Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dél-Koreában megadóztatják a robotokat

Vincze Viktor Attila

2017.08.10. 13:28

A robotok térnyerése jelentette legújabb ipari forradalom miatt egyre több emberi munkahely szûnik meg, ami egyben azt is jelenti, hogy kiesnek az állami bevételekbõl az emberi alkalmazottak adóbefizetései is. A hiányzó adóbevételek pótlására az egyik legmodernebb, indusztriális társadalomnak számító Dél-Korea azt találta ki, hogy adót vet ki a robotokra.

Dél-Korea a világon elsőként bevezette a robotadót, ezzel reagálva arra, hogy a munkanélküliség tömegessé válik az automatizált gépek elterjedése miatt. A robotokra kivetett első adó valójában az eddigi adókedvezmények megvonásából áll, azonban a szakértők szerint ez a lépés a gyakorlatban már egyenlő a robotok megadóztatásával.

Dél-Korea az adózási törvények legújabb megváltoztatásával korlátozni fogja az automatizált gépekkel történő beruházásokra vonatkozó eddigi adókedvezményeket.
A koreai kormány reményei szerint ezzel az intézkedéssel az állam majd képes lesz pótolni  a gépek térnyerése miatt megszűnő emberi álláshelyek következtében kieső adóbevételeket.

Korea az első olyan ország, amely adót vet ki a robotokra, azonban messze nem az első olyan ország, ahol már felmerült az illeték kivetésének gondolata a technológiai alkalmazásokra.

Bill Gates is felvetette már korábban a robotok megadóztatásának lehetőségét, hogy ezáltal egyensúlyba kerülhessen az Egyesült Államok kormányzati államháztartása, amelyet egyre jobban sújtanak az automatizálások miatt megszűnő munkahelyek jelentette terhek.

A Microsoft atyja szerint a robotokra kirótt adó segíthet lelassítani az automatizálás ütemét, és egyben pénzügyi forrást biztosíthat olyan munkahelyek létrehozására, ahol majd szükség lehet emberi munkaerőre.

A milliárdos amerikai üzletember szerint többletbevételt termelő állami adózási rendszert hozhatna létre az, ha a robotokat – ugyanúgy, ahogy az emberi dolgozókat – a személyi jövedelem és társadalombiztosítási adónemek szerint adóztatnák meg.

Jelenleg az automatizálás által leginkább veszélyeztetett iparágak közé tartozik a szállítás, a gyártás és a hulladékgazdálkodás. Az eddigi előzetes kalkulációk szerint a robotok hamarosan komoly teret nyernek az emberekkel szemben az olyan munkakörökben, mint a teherautó- és buszvezetés, az adminisztráció és a könyvelés.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére