Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Atomreaktoros mûholdat küldenének az ûrbe az oroszok

Vincze Viktor Attila

2017.10.31. 18:58

Oroszország ûrügynöksége azt tervezi, hogy olyan nukleáris reaktorral felszerelt mûholdat állít Föld körüli pályára, amely többek között képes lesz más mûholdakat, illetve ûrjármûveket is feltölteni energiával egy lézersugár segítségével. Ugyanakkor egy atomreaktor erõforrásával ellátott mûhold mindenképpen képes olyan lézerfegyver mûködtetésére is, amely képes elpusztítani mûholdakat és ûrjármûveket.

Az orosz atomreaktoros műhold projektjéhez már elkezdték a tervezők és kivitelezők a szerződések megkötését. Olyan cégeket választottak ki ezekhez, amelyeknek vannak tapasztalataik a nukleáris reaktorok építésében.

Ennek megfelelően az "űrbeli atomerőmű" projekt megvalósíthatósági tervének az elkészítésére például a Roscosmos űrügynökség a szentpétervári KB Arsenal laboratóriumi céget bízta meg.

A projektről az orosz sajtóban elsőként beszámoló Izvesztyíja újság a terv műszaki specifikációi között egy olyan 100 kW és 1000 kW közötti teljesítményű, nukleáris reaktort hordozó műhold megépítésének a tervét említi meg, amely képes lézersugárral más műholdak és űreszközök energiával való ellátására.

A KB Arsenalnak 2018 végéig kell elkészítenie azt a dokumentációt, ami alapján az orosz űrügynökség vezetői eldönthetik, hogy a lehetséges specifikációk közül melyiknek a megépítését támogatják. 

A nukleáris reaktorok űrbeli használatát korábban – a hidegháborús évtizedekben – már mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió széleskörűen tesztelte. Ezen a téren a Szovjetunió tapasztalatai ugyanakkor kicsit bővebbek voltak az amerikai kísérleti erőfeszítéseknél, mivel a Szovjetunió 1990-ig több mint 30 tesztet hajtott végre nukleáris eszközökkel az űrben.

Az USA (hivatalosan) mindössze egyetlen plutónium reaktoros műholdat küldött fel az űrbe, 1968-ban, az SNAP-10A-t, amely a számítások szerint nagyjából 3000 év múlva fog a sugárzó tartalmával belépni a föld légkörébe. 

Egyébként a KB Arsenal volt annak az orosz Topaz reaktornak a fejlesztője a múltban, amelyet két műholdon is teszteltek a '80-as évek végén. A Topaz reaktor a működéséhez egy termikus átalakítót használt,  amely egy speciális vákuumcsöves diódával működött.

Az atomreaktorok űrbéli felhasználása azonban a számos kísérlet ellenére sem veszélytelen. Ezt bizonyítja az az eset is, amikor 1978-ban az egyik legsúlyosabb űrbéli nukleáris katasztrófa következett be.

A Koszmosz-954 nevű katonai kémműhold meghibásodott, és ezt követően nem sikerült a műhold nukleáris reaktorát biztonságos repülési pályára átállítani. A műhold gyakorlatilag irányíthatatlanul tért vissza a légkörbe és Észak-Kanadában zuhant le; olyan sugárterhelést okozva a természetben (48 ezer négyzetkilométeren), ami miatt Moszkva több millió dolláros kártérítési csomagot volt kénytelen megfizetni.

A becslések szerint még jelenleg is közel harminc nukleáris erőforrást használó űreszköz kering – nagyrészt a megsemmisülésre várva – a Föld körüli pályán.

A lézerrel történő energiaátvitelt – különböző területeken – és már többször is tesztelték a Földön, például repülőgép-hajtóművek meghajtására is. Az orosz űrkutatási cég, az Energia tavaly 1,5 km-es távolságon tesztelte a "powerbeaming", azaz az energiaátsugárzás technikáját a mobiltelefonok feltöltésére.

A régi-új műholdfejlesztési irányt bejelentő hivatalos orosz közleményekben a lézersugár csak energiaátvivő eszközként szerepel és nem mint fegyver. Ennek ellenére a terv megvalósítása valójában az egyre fokozódó űrháborús előkészületeknek lehet az egyik fontos eleme. A nagyhatalmak eddig ismertté vált űrháborús tervei szerint az alacsonyabb pályán keringő műholdak lelövése lehetséges akár földről indított ballisztikus rakétákkal is. Azonban a nagyon magasan keringő műholdak megsemmisítésére az egyik legalkalmasabbnak tartott eszköz – a földi légköri viszonyoktól mentes, űrbéli körülmények miatt – a lézerfegyverek alkalmazása lehet. A lézerfegyverek hatékony és nagy távolságú használhatóságának a biztosításához pedig olyan jelentős energiamennyiségre van szükség, amit üzembiztosan leginkább nukleáris erőforrással lehet előállítani.

 
Az elmúlt években voltak olyan hírek is, miszerint a NASA és a Roscosmos, az orosz űrügynökség egyaránt megfontolta a nukleáris meghajtású rakétamotorok fejlesztésére tett korábbi kísérleteinek a folytatását is.  A nukleártis meghajtás mind a mai napig nem került ki a Marsra való emberi missziókat lehetővé tevő meghajtási lehetőségek közül.

 A NASA például 1955 és 1973 között számos működőképes nukleáris rakétamotort megépített már.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére