Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Itt a tavasz és vele az allergia is

Popovics Eszter

2017.03.31. 17:04

Aki tüsszög, az jobb, ha ezt elolvassa.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint országszerte virágzik a nyír, így annak pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban várhatóan emelkedni fog. Ez rossz hír az allergiában szenvedőknek, mivel így a koncentrációja többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet is.

A nyár, a kőris, valamint a ciprus- és a tiszafafélék pollenje jelenleg közepes-magas, a juharé és a fűzé általában közepes mennyiségben van jelen. Elkezdődött a gyertyán és a tölgy virágzása is, de szerencsére a pollenkoncentrációjuk egyelőre csak alacsony szintet ér el. 

Jó hír azonban, hogy a mogyoró, az éger és a szil pollenszezonja véget ért, pollenjük már csak minimális mennyiségben fordulhat elő a levegőben.

Az allergiás megbetegedésen szenvedők jól tudják, hogy a pollen típusától függetlenül az allergiás reakció lefolyása majdnem mindig ugyanolyan. A pollen egy immunológiai láncreakciót indít el a szervezetünkben. A szervezet természetes védekező rendszere működésbe lép, így tulajdonképpen az ártalmatlan virágport is veszélyes anyagként ismeri fel. Ez a hibás programozás nem marad következmények nélkül, mert a virágporral való következő találkozáskor a szervezet a pollent kórokozóként ismeri fel és harcol ellene. Miközben az allergén az antitestekhez kötődik, bizonyos testi sejtek hisztamint szabadítanak fel. Ezek a hírvivő anyagok átjárhatóvá teszik az érfalakat a folyadékok, a fehérjék és egyes sejtek számára, ezzel duzzanatokat, kivörösödést, viszketést és tüsszögési rohamokat kiváltva. Emellett légszomj, gyomor-bélrendszeri panaszok, migrén, fáradtság, alvászavarok és depresszió is jelentkezhet.

A pollenallergiát nem szabad könnyelműen venni, mivel kezelés hiányában nem csupán az életminőségünk romlik, hanem allergiás asztma is kialakulhat. A természet ereje azonban itt is a segítségünkre lehet!

Talán meglepően hangzik, de a virágpor hatásos lehet a pollenallergiával szemben. Lehetőleg ne az allergiaszezonban, hanem már a tél végén kezdjük meg a szedését. Óvatosan alkalmazzuk, először csak egy-két szemcsényit vegyünk be, és ha nincs allergiás reakció, akkor óvatosan emelhető az adag.

C-vitamin gátolja a szervezetben az allergének következtében keletkező hisztamin képződését, vagyis antihisztamin hatású. Mindegyik ajánlott antioxidáns javítja a csecsemőmirigy működését, ezzel ösztönzi az immunrendszert.

A vasat és a szelént hiánypótlásra, az immunrendszer kiegyensúlyozására használhatjuk. Ne feledjük, hogy az immunzavar háttrében vas- és/vagy szelénhiány is állhat.

(Cikkünk Kürti Gábor Vitamin ABC című könyve alapján készült.)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére