Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A tudósok szerint a világegyetem nem is létezhetne

888.hu

2017.10.24. 21:58

Mégis létezik, de azt nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért.

A Nukleáris Kutatások Európai Központjának (CERN) kutatói szerint a világegyetem nem is létezhetne, ugyanis már a létrejöttekor meg kellett volna semmisítenie önmagát. Legalábbis a tudomány mai állása szerint – írja a Cosmos Magazin.

A világegyetem keletkezésekor a fizika standard modellje szerint ugyanannyi anyag volt jelen az univerzumban, mint amennyi antianyag. Ezzel azonban az a gond, hogy mindkettő megsemmisítette volna egymást, és így nem maradt volna anyag, minden energiává alakult volna át.

Az antianyagban az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és a pozitron építik fel. Közönséges anyaggal találkozva megsemmisül mindkettő és energia szabadul fel.

A kutatók éppen ezért kétségbeesetten keresik az anyag és antianyag közötti különbségeket, mivel ez magyarázatot tudna adni arra a kérdésre, hogy miért maradt anyag a körülöttünk levő térben. A tudósok sok mindennel próbálkoztak, például összehasonlították a kétféle anyag tömegét, töltését vagy más tulajdonságokat, ám eddig még nem találtak eltérést.

Emiatt a tudósok feltették a kérdést, hogy akkor hogyan létezhet mindez?

Az összes megfigyelésünk szerint tökéletes a szimmetria az anyag és az antianyag között, ami miatt az univerzumnak nem lenne szabad léteznie"

– mondta Christian Smorra, a témában készült legújabb tanulmányban.

Kell, hogy létezzen egy aszimmetria valahol, ám egyszerűen nem értjük, nem látjuk a különbséget"

– emelte ki.

A témában indított legújabb kutatás a mágnesességet helyezte előtérbe, ám mérési eredményeken alapuló kutatások szerint ebben sem volt semmilyen eltérés: az antianyag az anyag tökéletes ellentéte volt. A kísérlet során sikerült a proton és antiproton mágneses momentumának minden eddiginél pontosabb meghatározása.

A CERN tudósai a kísérlethez antiprotonokat fogtak el különleges, Penning-csapdák segítségével. A különleges felszerelés amiatt kellett, mert az antianyagot meglehetősen nehézkes tárolni, hiszen ha sima anyaggal érintkezik, akkor azonnal megsemmisülnek.

Az új módszereknek köszönhetően minden eddiginél hatékonyabban tudják vizsgálni az antianyag tulajdonságait, ez pedig segíthet felderíteni, hogy van-e különbség az anyag kétféle formája között.

A legújabb kutatások az antianyag gravitációját vizsgálják. A tudósok szerint elképzelhető, hogy az antianyag gravitációja valamilyen módon fordítottan működik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére