Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bizonyos gyerekeknek csak ártanak az okoskütyük

Popovics Eszter

2017.06.27. 18:42

Akármennyire is rajongunk az okostelefonok, táblagépek, számítógépek iránt, a szakértõk szerit ezek bizonyos gyerekekre rendkívül károsan hathatnak.

Azoknál a gyerekeknél, akik a mentális megbetegedésekre hajlamosak, ha túl sok időt töltenek az okostelefonjuk vagy az egyéb elektronikus készülékek képernyői előtt, megnőhet a különféle figyelemfelkeltő és bomlasztó viselkedések előfordulásának aránya. Candice Odgers, a Duke Egyetem pszichológia professzora úgy véli, hogy az egyébként is problémás személyeknél ezek az eszközök előidézhetik vagy felerősíthetik a már amúgy is meglévő gondokat.

A kutatás szerint egy pozitív hatása azonban van az okoskütyük használatának

Ha egy adott napon ezek a gyerekek több üzenetet küldenek, akkor a szorongásuk és a depressziójuk mértéke csökken.

A kutatás során 151 tizenegy és tizenöt év közötti, az USA szegényebb részein élő gyereket vizsgáltak, akiknek egy-egy okostelefont adtak. A telefon egy hónapon át naponta háromszor jelzett, és ilyenkor a tiniknek röviden válaszolniuk kellett néhány kérdésre, amelyben a hogylétük felől érdeklődtek, ugyanakkor egy felmérést is ki kellett tölteniük, amely azt hivatott kideríteni, hogy általában mennyi időt töltenek el különféle digitális eszközök használatával.

A kutatásból kiderült, hogy a gyerekek naponta átlagosan 2,3 órát töltöttek el valamilyen elektronikus eszközzel, és 41 szöveges üzenetet küldtek. A vizsgálat rávilágított, hogy azokon a napokon, amikor a legtöbbet használták ezeket az eszközöket, nagyobb fokú figyelemzavart és hiperaktivitást mutattak. Mindemellett a kutatók azt találták, hogy számos viselkedésbeli probléma is nagyobb arányban fordult elő náluk, például hazugság, szabályok megszegése vagy nyílt ellenszegülés. Ezzel egyidejűleg azokon a napokon, amikor több üzenetet küldtek, kisebb volt a szorongásuk és depressziójuk mértéke.

A szakemberek jelentős hányada egyetértett abban, hogy a gyerekek képernyő előtt töltött idejét mindenképp korlátozni kell, de úgy, hogy az ne menjen az alvás vagy mozgás rovására. Figyelni kell arra, hogy nem szabad őket ettől teljes mértékben megfosztani, mivel azok a modern világ részei, és – rendkívül elszomorító, de – a gyermekek számára már alapvető, hogy ezen keresztül tartják a kapcsolatot a barátaikkal, így ennek használatával a közösség részének érezhetik magukat.

Az okostelefonok számos megbetegedéshez vezethetnek. A szakemberek szerint rendkívül gyakori azoknál a gyerekeknél, akik az okostelefonjuk vagy a számítógép képernyői előtt naponta több órát is eltöltenek, hogy a nyaki gerinc normális görbülete megváltozik, így púp alakulhat ki rajtuk.

A több órás egy helyben ülés a mozgásszervekre és a belső szervekre is káros hatással van. A gyerekekre különösen nagy veszélyt jelent az elhízás, amely a mozgásszegény életmód és a számítógépezés vagy éppen tévénézés közbeni evés-ivás miatt alakulhat ki. Az elhízás hatására megbetegedhet a szív- és érrendszerük, cukorbetegség alakulhat ki náluk, és később is ennek a szövődményeivel küszködhetnek. Emiatt az agyvérzés, szívinfarktus, szívnagyobbodás és különböző vesebetegségek rizikója is megnőhet. A mozgásszegény életmód hozzájárul a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, valamint az emésztőrendszeri és daganatos megbetegedéseknek a kockázatát is növeli.

A tévénézés, számítógépezés és a gyerekek tanulási eredményei között egyébként szintén szoros összefüggés mutatható ki. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban televízió van, rosszabb olvasási, matematikai és felfogóképességgel rendelkeznek, mint társaik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére