Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Véget ért a katonai puccs Zimbabwéban

2017. december 18. 19:14

A zimbabwei hadsereg hétfőn bejelentette a 37 évig hatalmon lévő Robert Mugabe korábbi államfőt elmozdító katonai puccshoz kötődő műveletek végét.

Phillip Valerio Sibanda újonnan kinevezett vezérkari főnök sajtókonferencián közölte, hogy a rendőrség mostantól átveszi a rendfenntartási feladatokat. Mint mondta, a hadsereg beavatkozása – amelynek kódneve Hagyaték Helyreállítása Hadművelet – véget ért. Hozzátette: néhány bűnözőt sikerült felelősségre vonniuk, míg mások külföldre szöktek. Sürgette a zimbabwei lakosokat, hogy maradjanak éberek, és jelentsenek minden gyanús dolgot, mivel az elmozdított elnök feleségéhez, Grace Mugabéhoz köthető G40-frakció tagjai a nyugalom és béke megzavarására törekszenek az országban – írja az MTI.

A hararei kormány a nap folyamán közölte, hogy lemondásának bejelentésére készül Constantino Chiwenga zimbabwei vezérkari főnök, előrevetítve a tábornok alelnöki kinevezését.

Mugabe

Fotó: AFP

Az új elnök, Emmerson Mnangagwa ígéretet tett, hogy a napokban betölti a szóban forgó tisztséget. Bár Chiwenga eddig nem nyilatkozott politikai ambícióiról, széles körben úgy tartják, hogy ő a legesélyesebb a posztra, viszont az alkotmányos követelmények értelmében ehhez fel kell adnia katonai tisztségét.

Chiwenga helyét a vezérkari főnöki poszton Phillip Sibanda vette át.

A hararei vezetés egyben bejelentette Augustine Chihuri rendőrfőnök nyugdíjazását is. A rendkívül népszerűtlen rendőrségi vezetőt, aki Mugabe lojális hívének számít, december 15-én szabadságra küldték. Jogvédők azzal vádolják Chihurit, hogy a Mugabe elmozdítását megelőző másfél évben ádáz kampányt folytatott az ellenzéki hangok elfojtására, illetve kíméletlenül fellépett a tüntető aktivistákkal szemben.

Fotó: AFP

A november 24-én beiktatott Mnangagwa egyben vezérőrnaggyá léptetett elő több magas rangú katonai tisztségviselőt. A hadsereg politikai befolyása erősödésének jeleként Mnangagwa a múlt héten három tábornokot is felvett a kormányzó Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) végrehajtó testületébe, a Politikai Bizottságba.

Mugabe 37 évig irányította Zimbabwét, de elszámította magát azzal, hogy menesztette Mnangagwa alelnököt. A hadsereg november 15-re virradóra államcsínyt hajtott végre, és az államfőt családjával együtt házi őrizetbe helyezte. Rövidesen a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) is kihátrált mögüle, és a párt vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől, majd kezdeményezte az elmozdítását célzó alkotmányos eljárás (impeachment) megindítását. Robert Mugabe az impeachment parlamenti vitája alatt végül bejelentette lemondását.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

Úgy be volt állva Juncker, hogy felemás cipőben ment tárgyalni

amerika, london, párizs

Úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker már olyan súlyos függőségi problémákkal küzd, hogy öltöztetni sem képes önmagát.

"Menekült" erőszakolt meg egy hároméves kisfiút Görögországban

"Menekült" erőszakolt meg egy hároméves kisfiút Görögországban

amerika, london, párizs

Már az ENSZ által támogatott, migránsokat segítő szervezetek munkatársai is szóvá tették, hogy feltűnően sok Európába igyekvő bevándorló bántalmaz szexuálisan kiskorúakat a görög menekülttáborokban, mégsem történik ez ügyben érdemi változás.

Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

Kényes dolgokat tudhat Gyurcsányról a volt macedón kormányfő

kétharmad

Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöksége idején még feltűnően udvarolt az akkori macedón kormányfőnek, Nikola Gruevszkinek, aki a napokban kért menedékjogot Magyarországon. A DK elnöke most közönséges bűnözőként beszél a politikusról, aki a hírek szerint számos kényes dolgot tudhat Gyurcsány üzleti birodalmának balkáni nyomulásáról.

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

Színvonalas oktatás helyett genderlobbi: üdv a bölcsészkaron

kinyílott a pitypang

Az ELTE már a gyakorlatban is a balliberális eszmék szócsöve lett, a kormányellenes propaganda beszőtte magát az órák tematikái közé is. Nincs olyan nap, amikor ne hangzana el a "diktatúra" vagy a "rezsim" miatti sivalkodás. Ez lett a BTK.

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

A migránskaraván tagjai bevallották, hogy nem menekültek, csak munkakeresők

amerika, london, párizs

Az amerikai határ felé tartó 7-10 ezer fős migránskaraván tagjai egymás után ismerik be, hogy igazából nem is menekültek, hanem gazdasági migránsok, és azért akarnak az Egyesült Államokba menni, hogy ott dolgozhassanak.

Trump kiáll az üldözött keresztény nő mellett

Donald Trump csütörtökön arról egyeztetett, hogy Asia Bibi menedékjogot kapjon az Egyesült Államokban.

Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

Horváth Iván: néhány év, és meg sem rezdül majd a szemünk a hatalmas erdőtüzek láttán

ökojobb

Horváth Iván erdőmérnököt, a Pro Silva Hungaria elnökét kérdeztük arról, hogy miért van egyre több erdőtűz a Földön, valamint tényleg pusztítóbbak-e a tüzek most, mint egykor voltak. Arra is választ kaptunk, hogy Magyarország mennyire van veszélyben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére