Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#focivébé
#Orbán Viktor
#bevándorlás
#belföld
#Soros György
#külföld
#demográfia
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
szabad vasárnap
 
 
 
 

Zemplén, ahol a kurucok fellegváraival találkozhatunk

Kozma Zsuzsi, Nagy Gábor

2017. október 19. 16:28

Az utazóblog legújabb részében Magyarország legkurucabb várait néztük meg.

Budapesttől alig háromórányi autózásra található Magyarország egyik legérdekesebb tája, a Zempléni-hegység. Itt tényleg rengeteg a látnivaló, szinte mindennel találkozhat az ember.

Ha borozni szeretnénk, Hegyalja tökéletes helyszín lehet számunkra. Ha pálinkázni támad kedvünk, a világhírű Gönci barackot itt tudjuk csak igazán megkóstolni. Ám ha túrázni akarunk, vagy esetleg várakat szeretnénk nézegetni, arra is tökéletes helyszín a Zempléni-hegység.

Túránkat a Regéci várnál kezdtük

Ha Fony felől közelítjük meg a várat, akkor a falu után nem sokkal lesz egy tábla (Regéci vár jobbra), itt kell ráfordulnunk egy földútra. Ha Erdőhorváti/Óhuta irányából érkezünk, akkor már a falu előtt rá kell fordulnunk a földútra. A várhoz vezető erdei úton több "parkoló" is van, ezektől körülbelül 1,7 kilométernyi túra vár ránk, felfelé. Bátrabb sofőröknek azonban van egy parkoló közvetlenül a vár tövében is, de ehhez igen kemény terepviszonyokat kell leküzdeni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A Regéci vár egy több mint 600 méter magas sziklaszirtre épült – nagy valószínűséggel a 13. században. A Rákóczi-várként is ismert erődítmény a 17. században élte a fénykorát, a család itt alakította ki birtokközpontját, sőt, II. Rákóczi Ferenc is itt töltötte a gyermekkorát. A Rákóczi-féle szabadságharc bukása után azonban a császáriak elkobozták a várat, majd porig rombolták. A vár felújítását pár éve kezdték el, és az jelenleg is tart.

Már a vár aljából is pazar a kilátás (főleg a nemrég kialakított fogadóépület teraszáról), de ha megvásároljuk a 800 forintos belépőt (felnőtteknek), akkor az újjáépített öregtoronyból és rondellájából még szebb panorámát kapunk. Főleg így ősszel.

A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

Kilátás a vártorony felől

Fotó: Kozma Zsuzsi

A nemzeti lobogó, Regéc címere és a zempléni táj

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az újjáépült öregtorony

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ha a Regéci várat megnéztük, érdemes még "lemenni" a faluba is, ahol – egy szintén újonnan épült – központ várja a látogatókat.

Van itt egy állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról, de a tárlat I. Rákóczi György fejedelem korától egészen a Rákóczi-szabadságharc végéig bemutatja a korszak történetét.

A következő állomás: Boldogkőváralja

Regéctől alig pár kilométerre, a Hernád völgyének keleti részében található a Boldogkő vára. Már messziről ki lehet szúrni az erődítményt, autóval nagyon könnyen megközelíthető.

A vár kaputornya

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az andezittufa sziklatömbre épülő boldogkői várnak különös alakja, fekvése van. A vár dél felé keskenyedik, és keletről nyugatra lejt. Az erődítmény már az Árpád-korban, a tatárjárás után felépülhetett, építését a Tomaj nemzetséghez kötik a krónikák. Károly Róbert uralkodása után igen sokszor "cserélt gazdát" a vár, jelentősége azonban a Rákóczi-féle szabadságharcig nem csorbult. Bár a várat már 1701 előtt felrobbantották a császáriak, ma mégis ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori vár Magyarországon.

Az oroszlánszikla a vár déli csücskében

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rálátás a várra az oszlánszikláról

Fotó: Kozma Zsuzsi

Boldogkőváralja és a Zemplén | A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A felső várban van az erődítmény palotaszárnya, ahol egy ezer figurából álló ólomkatona-kiállítást nézhetünk meg, amely több, magyar szempontból híres ütközetet (például a muhi csatát) illusztrál.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A várfal belülről

Fotó: Kozma Zsuzsi
Túránkat Füzér várával zártuk

Boldogkőváraljától 50 kilométerre van Magyarország egyik legjobb állapotában lévő vára, a füzéri vár. Az erősséget tavaly nyitották meg, miután befejeződött a felújítása.

Felépült az Alsóvár (itt vehetjük meg a belépőt, ami felnőtteknek 1700 forint), megújult a Felsővár, annak várkápolnája, palotaszárnya és alsó bástyája.

A Füzéri vár

Fotó: Kozma Zsuzsi

A megújult Felsővár | A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A források a 13. században említik először Füzér várát. A falu felett 170 méter magas meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után – ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna – Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette. A várat 1676-ban égették fel.

A várat kocsival nem lehet megközelíteni, ám Füzér és a vár között van egy parkoló (tábla jelöli, 600 Ft a parkolójegy), majd innen egy félórányi túra (rengeteg lépcsővel és sziklával) amíg felérünk az erősségig. Túracipő azért erősen ajánlott.

A vár felé út a hegy oldalában. A panoráma egyszerűen gyönyörű

Fotó: Kozma Zsuzsi

A füzéri vár oldalnézetből, a lenti bástya felől | A képre kattintva galéria nyíilik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A felújított várkápolna | A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A vár alsó bástyája, rajta a Magyar Királyság vármegyéinek nevei

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rálátás a falura az alsó bástyáról

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fedezzétek fel Kelet-Magyarország leghangulatosabb várait, mert kiváló időtöltés akár egy hosszú hétvégére is, főleg akkor, ha aktívan szeretnétek kikapcsolódni. Zemplén csak rátok vár – még több várral és gyönyörű tájjal!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nehéz kezdés után Belgium kiütötte Panamát

Nehéz kezdés után Belgium kiütötte Panamát

focivébé

Szenvedős első félidő után végre simán nyert Belgium.

Így reagált Szijjártó az ENSZ sivalkodására

Zeid Raad al-Husszein a Stop Soros miatt bírálta Magyarországot.

Egy év telt el az első liberális mecset megnyitása óta

Tavaly június közepén nyitotta meg kapuit az első liberális mecset Berlinben, Moabitben. Az imahely ötletgazdája és üzemeltetője, Seyran Ates azóta folyamatosan kapja a fenyegetéseket.

Trump szétoltotta Merkelt

Trump szétoltotta Merkelt

amerika, london, párizs

Az amerikai elnök a német belpolitikai krízis kapcsán üzent a Twitteren.

Elkezdtek fegyverkezni a homoszexuálisok

Elkezdtek fegyverkezni a homoszexuálisok

amerika, london, párizs

Komoly az aggodalom az Egyesült Államokban.

Dührohamot kapott egy muszlim a Wizz Air járatán

Dührohamot kapott egy muszlim a Wizz Air járatán

bulvár

A magyarországi székhelyű Wizz Air egyik London-Szkopje (Macedónia) között közlekedő járatán dührohamot kapott egy muszlim utas, mert azt hitte, a légiutas-kísérő szándékosan sertéssonkából készült szendvicset adott neki.

A videóbírónak hála Svédország legyőzte Koreát

A videóbírónak hála Svédország legyőzte Koreát

focivébé

Nem volt túl izgalmas találkozó, nehezen, de megérdemelten nyertek a svédek.

Feloszlott a Jobbik soproni szervezete

A Jobbik összes soproni tagja kilépett a pártból, így a városi pártszervezet megszűnt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére