Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lehet, hogy te is mobilfüggõ vagy!

Popovics Eszter

2017.05.03. 17:18

Minden, amit tudni akarsz a nomophobiáról.

Nyíltan kimondhatjuk, hogy a mobiltelefonok alapjaiban változtatták meg a világunkat. Befolyásolták a realitás észlelését, a nyelvhasználatunkat, az identitásunkat. Habár a folyamatos fejlesztések miatt számos hasznos funkcióval bírnak, számolnunk kell azzal is, hogy milyen negatív következményeket hoztak az életünkbe.

Már korábbi vizsgálatok is felhívják a figyelmet a függőség kialakulásának esélyére, ami mellett egy másik probléma lehet az úgynevezett nomophobia is. Ez a kifejezés az angol ’no mobile phobia’ kifejezésből származik, mely arra a félelemre utal, melyet valaki akkor él át, ha valami miatt nem elérhető a mobilja vagy számítógépe (pl.: nincs térerő, lemerülőben van az akkumulátor). A helyzet jelentős szorongást, idegességet, diszkomfortérzetet vált ki. A szorongás, feszültség fakadhat abból, hogy nem vagyunk elérhetőek, információtól esünk el, vagy azáltal nem tudunk kilépni egy társas helyzetből.

Ebben a témában a legelső kutatást 2008-ban Nagy-Britanniában végezték el. Akkor a kutatásban megkérdezettek 53%-át érintette ez a jelenség. Ugyanezt a vizsgálatot Indiában is lefolytatták, ahol már a megkérdezettek 75%-a volt érintett, akiknek több mint 80%-a élt már át pánikrohamot amiatt, mert korlátozva volt a telefonhasználata. Elsősorban az Y és Z generáció tagjai érintettek ebben a betegségben.

A nomophobiának számos tünete lehetséges:

  • Figyelmet érdemel, ha valaki rendszeresen, jelentős időt tölt a mobilhasználattal, valamint töltője állandóan kézközelben van.
  • Jelentős szorongást él át olyan helyzetekben, amikor a telefonhasználat valamiért korlátozott, valamint ezeket a helyzeteket aktívan kerüli.
  • A mobil állandóan bekapcsolt állapotban van, a személy együtt is alszik vele.
  • Kerüli a személyes találkozásokat és az online kommunikációt részesíti inkább előnyben.
  • Rendszeresen rápillant a telefonjára, hogy érkezett-e üzenete, hívása.
  • Jelentős anyagi vonzata van a telefonhasználatának.

Pszichológusok szerint a súlyosabb tünetek – pánikrohamok – esetén mindenképp ajánlatos szakember segítségét kérni. A mindennapok során pedig érdemes csökkenteni a telefonhasználat mértékét, és próbáljuk az online kommunikációt mérsékelni.

(Jog és Pszichológia)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére