény iskolának, hogy imádkozzon az amerikai foci floridai állami bajnokságán, a Citrus Bowl mérkőzései előtt.

Gyáva, gyenge játékkal kaptunk ki Wales ellen

Gyáva, gyenge játékkal kaptunk ki Wales ellen

Őszintén sajnálom azokat a szurkolókat, akik Cardiffig mentek.

Közel száz illegális bevándorlót vett fel a tengeren egy migránshajó

A 94 migránssal minden bizonnyal nem Afrika felé fognak indulni.

A CDU szerint vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében

A CDU szerint vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében

Akár a tiltás eszközével is vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében – várhatóan ez a követelés is bekerül a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hivatalos programjába a párt pénteken kezdődő kongresszusán.

A svéd miniszterelnök beismerte, hogy a sikertelen integráció miatt is emelkedett a bűnözés szintje

A svéd miniszterelnök beismerte, hogy a sikertelen integráció miatt is emelkedett a bűnözés szintje

A migránsok sikertelen társadalmi integrációja és a rendőrség felkészületlensége is oka annak, hogy emelkedett a szervezett bűnözés szintje és az ezzel összefüggő erőszakcselekmények száma Svédországban – mondta Stefan Löfven svéd miniszterelnök kedden a TT helyi hírügynökségnek adott interjújában.

Berlinben letartóztattak egy vérengzésre készülő szír migránst

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek kedden Berlinben egy szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista indíttatású terrorcselekményekre készült.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére