Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Van, akinek tilos a nagyböjt

Popovics Eszter

2017.04.10. 17:07

A szervezet egészségének megõrzése érdekében a Magyar Kardiológusok Társasága mértékletességre int a böjtöléskor.

Hervainé Krizsán Annamária, az MKT dietetikusa szerint böjt esetén az anyagcsere lelassul, izmot veszítünk, hiányoznak a vitaminok és a nyomelemek; amikor pedig valaki újra enni kezd, zsír formájában fog minden visszajönni. Hirtelen emeljük meg a zsír- és cukorbevitelt, amivel megterheljük a szervezetet. Így a böjt után drasztikusan nő a koleszterinszint, ennek következtében lerakódások keletkeznek az erekben, és ez növeli például a trombózis, illetve a szívinfarktus veszélyét.

Dr. Vértes András, az MKT Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportjának vezetője arra figyelmeztet, hogy vannak bizonyos krónikus betegségek, amelyek esetén tilos bármilyen böjtbe kezdeni. Pajzsmirigy túlműködés, veseelégtelenség, terhesség, szoptatás, vérkeringési, vérképzőszervi betegségek, diabétesz, egyes pszichiátriai betegségek esetén; illetve a krónikus szívbetegeknek sem szabad a szervezetet ennyire megterhelő vállalásnak nekifogni. Óvatosan kell ezzel bánni pubertás kor előtt és idős korban is, ilyenkor csak 1-2 napos, enyhébb kúrákba ajánlatos belevágni.

Az orvosok kijelentették, hogy a magyar lakosság összkoleszterin-szintjének átlaga 5,7 mmol/l, amely meghaladja az optimálisnak tartott tartomány legfelső értékét, amely 5,2 mmol/l. A felnőtt lakosság 66 százalékának magasabb a vérzsír szintje az ajánlottnál. Ezen azonban rövid távon, akár 40 napos önmegtartóztatással sem nagyon lehet változtatni. Ehhez legalább 2-3 hónapra van szükség: ám akkor megfelelő étrenddel 5-10 százalékkal is csökkenthető a koleszterinszint. Vértes András hozzáteszi, hogy a koleszterinszint egyszázalékos csökkentése már két százalékkal mérsékelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A magas koleszterin- vagy trigliceridszint kezelésében fontos lépés a fogyás, a dohányzás elhagyása, az étrend zsír- és koleszterintartalmának csökkentése, és persze a mozgás.

A dietetikusok szerint ezt tehetjük

A dietetikusok szerint a többszörösen telítetlen zsírok (köztük az omega-3 és az omega-6 zsírok) és az egyszeresen telítetlen zsírok csökkenthetik a vér triglicerid- és LDL-koleszterin szintjét, így ajánlatos ezekben gazdag a lenmag-, szőlőmag-, napraforgó-, tökmag-, dió-, az olíva- és a mogyoróolaj. Ajánlott még sok gyümölcsöt, zöldséget és gabonát, valamint oldható rostokban gazdag ételeket fogyasztani, melyek megkötik a bélben a zsírokat, és csökkentik a koleszterinszintet. Ilyen élelmiszerek a zabkorpa, zabpehely, teljes kiőrlésű lisztek, natúr müzlik, hajdina, köles, barna rizs, bulgur, a babfélék, a borsófélék, a rizskorpa, az árpa, a citrusfélék, az eper, répa és az alma. Tejtermékek közül a sovány, zsírszegény változatok javasoltak. Húsokból, húskészítményekből elsősorban a tengeri halak, illetve a csirke és pulyka bőr nélkül fogyasztása javasolt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére