Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudtak Weinstein szexuális bûncselekményeirõl a vele dolgozó cégek: perek százai várhatóak Hollywoodban

Vincze Viktor Attila

2017.10.13. 14:58

Több tucat, de akár több száz kártérítési per is indulhat az amerikai filmipar legnagyobb cégei közül több ellen, így a Walt Disney ellen is. Mint kiderült, Harvey Weinstein saját cége úgy alkalmazta õt, hogy a producer szerzõdése az általa esetlegesen elkövetett szexuális zaklatási ügyek esetén is garantálta a további alkalmazását. A részben saját tulajdonú családi cégnél ugyanakkor minden egyes szexuális zaklatási ügy elbukása esetére 250 ezer dolláros "büntetési hozzájárulás" befizetését vállalta Weinstein.

A TMZ alapítója, Harvey Levin számolt be az amerikai sajtóban arról, hogy a birtokába jutott információk szerint a Harvey Weinstein által a The Weinstein Companyvel 2015-ben megkötött szerződése lényegében lehetővé tette a szexuális bűncselekmények elkövetését.

A Weinstein által a saját kisebbségi résztulajdonában (12 százalék) álló céggel megkötött vállalkozási szerződésben külön kikötésként szerepelt, hogy az esetleges szexuális zaklatási ügyek mellett is mindenképpen fenn kell maradnia Weinstein munkaviszonyának a céggel.

Levin elmondása szerint ebben a két évvel ezelőtt aláírt szerződésben az szerepel, hogyha Weinsteint szexuális zaklatásért vagy más ilyen jellegű jogsértésért bepereli valaki, és ezért a cég kénytelen kártérítést fizetni, a producer ennek ellenére is megtarthatja munkáját a cégnél.

A Weinstein család cége a producer szerződésében így nemcsak megelőlegezte a szexuális zaklatási ügyek megtörténtét, hanem konkrétan be is árazta azokat házon belül. 

Harvey Weinstein szerződése szerint a producer köteles minden egyes zaklatási ügyének a cég által kifizetett költségeit megtéríteni. De ezen felül az ügyek számától függően Weinsteinnek egyre növekvő összegű bírságot is fizetnie kell a cég felé. Az első négy zaklatási ügy belső "bírságtarifája minden esetben" 250 000 dollár volt, ami a negyedik szexuális bűncselekmény ügye után már esetenként 1 millió dollárra nőtt.

A vállalat tehát egy olyan szerződést kötött meg, amely alapvetően lehetővé tette a szexuális zaklatástok elkövetését, ha azokért megfizettek egymás között egy bizonyos árat"

– mondta Levin, aki szerint e miatt a szerződés miatt perek százai indulhatnak Weinstein vállalata ellen, hiszen egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a cég nemcsak tudott Harvey Weinstein szexuális bűnözői életmódjáról, hanem még jogi eszközökkel támogatta is azt. 

A Weinstein szexbotrányai miatt nem csak a családi cég vezetésének fájhat a feje, de nagy valószínűséggel számos filmipari szereplőnek, így például az igazi nagyhalnak számító Disney cégcsoportnak is. 

A sajtóhírek szerint lehetetlen fenntartani azokat a korábbi állításokat, miszerint a Weinstein testvérek Miramax nevű filmes vállalkozását korábban felvásárló Walt Disney vállalat vezetői nem tudtak semmit Harvey Weinstein beteges szexuális zaklatási szokásairól.

A két Weinstein fivér Harvey és Bob 1979-ben alapította a Miramax filmes céget. A cég neve anyjuk és apjuk, Miriam és Max nevének összeolvasztásából származik. Az 1989-től sikeressé váló vállalatot aztán 1993-ban 60 millió dollárért felvásárolta a Walt Disney. A Disney tulajdonú cégnél ezután tovább dolgoztak még a Weinstein testvérek, egészen 2005-ig, amikor is megalapították saját cégüket, a Weinstein Companyt, amelyben Harvey csupán kisebbségi tulajdonos.

Ha bebizonyosodik, hogy a cégvezetők tudták mi zajlik Weinstein körül, akkor a Walt Disney számára ez akár több tízmillió dollárba is kerülhet. Nők tucatjai, de lehet, hogy százai perelhetik a Weinsteinnel dolgozó cégeket az arra való hivatkozással, hogy azok elnézték, vagy még támogatták is – a nekik dolgozó – Harvey Weinstein aberrált szexuális bűncselekményeit.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére