Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezt biztos nem gondolnád a fûrõl!

Popovics Eszter

2017.05.17. 18:18

Az idõsek agyát visszafiatalíthatja, a serdülõkét viszont összezavarhatja a marihuánafogyasztás.

A Nature Medicine tanulmánya a kender pszichoaktív összetevőjének hatását vizsgálva a tanulási kapacitás és a memória növekedését igazolta, míg a Journal of School Health cikke szerint a kannabiszfogyasztás középiskolások körében a tanulási hajlandóság csökkenésével jár együtt.

Nyilvánvaló, hogy ahogy öregszünk a memóriánk is romlik. Egy, a Nature Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a marihuána képes visszafordítani az agyi öregedési folyamatot. Persze mindezt még csak egereken tesztelték. A Bonni Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy amikor az idős állatok egy egy hónapos tetrahidrokannabinol (THC-) kezelésen estek át, sikeresen visszanyerték a fiatalabb állatokra jellemző kognitív képességeiket.

A kutatáshoz 2, 12, 18 hónapos egereket használtak fel, akiknek egy hónapon keresztül olyan kis mértékű THC-t adagoltak, amelynek még nem volt kimutatható akut pszichoaktív hatása az agyukra.

Az egerek már 12 hónapos koruktól mutatják a kognitív hanyatlás jeleit.

Az egy hónapos dózis után újra letesztelték az állatok tanulási kapacitását és memóriáját. A placebókezelésben részesült egerek a természetes, életkorral összefüggő kognitív funkcióromlás jeleit mutatták, míg a THC-vel kezelt állatok kognitív funkciói olyan jók voltak, mint a két hónapos kontrollállatoké.

A kutatók korábban már kimutatták, hogy azon egerek agya, amely nem rendelkezik a THC és az endogén kannabinoidok megkötésére szolgáló CB1-receptorral, a normálisnál sokkal gyorsabban öregszik, továbbá az is kiderült, hogy az öregedés során az agyban termelődő endokannabinoidok mennyisége csökken. Andreas Zimmer kutatásvezető hozzátette, amikor a kannabinoid rendszer aktivitása csökken, az agy gyors öregedése mutatható ki. A kutatások során az is kiderült, hogy a THC-vel kezelt egerek agyának molekuláris ujjlenyomata és az idegsejtjeik közötti kapcsolatok száma is a fiatal állatokra jellemző sajátosságokat mutatta. A kutatók szerint ez lényegében azt jelenti, hogy a THC-kezelés visszafordítja a biológiai órát.

Nagyon fontos a tudásvezérelt kutatás elősegítése, és bár hosszú út vezet az egerektől az emberig, nagyon pozitív az a kilátás, hogy a THC alkalmas lesz például demencia kezelésére"

– mondta a kutatás eredményeivel kapcsolatban Svenja Schulze, Észak-Rajna-Vesztfália tudományos minisztere.

A University of Waterloo kutatói nemrég a Journal of School Health-ben publikálták tanulmányukat, amely szerint azok a középiskolások, akik legalább havonta egyszer marihuánát fogyasztanak, négyszer nagyobb valószínűséggel buknak meg, 2-4-szer kisebb eséllyel készítik el házi feladatukat és értékelik fontosnak a jó osztályzatokat, fele akkora eséllyel kapnak jó osztályzatokat, mint a marihuánát sose fogyasztó társaik. A kutatók azt is megkérdezték a tanulóktól, hogy mi az a legmagasabb iskolai végzettség, amit szeretnének megszerezni; a válaszokból kiderült, hogy azok a tanulók, akik naponta fogyasztanak marihuánát, fele akkora eséllyel számolnak be egyetemi tanulmányok iránti vágyról, mint azok a középiskolások, akik sose fogyasztanak marihuánát.

(MedicalOnline)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére