Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jobbak, mint a teszt: kiképzett kutyák 94 százalékban kiszagolják a koronavírust

888.hu

2021.02.03. 22:00

Egy német állatklinikán betanított kutyák az emberi nyálból vagy a légutak váladékából 94 százalékos pontossággal szagolják ki az új koronavírus, a SARS-CoV-2 okozta betegséget.

 

A fertőzött emberek sejtjeiből származó illat kiszimatolására tanítottuk be a kutyákat”

– mondta el Esther Schalke, a német fegyveres erők kutyáinak egyik állatorvosa.

Fotó: Ole Spata/dpa

Filou, a hároméves belga juhász és Joe Cocker, az egyéves cocker spániel is a Hannoveri Egyetem kisállatklinikáján kapta a kiképzést.

Elvégeztünk egy tesztet, amelynek során koronavírusos páciensek mintáit szagoltattuk a kutyákkal, és az 1012 nyál- vagy légútiváladék-mintából 94 százalékos biztonsággal azonosították a fertőzöttséget. Tehát a kutyák valóban képesek kiszimatolni, hogy egy ember fertőzött-e, vagy sem”

– mondta Holger Volk, a klinika vezetője.

Fotó: Ole Spata/dpa

A vírus nem bocsát ki szagot, de megváltoztatja az érintett emberi sejtek anyagcseréjét, aminek alapján a kutyák ki tudják szagolni a kóros eseteket

– tette hozzá.
Stephan Weilt, Alsó-Szászország miniszterelnökét meggyőzte a kutatás, és megvalósíthatósági tanulmányokat kért, mielőtt a kutyákat a mindennapi életben, például koncertek előtt is bevetnék.

„Most néhány kiválasztott esemény előtt kell tesztelnünk őket” – tette hozzá a politikus, aki szerint például kisebb rendezvények megtartását vagy az étterem-látogatást lehetne biztonságosabbá tenni a kutyák segítségével, és be lehetne vetni őket a határátkelőhelyeken, repülőtereken is.
Finnországban a betanított kutyák szeptemberben próbaképpen Helsinki Vantaa repülőterén kezdték az utasok mintáinak szimatolását, más szűrési módszerek mellett.

Filou, a belga juhászkutya (Fotó: Ole Spata/dpa)

Chilében a santiagói nemzetközi repülőtéren is igénybe veszik az állati segítséget.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére