Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Feszültség támadt Horvátország és Montenegró között

Zelenka Dóra

2018.09.16. 17:40

A két ország közötti feszültséget egy katonai oktatóhajó sorsa keltette. Zágráb szerint ugyanis a hajó a horvát haditengerészet tulajdona, Podgorica azonban határozottan elutasítja ezt.

A Jadran nevű oktatóhajó előbb a jugoszláv királyi hadiflotta, majd a kommunista Jugoszlávia tulajdonában állt. 1990-ig a horvátországi Split kikötőjében horgonyzott, majd javítási munkálatok céljából került át a szomszédos Montenegróba, ahonnan azóta sem tért vissza eredeti helyére.

A 60 méter hosszú, háromárbócos vitorlás jelenleg a montenegrói hadiflotta részét képezi.

A hajó hosszasan elhúzódó "elhelyezési pere" mostanra olyan szinten összeugrasztotta a két Adria-parti országot, hogy Horvátország már Montenegró európai uniós csatlakozásának megakadályozásával fenyegette meg Podgoricát. Zágráb szerint a hajó kikötője mindig is Split volt, és jelenleg jogtalanul horgonyoz a szomszédos országban.

Montenegró nyitott arra, hogy szövetségesei használják a Jadran oktatóhajót, de az az országban marad és annak zászlaja alatt fog hajózni"

– mondta Predrag Boskovic montenegrói védelmi miniszter a hajó vízre bocsátásának 85. évfordulóján.

Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter a kijelentésre reagálva annyit mondott: "álláspontunk világos volt, és az is maradt, a Jadran oktatóhajó elválaszthatatlan része a horvát haditengerészet történelmének, és a kormány minden jogi lehetőséget megragad, hogy ismét horvát zászló alá vonja".

A tárgyalt hajót 1933-ban építették Hamburgban az Adriai Parti Õrség javaslatára. Az önkéntes adományokból épült vitorlás első útja a montenegrói Tivat kikötőjébe vezetett. Hánytatott múltjában már nyolc országot szolgált. Amikor az olaszok a második világháborúban elkobozták, Marco Polo névre átkeresztelték, majd a háború után sorsára hagyták. A hajó fedélzetét kifosztották és hídként használták Velence egyik csatornáján.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére