Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért erősödik Nyugaton a cenzúra?

Horváth József György

2019.03.30. 18:00

“Mindenkit bolondíthatsz néha, és néhány embert állandóan bolondíthatsz, de az összes embert állandóan nem teheted bolonddá” – Abraham Lincoln

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy a közösségi média platformjai cenzúrázzák a jobboldali véleményeket. Minden héten újabb és újabb példáit látjuk a konzervatív oldalak önkényes korlátozásának, mint amilyen a 888 Sargentini-videójának letiltása is volt a Facebook részéről. 

A problémát úgy fogalmazhatnánk meg, hogy ezek a médiumok már nem platformként viselkednek, lehetőséget biztosítva minden hang megszólalásának, hanem kiadóként, ahol az ő liberális cenzoraik döntik el, hogy mi jelenhet meg. Több körmönfont módszerük is van a cenzúra és tiltás mellett, ilyen például az “árnyéktiltás” (shadow banning). Ilyenkor a nekik nem szimpatikus tartalmat egyszerűen hátrasorolják a hírfolyamban, és ha csak néhány bejegyzést nézel át aznap, akkor soha nem találkozol az adott mondanivalóval. 

A fentiek miatt érdemes végiggondolni, hogy miért erősödik a cenzúra, és mi ezzel az alkalmazók célja. Az elmúlt egy-másfél évtizedben a véleményszabadság tekintetében két ellentétes hatás volt megfigyelhető.

Az egyik az internetnek köszönhető minél nagyobb szólásszabadság: ma bárki közzéteheti a véleményét a virtuális térben, írhat blogot, követőket gyűjthet, kommentelhet. 

A másik, hogy Nyugaton a helyzet fokozódik – a közösségi igazságosság nevében folytatott szent háború az elmúlt években egyre meredekebb irányt vett. Tíz éve is hallottunk melegekről, de sehol nem hallottunk még “LMBTQ+”-ról (manapság így divat írni, bár vita van köztük, hogy kinek van joga az első öt betű közé kerülni, és ki az, akit besuvasztanak a pluszjel mögé – ami ugyebár elképesztő kirekesztés). Tíz éve is hallottunk nőnek öltözött férfiakról, de sehol nem volt még szó 72 nemről. Régebben is hallottunk rasszizmusról, de nem hallottunk még “mikroagresszióról” – például, ha valaki nagyon hízelegni próbál a liberálisoknak és kijelenti: “csak egyetlen faj létezik, az emberi”, nos, az mikroagressziót követ el, hiszen kétségbe vonja a feketék egzisztenciális nehézségeit.

A dicsőséges Nyugat legújabb elképzeléseit azonban egyre nehezebb elterjeszteni az internet szabadsága miatt. Lehet 72 genderről elméleteket gyártani, de elég, ha alatta egy kamasz megjegyzi: “két nem létezik, a többi mentális betegség”, és nevetségessé válnak. Vagyis nem működik az ámítás, akadozik a megtévesztés, ezért a liberális és haladó eszmék hívei a cenzúra felé fordulnak. 

A legjobban talán egy régi kísérlet mutatja meg, miért nem képesek a szólásszabadság korlátozásáról lemondani. Az Asch-kísérletet az ötvenes évek Amerikájában végezték, 8 tesztalanyt hívtak be egy terembe, és az alábbi ábrát mutatták meg nekik:

Azt mondták vizuális tesztet végeznek, meg kell mondani, hogy a jobboldali kártyán melyik vonal ugyanolyan magas, mint a baloldali. A résztvevőknek egymás után kellett a helyes válasz betűjét hangosan kimondani. A kísérletet 18-szor ismételték meg különböző ábrákkal. Mivel a különbségek világosan érzékelhetők, az ember önmagában több mint 99%-ban eltalálja a helyes választ. 

A tesztben volt azonban egy csavar: a 8 emberből 7 beépített szereplő volt, és csak az utolsó válaszoló, a nyolcadik volt valódi tesztalany, a teszt valódi célja pedig a konformitás mérése volt, vagyis, hogy ki mennyire tart a nyájjal. A 18 kísérletből 12 volt kritikus eset, amikor a beszervezett szereplők szándékosan ugyanazt a rossz választ mondták a valódi szereplő előtt. Ekkor azt a meglepő eredményt tapasztalták, hogy a valódi szereplők 75%-a legalább egy esetben igazodott a többség hibás válaszához, 5%-uk pedig minden esetben igazodott. Mindössze 25% volt, aki mindig ragaszkodott a saját, jó válaszához. A csoport rossz válasza tehát a valódi résztvevőket nagymértékben befolyásolta. 

Minden kritikus esetet nézve, 37%-ban igazodtak a résztvevők a rossz válaszhoz. Ezt a mai világunkra úgy fordíthatnánk le, hogy még 100 nyilvánvaló hazugságból is 37-et elhisz az átlagember, ha azt a fősodratú média mondja. 

A későbbiekben Asch két érdekes dolgot figyelt még meg. Az egyik, hogy ha az egyik beépített szereplő válasza eltért a többitől, akkor az alany felbátorodott és ő is áttért a saját válaszára, ekkor a kritikus esetekben 5%-ra esett a rossz válaszok aránya. Erre példa, amikor a fősodratú média isteni kinyilatkoztatásként kijelentette: “a bevándorlást nem lehet megállítani”, a nyugati országok pedig engedelmes nyájként követték a hamis prófétákat. Aztán Magyarország felhúzott egy kerítést, és szép lassan minden megváltozott. 

A másik megfigyelés, hogy ha ezt az előbbi “szövetségest” kivonták a kísérlet felénél és a beszervezett szereplők ismét egységesen rossz választ adtak, akkor a kísérleti alany visszatért a nyájhoz, és ismét idomult a csoport álláspontjához. 

És hogy mi következik ebből az utolsó megfigyelésből? 

Az egyik, hogy sosem fognak felhagyni a szólásszabadság korlátozásával, abban bíznak, ha sikerül a cenzúrát kiterjeszteni, akkor ugyanolyan engedelmes lesz a nyáj, mint előtte. Õk pedig ott fogják folytatni, ahol abbahagyták.

A másik, hogy mindannyiunkat nem tudnak cenzúrázni, mindenkit nem bolondíthatnak, ezért te, aki az írások alatt kommentelsz, baráti társaságban vagy a munkahelyen mondod el a véleményed, nagyon fontos vagy. Te vagy a különbség aközött, hogy hányan tartanak a nyájjal.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Berlinben letartóztattak egy vérengzésre készülő szír migránst

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek kedden Berlinben egy szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista indíttatású terrorcselekményekre készült.

Azért hurcolnák meg Salvinit, mert nem engedte kikötni a migránshajót

Azért hurcolnák meg Salvinit, mert nem engedte kikötni a migránshajót

Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms nevű hajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban – jelentette az olasz sajtó kedden.

Migráns támadott a rendőreinkre Szabolcsban

Letartóztattak egy idegenrendészeti őrizetben lévő szír bevándorlót, mert megtámadott két rendőrt egy őrzött létesítményben.

Ismét szégyenben maradt az ellenzék a Parlamentben

A kormányfő ismét felmosórongyot csinált az ellenzékből, és velük mosta fel az Országház padlóját.

Adóemeléssel kezdi meg Egerben polgármestei működését a jobbikos Mirkóczki Ádám

Adóemeléssel kezdi meg Egerben polgármestei működését a jobbikos Mirkóczki Ádám

Oroján Sándor önkormányzati képviselő szerint a komránypárti városvezetés alatt nem emeltek adót, és a várost jelentős többlettel adták át.

Szijjártó: meg kell büntetni az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosokat

Szijjártó: meg kell büntetni az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosokat

Nem az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldi harcosok visszafogadásáról, hanem a megbüntetésükről kell beszélni – foglalta össze Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának vitáján elhangzó felszólalását az MTI-nek kedden.

A Moody's szerint a következő két évben is robusztus növekedés várható a magyar gazdaságban

Magyarországon 2014 óta folyamatos és erőteljes a gazdasági növekedés, és a következő két évben is várhatóan robusztus ütemű marad – áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett éves adósprofil-jelentésében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére