Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elég demokratikus Amerikának, de nem elég demokratikus az Amazonnak

888.hu

2021.01.25. 14:00

 

Amikor az ember a Big Tech cégekről hall, automatikusan olyan óriásokra gondol, mint a Google, az Apple, a Twitter vagy a Facebook, a Jeff Bezost a világ leggazdagabb emberévé tevő Amazon viszont keveseknek jut eszébe, holott teljes nyugalommal nevezhetnénk a kategória királyának.

Míg ugyanis a Google uralkodik a telefonok jó háromnegyedén, az Apple a maradék negyedén, a Facebook és a Twitter pedig a közbeszédet képes cenzúrázni, addig az Amazon az a szolgáltató, amelynek a szerverei az internetet lehetővé teszik, hiszen

Jeff Bezos szerverparkján fut keresztül a világ netforgalmának 70 százaléka.

Vagyis ha ő lekapcsol, akkor megszűnsz létezni az interneten – ami január elején a túl nagyra és veszélyesre nőtt Parlerrel is megtörtént.

Ez azt jelenti, hogy az Amazon akár a Facebookot is le tudja kapcsolni, őket viszont legfeljebb az internetszolgáltatók szövetsége, egy áramszünet vagy atomcsapás tudna hatástalanítani.

Jeff Bezos egyébként híres arról, hogy rettenetesen keveset fizet – egyébiránt agyondolgoztatott – munkavállalóinak

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek?

Tavaly az Amazon különböző szakterületein dolgozó munkásokat képviselő szervezetek benyújtottak egy kérvényt az amerikai iparkamrához, hogy szeretnének szakszervezetet létrehozni, és ezzel kapcsolatban szavazást tartanának. Az erről szóló szavazást azonban – az elnökválasztás után szabadon – levélben tervezték lebonyolítani a világ legnagyobb kiskereskedelmi cégének alkalmazottjai.

A helyzet iróniája, hogy munkásainak kezdeményezését

az Amazon azzal a felkiáltással söpörte le az asztalról, hogy „levélszavazással nem lehet garantálni egy voksolás demokratikusságát, mert rendszerszintű csalásra biztosít lehetőséget”,

miközben korábban egy éven keresztül azért lobbizott, hogy az amerikai elnökválasztást levélszavazás formájában rendezzék meg, és kíméletlenül elhallgattatott minden hangot, amely akár csak megkérdőjelezte az ezzel kapcsolatos kételyeket.

Tehát nagyon úgy tűnik, hogy megint működik a hatalmi kettős mérce, de

azt senki sem gondolta volna néhány éve, hogy végül Jeff Bezos lesz a Jupiter, és az elnökválasztásra igyekvő amerikai nép a sok kisökör.

A kérdés mindenesetre adja magát: ha „a levélszavazás valóban nem garantálja a rendszer tisztaságát”, ahogy azt az Amazon üzente munkásainak, akkor a szintén Bezos tulajdonában lévő sajtóportfólió – többek között a Washington Post – miért alusapkásozott le mindenkit az elmúlt 12 hónapban, aki ezt a kérdést akár csak felvetette?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére