Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a lázadókhoz!”
szabad vasárnap
 
 
 
 

Zemplén, ahol a kurucok fellegváraival találkozhatunk

Kozma Zsuzsi, Nagy Gábor

2017. október 19. 16:28

Az utazóblog legújabb részében Magyarország legkurucabb várait néztük meg.

Budapesttől alig háromórányi autózásra található Magyarország egyik legérdekesebb tája, a Zempléni-hegység. Itt tényleg rengeteg a látnivaló, szinte mindennel találkozhat az ember.

Ha borozni szeretnénk, Hegyalja tökéletes helyszín lehet számunkra. Ha pálinkázni támad kedvünk, a világhírű Gönci barackot itt tudjuk csak igazán megkóstolni. Ám ha túrázni akarunk, vagy esetleg várakat szeretnénk nézegetni, arra is tökéletes helyszín a Zempléni-hegység.

Túránkat a Regéci várnál kezdtük

Ha Fony felől közelítjük meg a várat, akkor a falu után nem sokkal lesz egy tábla (Regéci vár jobbra), itt kell ráfordulnunk egy földútra. Ha Erdőhorváti/Óhuta irányából érkezünk, akkor már a falu előtt rá kell fordulnunk a földútra. A várhoz vezető erdei úton több "parkoló" is van, ezektől körülbelül 1,7 kilométernyi túra vár ránk, felfelé. Bátrabb sofőröknek azonban van egy parkoló közvetlenül a vár tövében is, de ehhez igen kemény terepviszonyokat kell leküzdeni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A Regéci vár egy több mint 600 méter magas sziklaszirtre épült – nagy valószínűséggel a 13. században. A Rákóczi-várként is ismert erődítmény a 17. században élte a fénykorát, a család itt alakította ki birtokközpontját, sőt, II. Rákóczi Ferenc is itt töltötte a gyermekkorát. A Rákóczi-féle szabadságharc bukása után azonban a császáriak elkobozták a várat, majd porig rombolták. A vár felújítását pár éve kezdték el, és az jelenleg is tart.

Már a vár aljából is pazar a kilátás (főleg a nemrég kialakított fogadóépület teraszáról), de ha megvásároljuk a 800 forintos belépőt (felnőtteknek), akkor az újjáépített öregtoronyból és rondellájából még szebb panorámát kapunk. Főleg így ősszel.

A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

Kilátás a vártorony felől

Fotó: Kozma Zsuzsi

A nemzeti lobogó, Regéc címere és a zempléni táj

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az újjáépült öregtorony

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ha a Regéci várat megnéztük, érdemes még "lemenni" a faluba is, ahol – egy szintén újonnan épült – központ várja a látogatókat.

Van itt egy állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról, de a tárlat I. Rákóczi György fejedelem korától egészen a Rákóczi-szabadságharc végéig bemutatja a korszak történetét.

A következő állomás: Boldogkőváralja

Regéctől alig pár kilométerre, a Hernád völgyének keleti részében található a Boldogkő vára. Már messziről ki lehet szúrni az erődítményt, autóval nagyon könnyen megközelíthető.

A vár kaputornya

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az andezittufa sziklatömbre épülő boldogkői várnak különös alakja, fekvése van. A vár dél felé keskenyedik, és keletről nyugatra lejt. Az erődítmény már az Árpád-korban, a tatárjárás után felépülhetett, építését a Tomaj nemzetséghez kötik a krónikák. Károly Róbert uralkodása után igen sokszor "cserélt gazdát" a vár, jelentősége azonban a Rákóczi-féle szabadságharcig nem csorbult. Bár a várat már 1701 előtt felrobbantották a császáriak, ma mégis ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori vár Magyarországon.

Az oroszlánszikla a vár déli csücskében

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rálátás a várra az oszlánszikláról

Fotó: Kozma Zsuzsi

Boldogkőváralja és a Zemplén | A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A felső várban van az erődítmény palotaszárnya, ahol egy ezer figurából álló ólomkatona-kiállítást nézhetünk meg, amely több, magyar szempontból híres ütközetet (például a muhi csatát) illusztrál.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A várfal belülről

Fotó: Kozma Zsuzsi
Túránkat Füzér várával zártuk

Boldogkőváraljától 50 kilométerre van Magyarország egyik legjobb állapotában lévő vára, a füzéri vár. Az erősséget tavaly nyitották meg, miután befejeződött a felújítása.

Felépült az Alsóvár (itt vehetjük meg a belépőt, ami felnőtteknek 1700 forint), megújult a Felsővár, annak várkápolnája, palotaszárnya és alsó bástyája.

A Füzéri vár

Fotó: Kozma Zsuzsi

A megújult Felsővár | A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A források a 13. században említik először Füzér várát. A falu felett 170 méter magas meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után – ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna – Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette. A várat 1676-ban égették fel.

A várat kocsival nem lehet megközelíteni, ám Füzér és a vár között van egy parkoló (tábla jelöli, 600 Ft a parkolójegy), majd innen egy félórányi túra (rengeteg lépcsővel és sziklával) amíg felérünk az erősségig. Túracipő azért erősen ajánlott.

A vár felé út a hegy oldalában. A panoráma egyszerűen gyönyörű

Fotó: Kozma Zsuzsi

A füzéri vár oldalnézetből, a lenti bástya felől | A képre kattintva galéria nyíilik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A felújított várkápolna | A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A vár alsó bástyája, rajta a Magyar Királyság vármegyéinek nevei

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rálátás a falura az alsó bástyáról

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fedezzétek fel Kelet-Magyarország leghangulatosabb várait, mert kiváló időtöltés akár egy hosszú hétvégére is, főleg akkor, ha aktívan szeretnétek kikapcsolódni. Zemplén csak rátok vár – még több várral és gyönyörű tájjal!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 

Szabadon lehet kommentelni, a vélemény szabad, viszont a gyűlöletkeltésért, személyi integritás megsértéséért mindenki maga felel.

Már meg is előzte az AfD a német szociáldemokratákat

Már meg is előzte az AfD a német szociáldemokratákat

amerika, london, párizs

Többen szavaznának Németországban a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra, mint a Német Szociáldemokrata Pártra (SPD) - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

A nap legfontosabb hírei a 888-on!

Szijjártó: a luxemburgi külügyminiszter bevándorláspárti, ezért gyűlöli Magyarországot

Szijjártó: a luxemburgi külügyminiszter bevándorláspárti, ezért gyűlöli Magyarországot

spring is coming

A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte, hogy Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter gyűlöli Magyarországot, ő egy elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikus, aki Soros György kottájából játszik.

Így hazudik szemtelenül Vona Gábor

Így hazudik szemtelenül Vona Gábor

spring is coming

Állítását a Mátrai Erőmű hivatalos levélben cáfolta.

Bulgária szerint is migránsválság van Európában

Bulgária szerint is migránsválság van Európában

amerika, london, párizs

Szigorú ellenőrzésre van szükség az Európai Unió (EU) külső határain - mondta Bojko Boriszov, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnöke hétfőn Szófiában, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Veled vagyunk! Hajrá, Erzsi, a csuszka!

Veled vagyunk! Hajrá, Erzsi, a csuszka!

kinyílott a pitypang

A jamaicai bobosok, Eddie, a sas vagy Erik, az angolna legendává meg hőssé válhattak. A téli olimpián most gyengén szereplő akrobatikus csősíelő, magyar származású, magyar színekben induló Elizabeth Swaney-re azonban most össztűz zúdul, pedig több okból kifolyólag ő is megérdemelné a más nemzetek sportolóinak kijáró tiszteletet és támogatást.

A franciaországi zsidó szervezetek kiakadtak, mert a migránsok miatt megnövekedett az antiszemitizmus

Több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek - mutatott rá a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif hétfőn.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére