Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért erősödik Nyugaton a cenzúra?

Horváth József György

2019.03.30. 18:00

“Mindenkit bolondíthatsz néha, és néhány embert állandóan bolondíthatsz, de az összes embert állandóan nem teheted bolonddá” – Abraham Lincoln

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy a közösségi média platformjai cenzúrázzák a jobboldali véleményeket. Minden héten újabb és újabb példáit látjuk a konzervatív oldalak önkényes korlátozásának, mint amilyen a 888 Sargentini-videójának letiltása is volt a Facebook részéről. 

A problémát úgy fogalmazhatnánk meg, hogy ezek a médiumok már nem platformként viselkednek, lehetőséget biztosítva minden hang megszólalásának, hanem kiadóként, ahol az ő liberális cenzoraik döntik el, hogy mi jelenhet meg. Több körmönfont módszerük is van a cenzúra és tiltás mellett, ilyen például az “árnyéktiltás” (shadow banning). Ilyenkor a nekik nem szimpatikus tartalmat egyszerűen hátrasorolják a hírfolyamban, és ha csak néhány bejegyzést nézel át aznap, akkor soha nem találkozol az adott mondanivalóval. 

A fentiek miatt érdemes végiggondolni, hogy miért erősödik a cenzúra, és mi ezzel az alkalmazók célja. Az elmúlt egy-másfél évtizedben a véleményszabadság tekintetében két ellentétes hatás volt megfigyelhető.

Az egyik az internetnek köszönhető minél nagyobb szólásszabadság: ma bárki közzéteheti a véleményét a virtuális térben, írhat blogot, követőket gyűjthet, kommentelhet. 

A másik, hogy Nyugaton a helyzet fokozódik – a közösségi igazságosság nevében folytatott szent háború az elmúlt években egyre meredekebb irányt vett. Tíz éve is hallottunk melegekről, de sehol nem hallottunk még “LMBTQ+”-ról (manapság így divat írni, bár vita van köztük, hogy kinek van joga az első öt betű közé kerülni, és ki az, akit besuvasztanak a pluszjel mögé – ami ugyebár elképesztő kirekesztés). Tíz éve is hallottunk nőnek öltözött férfiakról, de sehol nem volt még szó 72 nemről. Régebben is hallottunk rasszizmusról, de nem hallottunk még “mikroagresszióról” – például, ha valaki nagyon hízelegni próbál a liberálisoknak és kijelenti: “csak egyetlen faj létezik, az emberi”, nos, az mikroagressziót követ el, hiszen kétségbe vonja a feketék egzisztenciális nehézségeit.

A dicsőséges Nyugat legújabb elképzeléseit azonban egyre nehezebb elterjeszteni az internet szabadsága miatt. Lehet 72 genderről elméleteket gyártani, de elég, ha alatta egy kamasz megjegyzi: “két nem létezik, a többi mentális betegség”, és nevetségessé válnak. Vagyis nem működik az ámítás, akadozik a megtévesztés, ezért a liberális és haladó eszmék hívei a cenzúra felé fordulnak. 

A legjobban talán egy régi kísérlet mutatja meg, miért nem képesek a szólásszabadság korlátozásáról lemondani. Az Asch-kísérletet az ötvenes évek Amerikájában végezték, 8 tesztalanyt hívtak be egy terembe, és az alábbi ábrát mutatták meg nekik:

Azt mondták vizuális tesztet végeznek, meg kell mondani, hogy a jobboldali kártyán melyik vonal ugyanolyan magas, mint a baloldali. A résztvevőknek egymás után kellett a helyes válasz betűjét hangosan kimondani. A kísérletet 18-szor ismételték meg különböző ábrákkal. Mivel a különbségek világosan érzékelhetők, az ember önmagában több mint 99%-ban eltalálja a helyes választ. 

A tesztben volt azonban egy csavar: a 8 emberből 7 beépített szereplő volt, és csak az utolsó válaszoló, a nyolcadik volt valódi tesztalany, a teszt valódi célja pedig a konformitás mérése volt, vagyis, hogy ki mennyire tart a nyájjal. A 18 kísérletből 12 volt kritikus eset, amikor a beszervezett szereplők szándékosan ugyanazt a rossz választ mondták a valódi szereplő előtt. Ekkor azt a meglepő eredményt tapasztalták, hogy a valódi szereplők 75%-a legalább egy esetben igazodott a többség hibás válaszához, 5%-uk pedig minden esetben igazodott. Mindössze 25% volt, aki mindig ragaszkodott a saját, jó válaszához. A csoport rossz válasza tehát a valódi résztvevőket nagymértékben befolyásolta. 

Minden kritikus esetet nézve, 37%-ban igazodtak a résztvevők a rossz válaszhoz. Ezt a mai világunkra úgy fordíthatnánk le, hogy még 100 nyilvánvaló hazugságból is 37-et elhisz az átlagember, ha azt a fősodratú média mondja. 

A későbbiekben Asch két érdekes dolgot figyelt még meg. Az egyik, hogy ha az egyik beépített szereplő válasza eltért a többitől, akkor az alany felbátorodott és ő is áttért a saját válaszára, ekkor a kritikus esetekben 5%-ra esett a rossz válaszok aránya. Erre példa, amikor a fősodratú média isteni kinyilatkoztatásként kijelentette: “a bevándorlást nem lehet megállítani”, a nyugati országok pedig engedelmes nyájként követték a hamis prófétákat. Aztán Magyarország felhúzott egy kerítést, és szép lassan minden megváltozott. 

A másik megfigyelés, hogy ha ezt az előbbi “szövetségest” kivonták a kísérlet felénél és a beszervezett szereplők ismét egységesen rossz választ adtak, akkor a kísérleti alany visszatért a nyájhoz, és ismét idomult a csoport álláspontjához. 

És hogy mi következik ebből az utolsó megfigyelésből? 

Az egyik, hogy sosem fognak felhagyni a szólásszabadság korlátozásával, abban bíznak, ha sikerül a cenzúrát kiterjeszteni, akkor ugyanolyan engedelmes lesz a nyáj, mint előtte. Õk pedig ott fogják folytatni, ahol abbahagyták.

A másik, hogy mindannyiunkat nem tudnak cenzúrázni, mindenkit nem bolondíthatnak, ezért te, aki az írások alatt kommentelsz, baráti társaságban vagy a munkahelyen mondod el a véleményed, nagyon fontos vagy. Te vagy a különbség aközött, hogy hányan tartanak a nyájjal.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Belgiumban hiába utasítják el a menedékkérelmeket, alig küldenek haza valakit

A hivatalos statisztikák szerint az elutasított menedékkérelemmel rendelkező bevándorlók mindössze 6,5 százalékát utasítják csak ki a németalföldi államból.

Este 7:59

Este 7:59

Ezek voltak ma a legfontosabbak.

A spanyolok leszámolnak az Al-Kaidát finanszírozó bandával

A spanyolok leszámolnak az Al-Kaidát finanszírozó bandával

A spanyol rendőrség kedden tartóztatta le azt a 10 szíriai származású állampolgárt, akiket a terrorszervezet finanszírozásával vádolnak.

„A nyugat-európai zsidóság helyzete szempontjából a legnagyobb problémát az illegális migráció jelenti”

„A nyugat-európai zsidóság helyzete szempontjából a legnagyobb problémát az illegális migráció jelenti”

A nyugat-európai zsidóság helyzete szempontjából a legnagyobb problémát az illegális migráció jelenti. Ennek növekedésével az antiszemitizmus is jelentősen erősödött az elmúlt években – jelentette ki a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Brüsszelben.

Vasvári Vivien a nap hőse

Az egykori válogatott síkfutó egy insta-sztoriban számolt be arról, hogy egy minapi buliban migránsok zaklatták. Az ex-modell nem hagyta magát, elmondása szerint azért ment ki a bokája, mert kénytelen volt dulakodni a zaklatókkal. Ez nem tetszett pár liberális kommentelőnek, ezért az Instagrammon rontottak rá a kétgyermekes anyukára. Bár nem rajongunk az Insta-celebekért, de el kell ismernünk, hogy Vasvári Vivien karakánul kiállt álláspontja mellett.

Trump: Sadiq Khan egy katasztrófa, Londonnak új városvezető kell

Trump: Sadiq Khan egy katasztrófa, Londonnak új városvezető kell

Az amerikai elnök ismét élesen bírálta London pakisztáni származású városvezetőjét.

Egyre nagyobb az esély arra, hogy Boris Johnson legyen az új brit miniszterelnök

Egyre nagyobb az esély arra, hogy Boris Johnson legyen az új brit miniszterelnök

Sajid Javid belügyminiszter esett ki a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyéből a csütörtökön tartott negyedik frakciószavazási fordulóban, amelyben ismét a legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter kapta a legtöbb voksot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére