Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A brit boltokban már ehetõ rovarokat is lehet kapni

Bokor Gábor

2018.11.21. 17:20

A brit Sainsbury's az elsõ brit élelmiszerlánc, amely rovarokból készült termékekkel bõvíti kínálatát, hogy népszerûsítse a kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával járó, fenntartható élelmiszer-termelést.

A rovarokból készült rágcsálnivalókra többé nem valami furcsaságként vagy gasztronómiai kihívásként kellene tekinteni"

– közölte Rachel Eyre, a szupermarketlánc egyik vezető beosztású munkatársa, majd hozzátette, egyértelmű, hogy "a fogyasztók egyre inkább szeretnék megismerni ezeket az újfajta, fenntartható fehérjeforrásokat".

Az ehető rovarokkal foglalkozó Eat Grub nevű vállalat hollandiai tücsökfarmjairól származó rovarcsemegéket az élelmiszerlánc 250 üzletében fogják értékesíteni. A cég szerint a britek csaknem 10 százaléka kóstolt már rovarokat. A vállalat célja, hogy egyre több fogyasztó étrendjében helyet kapjanak a tücskök, akár sült formában rágcsálnivalóként, akár sütéshez használt lisztként.  

Az Eat Grub társalapítója, Shami Radia szerint a vállalat szeretné megmutatni az embereknek, hogy a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokon túl a tücskök kifejezetten ízletesek is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a rovarok gazdag zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-forrást jelenthetnek.

A világnépesség növekedése és a középosztály folyamatos bővülése nyomán 50 százalékkal nőtt az emberiség fejenkénti húsfogyasztása az elmúlt négy évtizedben, ami a szakértők szerint fenntarthatatlan. Sokan aggodalommal szemlélik az intenzív mezőgazdasági termelés és a kereskedelmi célú halászat környezetre gyakorolt hatásait is.

Duncan Williamson, a Természetvédelmi Világalap nagy-britanniai részlegének szakértője szerint az ehető rovarok élelmiszerként történő alkalmazása a fenntartható élelmiszer-termelés egyik vonala, amely segítheti az emberiség szénlábnyomának csökkentését is. A FAO szerint világszerte legkevesebb kétmilliárd ember eszik rovarokat – amelyek jóval kevesebb földterületet és vizet igényelnek, mint a szarvasmarhák –, és ma már több mint 1900 fajukat hasznosítják élelmiszerként.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére