Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egynapos tiltást ér a Facebookon, ha megemlékezel az ’56-os pesti srácokról

Horváth Tamás

2020.10.23. 14:30

Az október 23-i antikommunista felkelésről szóló Avanti ragazzi di Buda című olasz dal magyar fordítása sérti a Zuckerberg-univerzum közösségi alapelveit.

Többen jelezték különböző jobboldali csoportokban, hogy a Facebook egész egyszerűen törli azokat a megosztásokat, amelyek az 1956. október 23-i antikommunista felkelés tiszteletére íródott Avanti ragazzi di Buda című olasz dal magyar változatát, az Előre mind pesti srácokat tartalmazzák. (A fordítást egyébként a népszerű magyar nemzetirock-zenekar, a Romantikus Erőszak alkotta meg még 2009-ben, a dal videóklipje a YouTube-on már több mint egymillió megtekintésnél jár.)

Mivel az Előre mind pesti srácok című dal és maga a Romer klipje is teljesen megfelel a píszí által (eddig) elvárt követelményeknek, egy kicsit szkeptikus voltam a törlésről szóló hírekkel kapcsolatban, ezért elhatároztam, hogy a facebookos véleményoldalamon ezzel a zeneszámmal fogok megemlékezni az ’56-os pesti srácokról, ami így egyben egy kísérlet is lesz.

Nagyjából három másodperccel azután, hogy „Dicsőség a hősöknek!” szöveggel kiposztoltam a YouTube-linket az oldalamra, már jött is az értesítés, hogy a bejegyzésem sérti a Facebook veszélyes személyekkel és szervezetekkel kapcsolatos közösségi alapelveit.

A poszt törlése mellett ráadásul 24 órás tiltást is kaptam, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező egy napban nem tudok sem lájkolni, sem kommentelni, sem pedig bejegyzést közzétenni a Facebookon. A legbosszantóbb az egészben, hogy ez a privát profilomra is vonatkozik.

A tiltás automatikus volta miatt egyértelmű, hogy egy algoritmus üldözi a szóban forgó dalt, felmerül tehát a kérdés, hogy Zuckerbergék miért nem előre szólnak (megakadályozva ezzel a törlést és a tiltást), hogy valami gondjuk van az ’56-os pesti srácokról és az antikommunista felkelésről megemlékező zeneszámmal.

Természetesen maga a tény, hogy egy ilyen dalt indexre tesznek, mindenképpen felháborító, de legalább a döntés jogát megkapná az egyszeri Facebook-felhasználó, hogy a várható büntetések tudatában is vállalja-e a megosztást, avagy sem.

Íme, a dal szövege, amely sérti a Facebook közösségi alapelveit:

„Előre mind Pesti Srácok!
Előre mind kit hív a hon!
Zászlónk lobogjon a barikádon!
Édes hazánkért, új hajnalon!

Száz éjszakát virrasztva át,
Álmodjunk újra bátor csatát
Angyal vigyázzon reám és rátok
Előre mind Pesti Srácok

Emlékszem, volt egy puskád
Hoztad a térre, én vártam rád
A piros-fehér-zöld karszalagod
Golyó még nem járta át

Hat dicső virradat és éj
Minden pillanat a szívemben él
De a ruszki páncélos nyomában
Csend jött, halál és tél

Lánctalpak törték a csontot
Védőkart nem nyújt senki sem
A világ csak messziről nézte,
Hogy a vérünk színe milyen

Nem mondta kedvesem anyámnak,
Hogy még ma éjjel meghalok,
Azt mondta csak, hogy tavaszra
Visszatérek, s hogy bujdosok.

Kivégzőosztag vár…”

Nagyon úgy tűnik, hogy az ’56-os pesti (és természetesen budai) srácokhoz hasonlóan ránk is kivégzőosztag vár. Annyi különbséggel, hogy ránk (egyelőre) a virtuális térben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor nyolc képet töltött fel Facebookjára

„Hajrá, Sárospatak” album a címe. Tekintsék meg a felvételeket.

Ennél jobb hír nem is érkezhetett volna

Ennél jobb hír nem is érkezhetett volna

A Moody's felminősítette hazánkat, különös, de a németek már tudhatják a vasárnapi választási eredményt, 80 éve született a „Császár”, a fiát kérdeztük róla.

Orbán Viktor bejegyzése Sárospatakról

Tanévnyitó a Tokaj-Hegyalja Egyetemen – írta Facebook-oldalára.

Ellenzéki komintern, második felvonás – csúcsböszmeségek

Ellenzéki komintern, második felvonás – csúcsböszmeségek

Az alábbi írásban csokorba kívánom szedni a második, az RTL Klub független-objektív munkatársának moderálásával megvalósuló, előválasztási „vita” legfontosabb szólások és legnagyobb böszmeségeit – amilyeneket még „ország-világ nem látott”. A vállalkozás nem kicsi, hiszen a jelenlévők személye önmagbán garancia a színvonalas és korántsem demagóg párbeszédre.

Ferenc pápa ismét hangsúlyozta kedvező magyarországi élményeit

Ferenc pápa ismét hangsúlyozta kedvező magyarországi élményeit

Ferenc pápa a magyarországi egyház és Európa előtt álló feladatokról beszélt Erdő Péter bíborossal, akit magánkihallgatáson fogadott a Vatikánban majdnem két héttel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén tett budapesti látogatása után.

Orbán is aláírta... – Videó

Orbán Viktor: „Ne hagyjuk, hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak! Írja alá Ön is!” Új Facebook-videóval jelentkezett Orbán Viktor.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére