Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Vicc ez a csávó: Macron a sajátjaként ismételte meg Orbán tusnádfürdői gondolatait

2018. augusztus 30. 19:30

Emmanuel Macron francia elnök ma Finnországban járt. A politikus elmondta, hogy át kell alakítani a viszonyt Törökországgal és Moszkvával, ugyanis Európának érdekében áll, hogy ezek az országok stabilak maradjanak. Orbán Viktor július végén tusnádfürdői beszédében többek közt ugyanezeket a gondolatokat vetette fel. Miközben Macron erőteljesen kritizálja Orbánt és Salvinit, a magyar miniszterelnök politikáját másolja.
Stratégiai partnerség, korszerű kapcsolatok

Az Európai Uniónak stratégiai partnerségre kell törekednie Törökországgal, a többi között védelmi kérdésekben is, s korszerűsítenie kell a hidegháborút követően kialakított kapcsolatait Oroszországgal - jelentette ki csütörtökön Emmanuel Macron francia államfő Helsinkiben Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján.

A mi érdekeinket szolgálja, hogy az EU stratégiai viszonyt alakítson ki Törökországgal és Oroszországgal, ami stabilitást teremt, s ez hosszú távon kiszámíthatóvá és erősebbé teszi a viszonyt az Európai Unióval"

– hangsúlyozta a francia államfő, aki elmondta, hogy Moszkva és Brüsszel kapcsolatait korszerűsíteni kell.

Macron és Niinistö.

Fotó: AFP

Úgy vélem, az olyan kérdésekben, mint a kiberbiztonság, a védelem, vagy a stratégiai viszonyok, elképzelhető az új kapcsolatok körvonalazódása Oroszország és az Európai Unió között, ami összeegyeztethető azzal az iránnyal, amely felé Európa most is halad"

– emelte ki Macron.

Mint mondta, a régi megszokások

hibákhoz és félreértésekhez vezettek az utóbbi két évtizedben".

Hozzátette:

Érdekünkben áll a teljes régió stabilitása".

Orosz-magyar és török-magyar kapcsolatok

Eddig Nyugat-Európában az volt a módi, hogy Oroszországra és Törökországra mumusként kellett tekinteni. Az oroszokra régebb óta, a törökök inkább mostanában szúrják a nyugatiak szemét.

Ebből a szempontból mumus volt Magyarország is, ugyanis Oroszországgal már évtizedek óta – a szoci kormányok alatt is – remek kapcsolatot tartottunk fenn, Törökországgal pedig az utóbbi években kerültünk igazán jóba. Mindez erősen szúrja a honi és a nemzetközi balliberális oldal szemét, és a kormányon számonkérik, hogy miért nem száll síkra az emberi jogok mellett Török- és Oroszország kapcsán, mivel ezekben az államokban ez valóban sokadlagos szempontnak számít az államhatalom szemében.

Csakhogy Magyarország pragmatikusan tekint külpolitikájára. Mivel egy kicsi, nyitott, exportorientált gazdasággal rendelkezünk, így az áll érdekünkben, hogy jóban legyünk ezekkel az államokkal. Az emberi jogok tekintetében adott figyelmeztetések még akkor sem működnek, ha nagyhatalmaktól érkeznek, Magyarországon így kár számonkérni ezt.

Oroszország tekintetében főként gazdasági érdekek fűződnek a jó viszonyhoz: gáz, Paks I., Paks II., magyarországi áruk exportja. Törökország tekintetében pedig a szintén jelen levő gazdasági érdekek mellett politikai érdekek is vannak: a törökök tartják fel a migránsáradatot. Ha Törökország bedől, akkor megindul az ott levő több millió migráns Európa felé.

Az Oroszország elleni szankciók hasonló érdeksérelmet okoznak Európának is: miközben a szankciós politika hatástalan, eközben még hátráltatja is az európai gazdaságot. Törökország esetében is közös európai érdek az ország stabilitása.

Csakhogy a morális magas lovon ülő Macronnak és Merkelnek eddig ezt kényelmetlen volt elismerni. Orbán Viktor Tusnádfürdőn azonban kifejtette ezeket a gondolatokat. Azóta Merkel is felvetette, hogy át kellene alakítani a német-orosz kapcsolatokat. Most pedig Macron jelentkezett be ugyanezekkel a gondolatokkal.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: tagolt Oroszország-politikára és stabil Törökországra van szükségünk

Amikor Macron azt mondja, hogy meg kell változtatni az európai Oroszország- és Törökország-politikát, akkor ugyanazt mondja, amit Orbán Viktor már egy hónappal ezelőtt kimondott Tusnádfürdőn – és amelyet évek óta folytat.

[...] egész Európa biztonsága ma azon múlik, hogy Törökország, Izrael és Egyiptom elég stabil ország-e ahhoz, hogy az onnan Európába történő muszlim feláramlást megfékezze és megállítsa. Ha ezek az országok, bármelyik a három közül elveszíti a stabilitását, annak súlyos biztonsági következményei lesznek egész Európára nézve"

– foglalta keretbe a miniszterelnök. Orbán Viktor a törökökre nézve konkretizálta is a veszélyt.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az elnököt lehet szeretni vagy nem szeretni, a politikai rendszerével lehet szimpatizálni vagy nem szimpatizálni, de egy dolog biztos: nekünk egy stabil Törökországra van szükségünk, amely megvéd bennünket az ellenőrizetlen feláramlástól, a migránstömegekkel szemben."

Oroszországgal kapcsolatban pedig többek között ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök:

az Európai Unió ma primitív orosz politikát folytat, a szankciók és biztonsági fenyegetésre hivatkozó politikát folytat. Képtelen különbséget tenni, erre szükség volna, mert az Európai Unión belül vannak országok, amelyek tényleg fenyegetve érezhetik magukat, tényleg úgy érezhetik, hogy minden nap biztonsági kockázat mellett telik el az életük. Ilyenek a balti államok és ilyen Lengyelország is. ... Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy Magyarország nem érez ilyen fenyegetést, Szlovákia nem érez ilyen fenyegetést, a csehek sem és Nyugat-Európa sem. ... Nyilvánvaló, hogy nincs egy olyan politika, ami mindenkinek jó, ezért helyesebb lenne, ha a lengyeleknek és a balti államoknak a NATO és az Európai Unió extra, szuper biztonsági garanciákat adna, és közben Európa többi részét pedig engedné, hogy végre kereskedjen, gazdasági együttműködést építsen ki, a nyersanyagot, az energiát és a kereskedelmi lehetőséget beépítse a saját gazdasági fejlődési lehetőségébe. Primitív Oroszország-politika helyett tagolt Oroszország-politikára volna szükségünk az Európai Unió esetében"

– mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn.

Vagyis Macron most szinte ugyanazt mondta el, mint Orbán Viktor egy hónapja: Európa érdeke a stabil Törökország és Oroszország, amelyekkel a gazdasági kérdések mellett stratégiai és védelmi kérdésekben is érdemes lenne együttműködni.

Miközben Macron Orbánt és Salvinit kritizálja, addig a magyar miniszterelnök gondolatait mondja vissza, és az ő politikáját másolja.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

A brit újszülöttek közt már a Muhammad a legnépszerűbb név

amerika, london, párizs

Szépen lassan eltűnnek a hagyományos brit keresztnevek.

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

A migránsoknak duplán nagy buli az újév Németországban

amerika, london, párizs

Az eddigi legnagyobb szilveszteri-szülinapi migránspartit Kölnben tartották 2015 és 2016 fordulóján.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez volt ma.

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

Kirúgtak egy egyetemista újságírót, mert szerinte a nőknek nincs pénisze

fehér férfi

Az egyetemi újságba író férfi annyira felháborította a transznemű közösséget, hogy ki kellett őt rúgni, pedig csak egy biológiai tényt közölt a Twitteren.

A liberalizmus mint imperializmus

A liberalizmus mint imperializmus

amerika, london, párizs

Dogmatikus utópizmussal vádolja meg a birodalmi terjeszkedésű liberalizmust legújabb könyvében Yoram Hazony, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője, aki szerint a liberálisok bizonyos szempontból korántsem állnak távol a múlt század marxistáitól vagy éppen a középkori egyháztól.

Németország felügyelete alá vonhatja a legnagyobb török iszlamista szervezetet

A német titkosszolgálat megfigyelés alá helyezheti a török iszlamista ernyőszervezetet, a DITIB-et.

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

A salzburgi csúcson is felkapták Orbán Viktor javaslatait

amerika, london, párizs

A salzburgi csúcstalálkozón minden szem a migrációra figyelt. Az uniós vezetők már idén megkezdenék a tárgyalásokat az arab, észak-afrikai és közel-keleti államokkal. Eközben egyre inkább előtérbe kerülnek Orbán Viktor korábbi javaslatai a migrációs krízis hosszú távú kezelését illetően.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére