Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Föld mágneses pólusai gyorsabban is felcserélõdhetnek, mint azt korábban hitték

888.hu

2018.08.21. 21:04

A Föld mágneses pólusai gyorsabban és hamarabb felcserélõdhetnek, mint azt a tudósok eddig gondolták. Sõt, a folyamat talán már el is kezdõdött.

A Föld mágneses pólusai gyorsabban és hamarabb felcserélődhetnek, mint azt a tudósok eddig gondolták. Sőt, a folyamat talán már el is kezdődött.

Sokan hallottak már a mágneses pólusok felcserélődésének lehetőségéről, és persze vannak olyanok is, akik még nem. Számukra van egy rossz hírünk: néhány százezer évente felcserélődnek a mágneses pólusok a Földön.

Mindez azért történhet meg, mert a Föld magjában többek között folyékony fémek vannak, amelyeknek az áramlása hozza létre a mágneses mezőt és vezet el a pólusok átfordulásához. A pontos folyamatot egyelőre nem tudták élethűen modellezni a tudósok.

Kedden kínai tudósok publikáltak egy tanulmányt, amelyben meggyőző bizonyítékokat sorakoztatnak fel amellett, hogy az eddig hittnél hamarabb is végbemehet a pólusok felcserélődése. Korábban a szakemberek azt gondolták, hogy ez a folyamat legalább több száz évig tart, vagy még ennél is tovább. Ám új bizonyítékok utalnak arra, hogy a legutóbbi felcserélődés mindössze 144 év alatt ment végbe a legutóbbi jégkorszak során – adta hírül a Deutsche Welle.

A tudósok barlangokban vizsgálták meg az évezredek óta növekedő cseppköveket, amelyekben kimutathatóak voltak a Föld mágnesességének ingadozásai és ezeknek a köveknek a korát könnyen meg tudták határozni.

Felcserélődnek a pólusok

Egyes kutatók szerint a folyamat már el is kezdődött és hamarosan megcserélődhetnek a pólusok. Erre több jel is utal.

Először is, a Föld mágneses mezeje mintegy 10 százalékkal gyengébb, mint 175 éve, amikor először mérték a mező erejét. A mágnesesség csökkenése arra utalhat, hogy a felcserélődés elkezdődött.

A mágneses pólus pontos helye gyorsulva változik. Az északi pólus jelenleg Kanada északi részén, a jég alatt húzódik. Azonban a pólus pontos helye évente 50 kilométert vándorol Szibéria irányába.

A kutatók szerint az is fontos érv, hogy rég nem került sor a pólusok felcserélődésére. Átlagosan ez az esemény 200-300 ezer évente bekövetkezik. A legutóbbi ilyen esemény azonban 780 ezer éve történt, vagyis ideje lenne.

A pólusok felcserélődése azonban még nem biztos, hogy megkezdődött, hiszen a tudósok számontartanak olyan eseteket is, amelyek alapján kijelenthető, hogy bizonyos időközönként geológiai értelemben gyors változások zajlanak le pólusok kapcsán, például hirtelen átfordulások vagy a pólusok gyors eltolódása. Ám ezek a folyamatok rövid időn belül zajlanak le és hamar visszaáll az eredeti állapot.

A DW-nek nyilatkozó Jürgen Matzka szerint az ilyen események tízszer nagyobb valószínűséggel következnek be, mint a "rendes" felcserélődések és gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek azoktól.

A pólusok felcserélődése sokakban váltott ki félelmet. A National Geographic Channelen volt is egy sorozat, a Túlélési praktikák, amelyben a világvégére készülő egyéneket és családokat mutattak be. Az aszteroidabecsapódás és a nukleáris háború után a pólusok felcserélődésétől való félelem is sokakat motivált arra, hogy egy bunkert hozzanak létre, vagy valamilyen módon felkészüljenek a világvégére.

Nos, akik ettől rettegnek, azok rossz lóra tettek, ugyanis a régészek szerint a pólusok felcserélődése nem esik egybe a nagy kihalási eseményekkel, amikor a Föld élővilágának nagy része elpusztult. Az emberi civilizációra mégis veszélyt jelenthet, mivel a pólusok felcserélődése a Föld mágneses mezejének átmeneti gyengülésével járhat. Ha ez megtörténik, akkor az emberiség által felbocsájtott műholdak jobbak ki lesznek téve az űr viszontagságainak: a sugárzásnak és a napszélnek, amelyet eddig a Föld mágneses mezeje tartott távol tőlük.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére