Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Allah a WhatsAppon keresztül is üzen?

Nagy Gábor

2018.04.17. 21:28

A címben szereplõ kérdés elsõ látásra humorosnak tûnhet, de nagyon úgy néz ki, hogy furcsa lépésre szánhatják el magukat a ghánai mecsetek. A nagyvárosokban hatalmas a zaj, amit csak tetéz a müezzin imára hívása, ezért hogy csökkentsék a hangzavart, a városvezetõk, politikusok arra kérik a mecseteket, imámokat, hogy ezentúl a WhatsApp nevû szövegküldõ alkalmazással, s ne a hangosbemondón értesítsék a híveket az imaidõrõl.

A ghánai hétköznapok egyik súlyos és zavaró velejárója a hangszennyezés. A kaotikus városi közlekedésnek köszönhetően mindenki a dudán ül, az utcai árusok éjjel-nappal bömböltetik a ghánai slágereket, s a ricsajt csak tetézi a müezzinek napi ötszöri imára hívása.

A legdurvább hangzavar Ghána fővárosában, Accrában van. A helyi hatóságok, politikusok ezért különös lépésre szánták el magukat. Arra kérik a mecseteket, imámokat és a müezzineket, hogy a hangosbemondó helyett inkább a WhatsApp nevű alkalmazáson keresztül szólítsák imára a híveket. A ghánai környezetvédelmi miniszter, Kwabena Frimpong-Boateng az újítás kapcsán úgy fogalmazott a DW-nek:

Miért ne lehetne a híveket írásban, WhatsApp-pal értesíteni az imák előtt? Szóval az imám mindenkinek küldene egy üzenetet a WhatsAppon keresztül. Szerintem ez segíthetne csökkenteni a lassanként elviselhetetlen zajt a fővárosban. Lehet, hogy sokan vitatják a javaslatot, de szerintem el lehet gondolkozni rajta.”

A legtöbb muszlimnak nagyon nem tetszik az újítás ötlete, sokan még a gondolat felvetésével sem barátkoztak meg. Így van ezzel Nora Nsiah is, aki szerint semmi rossz nincs abban, hogy a müezzin megafonnal buzdítja a híveket az imára. Mint mondta: „vannak nekünk keresztény templomaink is, ahol szintén hangosbemondókat használnak”. Az accrai Fadama nevű közösség vezetője, Usan Ahmed sejk azonban nem így gondolja, s a német portálnak elismerte: valóban hatalmas probléma a zajszennyezés, amit a közeljövőben mindenképp orvosolni kellene.

A DW felhívja a figyelmet, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint hosszabb távon a zajszennyezés káros hatással van a közegészségre. Mint írják: a nagyvárosi zajhatások szív- és érrendszeri betegséget, valamint alvászavart okozhatnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére