Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
 
 
 
 

Vége a félnapos ügyintézésnek

888.hu

2017. szeptember 12. 00:01

Alaposan lecsökkentek a várakozási idők a hivatali ügyek intézésében, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy a járási rendszer kialakításával és a kormányablakok számának növelésével a kormányzat megkönnyítette a közigazgatással kapcsolatos ügyintézést a lakosságnak. És az emberek érzik is ezt.

Alaposan lecsökkentek a várakozási idők a hivatali ügyek intézésében, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy a járási rendszer kialakításával és a kormányablakok számának növelésével a kormányzat megkönnyítette a közigazgatással kapcsolatos ügyintézést a lakosságnak. És az emberek érzik is ezt.

A korábbi szocialista-liberális összetételű kabinetekkel ellentétben az Orbán-kormány nem a nagyobb egységekből (megyék) felépülő regionális adminisztráció, hanem a decentralizáció mellett tette le voksát. A 197 kialakított járás megszüntette azt a rendkívül kellemetlen gyakorlatot, hogy egyes ügyek intézése miatt egy-, két-, háromórás utazásnak és további többórás várakozásnak tegye ki magát az, aki – például csak – a személyi igazolványát akarja meghosszabbíttatni.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Ráadásul a kormányablakok rendszerében ma már több mint 1500 ügytípust intézhetnek el könnyebben, egyszerűbben és – nem mellesleg – olcsóbban. A kormányzat az elmúlt években ugyanis jó néhány közigazgatási szolgáltatás díját csökkentette vagy törölte el. Ha csak arra gondolunk, hogy 300 négyzetméter alapterület alatt ma már nincs szükség építési engedélyeztetésre, illeték- és díjmentes lett a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a 65 éven felüliek magánútlevele és az első vezetői engedély kiállítása, a felsőoktatási felvételi díja, valamint az örökölt ingatlanok nyilvántartásba vétele.

Ehhez képest 2009-ben egy személyi igazolvány és egy lakcímkártya kiállításáért 2000 forintot kellett fizetni, egy jogosítványért 4000 forintot, a nyugdíjasoknak az útlevélért 7500 forintot, egy főiskolai, egyetemi felvételikérelemért 9000 forintot kellett fizetni. A hivatalos adatok szerint a bürokráciacsökkentéssel a kormány 10 milliárd forintot hagy az állampolgárok zsebében.

Ráadásul ma már egy hétköznapi munkavállalónak az adóbevallásával sem kell bíbelődnie, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közel másfél millió magánszemély helyett készítette el a bevallását.

A vállalkozók élete is egyszerűsödött: 2016-ban húsz különböző hatósági eljárás (köztük az adóhatósági igazolás, a cégiratok kiállítása, a cégbeszámolóval kapcsolatos közzététel, az üzletek működési engedélyének, valamint az egyéni vállalkozók igazolványának kiadása) díját szüntette meg a kormány. Ez a számítások szerint összesen évente mintegy 800 ezer eljárást tett ingyenessé, aminek nyomán 2,5 milliárd forinttal több pénz maradt a vállalkozóknál. De a könnyítés idén is folytatódott: márciustól nem kell fizetni a cégbejegyzésért (egyéni cég, bt., kkt., kft. esetében), a vállalkozók hatósági bizonyítványának nyilvántartásából történő kiállításáért, valamint az anyakönyvi kivonat kiállításáért sem, ami további 175 ezer eljárást tett díjmentessé, és újabb kétmilliárd forintos megtakarítást jelent a lakosságnak évente.

Ingyenes parkolási igazolvány és anyakönyvi kivonat

2016. január 1-jétől a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása is ingyenes lett, ami 2009-ben még 3100 forintba került. Idén márciustól az anyakönyvi kivonat kiállítása is ingyenes, ez az MSZP-kormány idején 2000 forintot kóstált.

Tetszenek a könnyítések

A Lokál a Visegrádi utcai központi okmányiroda ügyfeleit kérdezte: elégedettek-e a változásokkal?

Kriszta: – A kisebbik fiam diákigazolványáért jöttünk. Összesen 20 perc volt az ügyintézés. Az elmúlt években már valóban nem okoz gondot a hivatalos ügyek intézése.

Róbert: – Nagyon elégedett vagyok. Két napja igényeltem új személyi igazolványt, és már jöhettem is érte. Jó, hogy nem rabolják az időnket ilyesmivel.

Szilvi: – Bevallom, én rossz helyre jöttem. Lakcímbejelentés miatt érkeztem, de nem ide kellett volna jönnöm. Viszont ezt egy percen belül közölték velem, és kaptam egy nyomtatott listát, hogy hová mehetek.

Bálint: – Azt mondták, hogy három nap alatt kapom meg a sürgősséggel igényelt magánútlevelemet, de már két nappal az igénylés után szóltak: jöhetek érte. Sose legyen rosszabb!

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

OLVASTAD MÁR?

 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

"Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül is van valóság"

szabad vasárnap

Krisztus feltámadt, és feltámadásával igazolta az emberiség ősi érzését, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

Akik már elvesztették a háborút

Akik már elvesztették a háborút

piszkostizenkettő

A lángoló Notre Dame és ami utána következik.

Hamarosan elkészülnek a falusi csok részletszabályai

A falusi csok részletszabályai egy-két héten belül megjelennek. Bár a program július elsején kezdődik, máris óriási az érdeklődés - nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern városok program, valamint az újonnan indult Magyar falu program kormánybiztosa.

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

A bevándorlásellenesek lehetnek az EP-választás nagy nyertesei

amerika, london, párizs

Az előrejelzések szerint komoly erősödéssel számolhatnak azok a pártok az európai parlamenti választáson, melyek élesen ellenzik a migrációt, valamint euroszkeptikusak.

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

Szökni próbált a Teréz körúti robbantó

kétharmad

Szerencsére nem sikerült megvalósítania a tervét.

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

Közel kétmillió fő kaphatott eddig migránskártyát

amerika, london, párizs

Közel kétmillió bevándorló juthatott a migránskártyákon keresztül pénzhez Brüsszel és az ENSZ jóvoltából.

Nagyhéten akart robbantani egy Spanyolországban élő dzsihadista

A 23 éves marokkói férfi az egyik legkiszámíthatatlanabb robbanóanyaggal vitte volna végbe a támadást.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére