Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több a medve Magyarországon: nemsokára a lakásainkban is ott lesznek

Vincze Viktor Attila

2018.06.17. 16:46

A medvékkel való együttélés tekintetében még felkészületlen a magyar lakosság. Pedig van mire felkészülni. Megmutatjuk, hogy külföldi példák alapján mire számíthatunk.

A hírek szerint a hazánkból már teljesen eltűnt medvék az elmúlt hetekben ismét megjelentek Magyarországon. Nagyon úgy néz ki, hogy nem is egy medve, hanem most már kettő-három döntött a nálunk való letelepedés mellett. 

Emiatt pedig érdemes felkészülni arra, hogy a medvék megjelenhetnek, sőt biztosan, megjelennek majd Magyarországon is az emberek lakóhelyei közelében. Ennek az az egyszerű oka, hogy a szabadon élő medvék nagyon gyorsan rájönnek arra, hogy az emberek környezetében mindig találnak táplálékot. 

Kezdetben csak a települések utcáin, illetve a házak környezetében elhelyezett szemetesek, szemétgyűjtők kezdik el vonzani az éhes macikat, de amint kicsit jobban kiismerik magukat, úgy egyre bátrabbak lesznek és egy idő után már attól sem riadnak vissza hogy a lakásokba is betörjenek a megszerezni kívánt ennivalóért.

Hogy mennyire nem szívbajosak a medvék, arra jó példa a kaliforniai Scofield családnak a South Lake Tahoe-ban található otthonában a biztonsági kamera által rögzített felvétel, amelyen az látható, hogy egy kedves medve egy nyitva hagyott ablakon átpréseli magát, hogy bejuthasson az emberek élelemmel telinek gondolt otthonába. 

 

 

Ebben az otthonban a medve végül is leginkább a mosogatóban levő ételhulladékot ette meg, amit a mosogató vizével öblített le. Azonban ezen a kaliforniai környéken ennél sokkal szemtelenebb medvék is garázdálkodnak, amelyek egyáltalán nem félnek az emberektől. 

A rendőrség és az erdészek errefelé átlagban napi 4-5 riasztást és értesítést kapnak olyan esetekről, amikor medvék jelennek meg fosztogatni a lakóövezetekben. Az ingatlantulajdonosok és a hatóságok gyakorlatilag nagyrészt tehetetlenek a garázdálkodó medvékkel szemben, amit számtalan videofelvétel is dokumentál. 

A South Lake Tahoe környéki lakók szerint egyetlen módon lehet valamennyire visszaszorítani a lakóövezeti aktivitását a medvéknek: ha minden egyes lakó zárható és erős fémszerkezetű kukákba gyűjti a hulladékot. 

A mostanában Magyarországon is megjelenő barna medve tipikus mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat, mint például az egereket, mormotákat. Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek az ízeltlábúak, így például a molyok lárvái, a mézet pedig közmondásosan kedveli. Egyes alfajai eltérő mértékben vadásznak nagyobb állatokra. Más barna medvék csak ritkán vadásznak, és főként növényeket (terméseket, fűféléket) esznek. A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának és belefekszik. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve. A barna medvékre nem jellemző a territoriális viselkedés; az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állat, de a bő táplálékforrásoknál többen is összegyűlhetnek. Ilyenkor több korosztályból álló családi csoportok alakulnak ki, és ezekben viszont már megfigyelhetők az egyedi erőn alapuló dominanciaviszonyok. A legerősebb hímek a legmagasabb rangúak, bár a bocsaikat védő nőstények a legagresszívabbak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére