Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bõr alá ültetett mikrocsipekkel garantálni lehetne az olimpiák tisztaságát?

Vincze Viktor Attila

2017.10.16. 20:58

Az Olimpikonok Világszövetsége (World Olympians Associations) vezetõje Mike Miller meglepõ javaslattal állt elõ a napokban a világjátékok tisztaságának szavatolására. A szervezet igazgatója szerint azáltal lehetne kizárni a doppingolást, ha olyan mikrocsipeket helyeznének el az olimpián induló versenyzõk testébe, amelyekkel 24 órás és online megfigyelés alatt lehetne tartani a sportolók fizikai jellemzõit, az aktuális testképét.

A névlegesen közel 100 ezer olimpiai sportolót képviselő nemzetközi sportszervezet vezetője a westminsteri doppingellenes nemzetközi konferencián beszélt arról, hogy a kutyák megjelölésére használt mikrocsipekhez hasonlatos eszközöket kellene az olimpiai versenyeken elinduló sportolók testébe elhelyezni a doppingvétségek megakadályozása érdekében.

 

Mike Miller, a World Olympians Association vezérigazgatója szerint bármennyire is radikális doppingellenes módszer lenne a mikrocsipes implantátumok használata, azt mégis alkalmazni kellene. Főleg, ha ezáltal lehetővé válhatna a tiltott anyagok hatásainak felismerése – a tiszta, doppingmentes sport védelme érdekében.

Az olimpiai sportolók szervezetének vezetője határozottan úgy véli, hogy érdemes megfontolni már most a mikrocsipek közeljövőbeli alkalmazását, mivel annyira rohamtempóban fejlődik az ilyen csipes technológia, hogy hamarosan forradalmi áttörésre lehet számítani a csipek emberi testekben való felhasználása vonatkozásában.

Mike Miller ötletével kapcsolatban egyelőre nem tudni, hogy a sportolók testébe beültetni kívánt mikrcsipes technológiának mi lenne vagy mi lehet a pontos specifikációja.

Azt viszont már most tudni lehet, hogy a személyiségi jogok és a magánélethez való jog megsértésére való hivatkozással várhatóan sokak részéről komoly ellenállásba ütközne egy ilyen online elektronikus megfigyelőrendszer bevezetése az olimpiai sportolók, az őket felkészítő edzők, valamint klubok körében. 

Az ellenzők szerint már most is kellően szigorú az olimpiai versenyzők doppingellenes ellenőrzése, hiszen a WADA, a nemzetközi doppingellenőrző szervezet bármikor, szúrópróbaszerűen ellenőrizheti a sportolókat, akik 0-24 órában kötelesek bárhol és bármikor készen állni a mintaadásra. Ráadásul szerintük ma már minden sportoló esetében egy teljes testkép felmérés (Bilogical Passport) szolgál a mindenkori ellenőrzések alapjául.

Az olimpiai sportolók szervezetének vezetője szerint viszont mindez ma már nem elég, mivel a gyakorlati példák azt mutatják, hogy a jelenlegi ellenőrzési technikák sok esetben manipulálhatóak, illetve viszonylag könnyen megkerülhetőek.

Mike Miller alapvetően azért tartaná jónak az online ellenőrzés bevezetését, mert szerinte a jelenlegi ellenőrzési rendszer mindössze annak a megállapítására alkalmas, hogy egy adott pillanatban van-e valamilyen tiltott szer a sportoló szervezetében, nem pedig arra, hogy soha nincs – és nem is volt – doppinganyag az olimpikon testében a felkészülés és versenyzés ideje alatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére