Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
szabad vasárnap
 
 
 
 

Zemplén, ahol a kurucok fellegváraival találkozhatunk

Kozma Zsuzsi, Nagy Gábor

2017. október 19. 16:28

Az utazóblog legújabb részében Magyarország legkurucabb várait néztük meg.

Budapesttől alig háromórányi autózásra található Magyarország egyik legérdekesebb tája, a Zempléni-hegység. Itt tényleg rengeteg a látnivaló, szinte mindennel találkozhat az ember.

Ha borozni szeretnénk, Hegyalja tökéletes helyszín lehet számunkra. Ha pálinkázni támad kedvünk, a világhírű Gönci barackot itt tudjuk csak igazán megkóstolni. Ám ha túrázni akarunk, vagy esetleg várakat szeretnénk nézegetni, arra is tökéletes helyszín a Zempléni-hegység.

Túránkat a Regéci várnál kezdtük

Ha Fony felől közelítjük meg a várat, akkor a falu után nem sokkal lesz egy tábla (Regéci vár jobbra), itt kell ráfordulnunk egy földútra. Ha Erdőhorváti/Óhuta irányából érkezünk, akkor már a falu előtt rá kell fordulnunk a földútra. A várhoz vezető erdei úton több "parkoló" is van, ezektől körülbelül 1,7 kilométernyi túra vár ránk, felfelé. Bátrabb sofőröknek azonban van egy parkoló közvetlenül a vár tövében is, de ehhez igen kemény terepviszonyokat kell leküzdeni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A Regéci vár egy több mint 600 méter magas sziklaszirtre épült – nagy valószínűséggel a 13. században. A Rákóczi-várként is ismert erődítmény a 17. században élte a fénykorát, a család itt alakította ki birtokközpontját, sőt, II. Rákóczi Ferenc is itt töltötte a gyermekkorát. A Rákóczi-féle szabadságharc bukása után azonban a császáriak elkobozták a várat, majd porig rombolták. A vár felújítását pár éve kezdték el, és az jelenleg is tart.

Már a vár aljából is pazar a kilátás (főleg a nemrég kialakított fogadóépület teraszáról), de ha megvásároljuk a 800 forintos belépőt (felnőtteknek), akkor az újjáépített öregtoronyból és rondellájából még szebb panorámát kapunk. Főleg így ősszel.

A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

Kilátás a vártorony felől

Fotó: Kozma Zsuzsi

A nemzeti lobogó, Regéc címere és a zempléni táj

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az újjáépült öregtorony

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ha a Regéci várat megnéztük, érdemes még "lemenni" a faluba is, ahol – egy szintén újonnan épült – központ várja a látogatókat.

Van itt egy állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról, de a tárlat I. Rákóczi György fejedelem korától egészen a Rákóczi-szabadságharc végéig bemutatja a korszak történetét.

A következő állomás: Boldogkőváralja

Regéctől alig pár kilométerre, a Hernád völgyének keleti részében található a Boldogkő vára. Már messziről ki lehet szúrni az erődítményt, autóval nagyon könnyen megközelíthető.

A vár kaputornya

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az andezittufa sziklatömbre épülő boldogkői várnak különös alakja, fekvése van. A vár dél felé keskenyedik, és keletről nyugatra lejt. Az erődítmény már az Árpád-korban, a tatárjárás után felépülhetett, építését a Tomaj nemzetséghez kötik a krónikák. Károly Róbert uralkodása után igen sokszor "cserélt gazdát" a vár, jelentősége azonban a Rákóczi-féle szabadságharcig nem csorbult. Bár a várat már 1701 előtt felrobbantották a császáriak, ma mégis ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori vár Magyarországon.

Az oroszlánszikla a vár déli csücskében

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rálátás a várra az oszlánszikláról

Fotó: Kozma Zsuzsi

Boldogkőváralja és a Zemplén | A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A felső várban van az erődítmény palotaszárnya, ahol egy ezer figurából álló ólomkatona-kiállítást nézhetünk meg, amely több, magyar szempontból híres ütközetet (például a muhi csatát) illusztrál.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A várfal belülről

Fotó: Kozma Zsuzsi
Túránkat Füzér várával zártuk

Boldogkőváraljától 50 kilométerre van Magyarország egyik legjobb állapotában lévő vára, a füzéri vár. Az erősséget tavaly nyitották meg, miután befejeződött a felújítása.

Felépült az Alsóvár (itt vehetjük meg a belépőt, ami felnőtteknek 1700 forint), megújult a Felsővár, annak várkápolnája, palotaszárnya és alsó bástyája.

A Füzéri vár

Fotó: Kozma Zsuzsi

A megújult Felsővár | A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A források a 13. században említik először Füzér várát. A falu felett 170 méter magas meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után – ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna – Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette. A várat 1676-ban égették fel.

A várat kocsival nem lehet megközelíteni, ám Füzér és a vár között van egy parkoló (tábla jelöli, 600 Ft a parkolójegy), majd innen egy félórányi túra (rengeteg lépcsővel és sziklával) amíg felérünk az erősségig. Túracipő azért erősen ajánlott.

A vár felé út a hegy oldalában. A panoráma egyszerűen gyönyörű

Fotó: Kozma Zsuzsi

A füzéri vár oldalnézetből, a lenti bástya felől | A képre kattintva galéria nyíilik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A felújított várkápolna | A képre kattintva galéria nyílik

Fotó: Kozma Zsuzsi

A vár alsó bástyája, rajta a Magyar Királyság vármegyéinek nevei

Fotó: Kozma Zsuzsi

Rálátás a falura az alsó bástyáról

Fotó: Kozma Zsuzsi
Fedezzétek fel Kelet-Magyarország leghangulatosabb várait, mert kiváló időtöltés akár egy hosszú hétvégére is, főleg akkor, ha aktívan szeretnétek kikapcsolódni. Zemplén csak rátok vár – még több várral és gyönyörű tájjal!

OLVASTAD MÁR?

szabad vasárnap
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére